Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nőtt a munkahelyi balesetek száma

Hódmezővásárhely - Nőtt a munkahelyi balesetek száma a korábbi évekhez képest. Az idén az országban tizenhat dolgozó vesztette életét, a megyében kettő. Az építőipar mellett a mezőgazdaságban is több a súlyos baleset – derült ki tegnap az ASA Építőipari Kft. vásárhelyi telephelyén tartott ellenőrzésen. A cég eddig 4-5 millió forintot költött munkavédelemre.
Míg az elmúlt években a súlyos munkahelyi balesetek száma országosan csökkent, addig az idei év első felében az ellenkezője tapasztalható – hangzott el tegnap a ASA Építőipari Kft. (195 főt foglalkoztat) vásárhelyi telephelyén tartott sajtónyilvános munkavédelmi ellenőrzésen. Majláth Mihály, a megyei kormányhivatal munkavédelmi igazgatóhelyettese a bejárás előtt – amelyen kötelező volt az újságíróknak is a védősisak és a láthatósági mellény – elmondta: hazánkban a korábbi években a legtöbb halálos munkahelyi baleset az építőiparban történt, de az idei év első 6 hónapjában már a mezőgazdaságban is ugyanennyi, azaz 8 munkavállaló vesztette életét a munkahelyén. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal ellenőrzés-sorozatot indított.

Az ASA Építőipari Kft.-nél eddig 4-5 millió forintot költöttek munkavédelemre. Fotó: DM/DV
Az ASA Építőipari Kft.-nél eddig 4-5 millió forintot költöttek munkavédelemre. Fotó: DM/DV

– Egy vállalkozáshoz mintegy 30 évente juthat csak el munkavédelmi hatóság – jegyezte meg Majláth Mihály. – A megyében az idén eddig 7 súlyos munkahelyi baleset történt, 2 halálos, 1 életveszélyes, a többi súlyos, roncsolásos. Évente kell ellenőrizni azokat a cégeket, amelyeknél ilyenek előfordultak. Az ASA Építőipari Kft.-nél tavaly augusztusban történt egy súlyos, amelyben az egyik dolgozó két lábujját kellett amputálni – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől. Hozzátette: a baleset miatt szeptemberben már tartottak ellenőrzést a kft.-nél, amely végül kiváló minősítést kapott, tegnap pedig bejelentették: partnerségi szerződést kötnek.

Pozitív példát szeretnének mutatni a megyében az együttműködésre, többek között arra, hogy nem feltétlenül a bírságolás a célja a hatóságnak, hanem a céggel közösen a biztonságos munkavégzés megteremtése – magyarázta Majláth Mihály. A munkavédelmi bírság egyébként 50 ezer forintnál kezdődik, de akár 10 millió forint is lehet. Az idén átlagban 100-200 ezer forintos bírságot róttak ki a megyében. Egy munkavédelmi felügyelőre 150 cég ellenőrzése jut – hárman dolgoznak a megyében.

– A cél, hogy ne történjen munkahelyi baleset a gyárban – mondta tegnap Földi Tamás, az ASA Építőipari Kft. ügyvezetője. A megelőzésre törekednek, programot, „munkavédelmi tízparancsolatot" dolgoztak ki, amely többek között azt tartalmazza, hogy fontos a vezetőség példamutatása, az első számú munkavédelmi vezető az igazgató. Azokat a dolgozókat, akik esetlegesen nem tartják be a szabályokat először figyelmeztetik, de legközelebb már nem toleránsak velük, mert nem szeretnének együtt dolgozni ilyen munkavállalókkal. Az oktatásra is nagy hangsúlyt helyeznek, növelik a munkavédelmi képzésben részesülő dolgozóik számát. A munkavédelmi projektre eddig 4-5 millió forintot költöttek.

Közlekedési sávokat jelöltek ki, figyelmeztető táblákat helyeztek el a gyár területén, de elrendelték a napi takarítást is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a balesetek több mint 50 százaléka csúszás, botlás miatt történt – jegyezte meg a cég ügyvezetője. A kft.-nél a vásárhelyi üzemben 2009-ben 12, 2010-ben és 2011-ben 4 munkahelyi baleset történt – az idén egy sem.

Olvasóink írták

 • 4. uborka 2012. november 10. 17:43
  „Mert itt honnan tudták meg?????”
 • 3. mivan? 2012. november 10. 13:09
  „Uborka, az újság honnan tudja meg, hogy neked milyen problémáid vannak??”
 • 2. uborka 2012. november 10. 11:55
  „Csak annyi, hogy nekem a dolgozóm csak ülő munkát végzett,mint kapu őr az ASA-céggel szemközt, délelőtt 500 e. ft, délután 500 e. ft- bírságot kapott a cégem, sőt jelentették ,hogy sok órája van az őrömnek a rendőrségre és az még 500 e. ft-ot szabott volna ki, sajnos a rolót le kellett húznom. Ez miért nem volt fő cím ?? Ez a Majlák Mihály úgy hazudik mintha vödörből öntenék, Nekem azt mondta egy illető fő személy valamilyen Varga úr, hogy Ő elintézi ezt a dolgot, hát nem kellett. Nem álltam velük szóba, ennyi a nagy együtt működés.Utána lehet járni, milyen aljasak ezek a munka ügyis társaságok”
 • 1. odessza 2012. november 09. 14:58
  „Földi Tamás ügyvezető igazgató az ASA Építőipari Kft.-nél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátorságért érdemjelet kapott az életmentő

A vásárhelyi Szabó György több ember életét mentette meg a 2010. december 3-i tragikus buszbalesetnél. Tovább olvasom