Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

November 15-éig tart az akció a vásárhelyi Kása erdőben

Fával telepakolt, kutya húzta kiskocsival vitte a minap Kis-Molnár József a vásárhelyi Kása erdőből az ingyen elvihető tüzelőnek valót. A vásárhelyiek november 15-éig gyűjthetik a tüzelőt a Kása erdőből, sok rászoruló csak innen tudja beszerezni a kályhába valót. Idén ötven család jelentkezett.
Kis-Molnár József kutyájával, Markóval közösen cipeli haza a tüzelőnek valót. Fotó: Tésik Attila
Markóval, a kutyájával közösen húzta Kis-Molnár József fahasábokkal megrakott viharvert kiskocsiját a napokban a vásárhelyi Kása erdőben. Már messziről látszott, hogy állatnak, embernek erőltetett menet lesz a város túlsó végén lévő otthonukba hazaszállítani az erdőből ingyen elvihető tüzelőnek valót. A 41 éves férfi már nem először teszi meg a hosszú utat házáig, hiszen az elmúlt években rendszeresen járta a Kása erdőt.

Gyakran megállnak pihenni, mivel beteg, s nem bírja az iramot. Évekkel ezelőtt leszázalékolták, rokkantnyugdíja alig több, mint 21 ezer forint, ebből pedig szinte semmire sem futja. Választania kell: eszik vagy tüzelőt vesz, esetleg fogja a kiskocsiját és fát gyűjt az erdőben – télen is. Egy jól megrakott kiskocsi három-négy napra biztosítja a meleget az otthonában. Ezt a mennyiséget általában egy óra alatt gyűjti be.

Persze nem József az egyetlen, akinek jól jön az ingyen elvihető tüzelő. A Kása erdőben szinte mindenfelé fellelhetők a kisebb kupacokba rendezett fahasábok. Kalmár Tibor találkozásunkkor éppen egy nagyobb rönkkel viaskodott. A fák között, az erdei csapás felé lavírozva húzta maga után zsákmányát. Egyik ismerősének segít begyűjteni a tüzelőnek valót, abban reménykedve, hogy a munka fejében neki is jut majd a fából. Már reggel kijött, s jó néhány órája szedegeti az erdészek által előre kijelölt elvihető fadarabokat. A szociális segélyből élő Tibornak, Józsefhez hasonlóan, szintén jelentős segítség a faelvitel lehetősége. Pénzért ugyanis nem tudna tüzelőt venni. A férfi azt is elmondta: nem csak az erdőt járja fáért. Épületek bontásánál kap használt cseréplécet, ami szintén a kályhába kerül.

A fagyűjtési akció november 15-éig tart Vásárhelyen – tudtuk meg Csanki István kisebbségi tanácsnoktól, aki már a hetedik alkalommal szervezte meg ezt a lehetőséget, önkormányzati jóváhagyással. A kisebbségi tanácsnok azt mondta, eddig több mint 150 családnak sikerült így tüzelőt biztosítani. Csanki jól ismeri az akcióban részt vevőket, s tudja, milyen nagy segítséget jelent számukra a 4-5 mázsa fa. Az idén mintegy 50 rászoruló család jelentkezett a fagyűjtésre. Csak szervezetten lehet összeszedni a tüzelőnek valót, minden rászoruló egy kijelölt napon gyűjtögethet a Kása erdőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babaroham az első napon

A vásárhelyi művelődési központba lapunk babaszépségversenyének fotózására nagyon sokat elhozták… Tovább olvasom