Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Nótaklub még nincs, de lesz

Székkutas - Murgács Kálmán emlékére magyarnóta-klubot szerveznek Székkutason. A neves nótaszerző több mint egy évtizedig élt a településen.
„Kutas, Kutas, te csodás sík rónaság, / Itt ringatta bölcsőnket édesanyánk. / Hófehér kis tanyánk körül, diófán rigó fütyül. / Kutas, Kutas, a madár is néked örül" – ez a részlet a talán legismertebb, Székkutasról szóló nótából való, a település honlapján is olvasható.

– Szegváron jártunk a közelmúltban a Kamilla Népdalkörrel. A helyiek néhány nótát is énekeltek az összeállításuk végén. Akkor jött az ötlet, hogy alakítsunk mi is nótaklubot. Annál is inkább, hiszen településünkön több mint egy évtizedig élt egy híres nótaszerző, Murgács Kálmán – mondta Tóth Antalné, a nótaklub szervezője.

Tóth Antalné a Murgács Kálmán neves nótaszerző tiszteletére kitett emléktáblánál. Fotó: Kovács Erika
Tóth Antalné a Murgács Kálmán neves nótaszerző tiszteletére kitett emléktáblánál. Fotó: Kovács Erika

Murgács Kálmán 1893-ban született Sepsiszentgyörgyön, és 1966-ban halt meg Budapesten. Az interneten csak néhány mondat található az életéről. Segédjegyzőként dolgozott, majd a Belügyminisztériumba került.
A jegyzőárvaház megbízásából magyarnóta-csoportot szervezett – olvasható a Magyar Életrajzi Lexikonban. A székkutasiak ennél többet tudnak, hiszen Murgács az ötvenes évektől, politikai száműzöttként, több mint tíz évig élt a faluban, fiatalokat tanított hegedülni.

– Ez idő alatt 15-20 nótát írt, amelyeket szeretnénk majd megtanulni – ezt már Csikós Miklósnétól, a Kamilla Népdalkör vezetőjétől tudjuk. A helytörténeti gyűjteményben Murgács Kálmán több kézirata is látható. A település utcát is nevezett el a híres nótaszerzőről, azon a házon pedig, amelyben székkutasi tartózkodása alatt élt, néhány évvel ezelőtt emléktáblát avattak.

– Murgács Kálmán emlékét azáltal is szeretnénk őrizni, hogy nem hagyjuk feledésbe veszni a nótáit. Részben ezért is szervezzük a nótaklubot. A nyári szünetet követően szerdánként jövünk majd össze, hogy Murgács Kálmán és más szerzők nótáit tanuljuk, énekeljük. Mindenkit szeretettel várunk. Felvételi is lesz, ami nem más, mint hogy a jelentkezőknek el kell énekelniük egy magyar nótát – mondta Tóth Antalné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinka a postaládában

A mindszenti Tóth István híres dió- és körtepálinkájáról, amelyet 20 éve nem iszik, csak főzet. Tovább olvasom