Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Normális családot kértek a Jézuskától

Hódmezővásárhely - Semmi másra nem vágyunk, csak hogy normális családban élhessünk – mondta ottjártunkkor egy kislány a hódmezővásárhelyi lakásotthonban. A Tegyesz által fenntartott épületben tizenkét tinédzser lakik. Nevelők vigyáznak rájuk év közben, s karácsonykor is, amikor szülők nélkül „pótcsaládi" körben ünnepelnek.
A karácsonyban az a legjobb dolog, hogy ilyenkor még a régen nem látott rokonokkal is találkozhatunk, a családtagokkal együtt ünnepelhetünk. Sajnos ez nem adatik meg mindenkinek. Akadnak olyan gyerekek, akiket bár csak utcák vagy néhány kilométer választ el szüleiktől és testvéreiktől, nem velük töltik a szeretet ünnepét. Ilyen az a tizenkét fiatal is, aki a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonok Igazgatósága által fenntartott lakásotthonban él Hódmezővásárhelyen.

– A legtöbb gyerek azért kerül ide, mert a szülei nem tudták eltartani. De olyan is van, akit vertek, vagy alkoholista az anyukája, mint például az enyém. Egy-két évente cserélődik a társaság. Hamar összeszokunk az újakkal, igyekszünk segíteni nekik beilleszkedni. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család – mondta a ház legidősebb lakója, a tizenkilenc éves Anett. Az idei a második karácsony, amit a házban ünnepel. – Hiányzik a családom, de itt sokkal nyugodtabb a karácsonyom. Itt mindenünk megvan, mint egy igazi családban. Sőt még több is. Van, ahol nem jut narancs vagy banán a fa alá, vagy akár ünnepi ebéd az asztalra. Itt nem kell nélkülöznünk. A nevelők mindent megtesznek azért, hogy jól érezzük magunkat – magyarázta Anett a nappaliban, miközben a többiek a szoba közepére állították a karácsonyfának szánt lucfenyőt.

Jennifer, Vivien, Anett és Krisztián a karácsonyi díszek közül válogat. Fotó: Karnok Csaba
Jennifer, Vivien, Anett és Krisztián a karácsonyi díszek közül válogat.
Fotó: Karnok Csaba

– Mint az év többi napján, nálunk karácsonykor is munkamegosztás van. A fiúk állítják a fát, s pakolnak, a lányok takarítanak, főznek – mondta a legfiatalabb lakó, a tizenhárom éves Vivien, aki négy éve lakik a lakásotthonban. Ez idő alatt már több nevelő is megfordult a házban. Volt, amelyikkel jobban kijöttek, másokkal kevésbé. – Orsi néni és Laci bácsi a kedvencünk. Orsi nénivel nagyon sok mindent csináltunk már. Süteményrecepteket kaptunk tőle, díszeket készítettünk – tudtuk meg Anettől, aki elárulta: ötezer forint értékben kérhettek ajándékot. Levelet írhattak a „Jézuskának", benne, hogy mit szeretnének. Aki nem írt, az meglepetést kap, mint például a tizenöt éves Jennifer.

– Szeretem a meglepiket. Nem írtam semmit a Jézuskának, majd azt hoz, amit megérdemlek. De gondolom, úgyis cipőt kapok, mert már mindet kinőttem, és ami van, annak is levált a talpa – mutatta lábbelijét a szemüveges lány, mire a többiek hatalmas hahotában törtek ki. A jó hangulat általános a házban, annak ellenére, hogy szinte minden gyerek lelkileg sérült. A gyerekek elárulták: van, aki néha-néha elpityeredik, mert hiányoznak a szülei, a testvérei, vagy egyszerűen csak azért, mert szerencsétlennek érzi magát. De az alkalmi lakótársak – akik az együtt töltött idő alatt igazi jó testvérként viselkednek egymással – mindig megvigasztalják a szomorkodót.

A házban olyan gyerekek is élnek, akik valóban vérrokonok. Ilyen például a tizenhárom éves Krisztián és testvére, a tizenöt éves Noémi, akik már tíz éve laknak külön a szüleiktől.

– Mit szeretnétek legjobban karácsonyra? – kérdeztem a testvérektől. Vivien gondolkodás nélkül rávágta: – Semmi másra nem vágyunk, csak hogy normális családban élhessünk – válaszolta.

Kézzel készített ajándékok

A hódmezővásárhelyi lakásotthonban egy nappal előrébb hozták a szentestét, hogy a gyerekek a dolgozókkal együtt ünnepelhessenek. A három fiú és a kilenc lány kézzel készített ajándékot adott tegnap este a felnőtteknek, verset mondtak, majd megvacsoráztak. Az ünnepség után a gyerekek a házban maradtak sorstársaikkal és egy felügyelővel. A nevelők hazamentek, hogy családjukkal töltsék a szeretet ünnepét.

Olvasóink írták

 • 5. Beth 2008. december 27. 09:38
  „Nos, kedves hozzászólók!
  Lehet menni hozzájuk, illetve a megfelelő hivataloknál kérvényezni kell az örökbefogadásukat. Mert máshogy nem fog teljesülni az álmuk.”
 • 4. kobold 2008. december 26. 16:35
  „reméljük, minnél hamarabb megvalósul az álmuk.”
 • 3. tsikorgo 2008. december 25. 09:31
  „Sok boldogságot kívánok nektek, hogy sikerüljön, amit kívántok.”
 • 2. vadlab 2008. december 24. 21:24
  „Én is kívánom hogy teljesüljön Nekik!
  Sok szerencsét, boldog új évet!”
 • 1. kakoszeged 2008. december 24. 16:28
  „Kedves Gyerekek!
  Szívből kívánom, hogy egyszer teljesüljön a kívánságotok! Millió ölelés.
  Kata”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonyolult táblák a vásárhelyi kerékpárút mentén

Hódmezővásárhely - Nem mindenkinek egyértelműek a vásárhelyi Lázár utcában minap elhelyezett KRESZ-táblák. A figyelmeztető jelzések azt mutatják, merre kell menniük a kerékpárosoknak, és hol szűnik meg a bal oldalon kijelölt bicikliút. Tovább olvasom