Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Nyárfákat, fűzfákat vágnak ki a Kertvárosban

Hódmezővásárhely - Veszélyes, korhadt, beteg kertvárosi fák kivágását, metszését tervezi a vásárhelyi önkormányzat. A Hóvirág-, a Rudnay Gyula-, a Pető Ferenc- és a Kodály Zoltán utca egyes fáit érintő intézkedésekre való igény a kertvárosi lakossági fórumokon merült fel.
Több bejelentés is érkezett a kertvárosi lakóktól a városrész faállományával kapcsolatban. Lakossági fórumokon az ottélők javasolták egy felmérés elkészítését a sűrűn elhelyezkedő fák gyérítése céljából, ugyanis a négy kertvárosi utca társasházainak lakóit egyes fák zavarják- tájékoztatott Göbl Vilmos önkormányzati sajtóreferens. Főleg a nyárfák és fűzfákat érintik a beavatkozások. A Hóvirág-, a Rudnay Gyula-, a Pető Ferenc- és a Kodály Zoltán utcák környezetében 6-700 fa található, zömében nyír, akác, dió, fenyő, májusfa, nyír-és diófa, platán- és juharfa. Ebből előreláthatóan 80-100 fát vághat ki az önkormányzat.

Nyárfákat, fűzfákat vágnak ki a Kertvárosban - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
A kivágásokra egyrészt a korhadások miatt van szükség, hiszen az élettelen ágak balesetveszélyesek lehetnek. Másrészt a lakosság által nem szakszerűen telepített fák egybefüggő sűrű lombjai zavarják egy-egy társasház lakóit, hiszen árnyékot vetnek a lakásokra. Számos gyümölcsfa is veszélyforrás lehet, hiszen - gondozás hiányában - növényvédelmi szempontból a többi fát is károsíthatja: fertőzést okozhatnak, ezért ezeket a fákat is kivágás fenyegetheti.

Mivel a faállomány felmérése a kertvárosi lakóközösség kérésére készült el, csak olyan változás történik majd, amellyel a lakosság is egyetért. Az önkormányzat nemcsak a gyérítést, az újratelepítést is tervezi az indokolt részeken. A társasházak lakóközösségeinek véleményét kikérte már az önkormányzat, napok óta olvasható a társasházak bejárati ajtajain az adott háztömb körüli átvizsgált fák -, illetve a szükséges beavatkozások listája. Az érintett közös képviselők már jelezték a város felé, hogy még nem tárgyalták meg a lakóközösségekkel a szükséges beavatkozásokat- tudtuk meg Göbl Vilmostól, aki hozzátette, a további intézkedések előtt minden lakóközösség visszajelzését megvárja az önkormányzat.

Kardos Tamás, az Ifjúsági Lakásépítő és- Fenntartó Szövetkezet elnöke arról tájékoztatott, hogy az érintett négy utca lakóinak március 25-én nyílt lehetősége javaslatot tenni a faállománnyal kapcsolatban. Ezt az adott napon 5-6 esetben tették meg, konkrét példaként környező platánfák megmentését emelte ki az elnök. A gyérítéssel, száradékolással, metszéssel kapcsolatban a lakosok a jövőhéten lakógyűléseken mondhatják el észrevételeiket, véleményeiket.

Olvasóink írták

 • 5. HodBlogHu 2013. március 30. 14:01
  „Inkább legyen forró katlan a lakás, mint, hogy ránk essen egy faág és meghaljunk!”
 • 4. deszkás 2013. március 28. 15:12
  „Az Újszegedi Ligetet ilyen nem fenyegeti.”
 • 3. bánki 2013. március 27. 14:50
  „2. süntojás 2013.03.27. 12:32

  Teljesen normális hozzá állás !

  Minden kivágott fa pótlása kettő darab ,,táj barát" csemete ültetését jelenti. pl. A Sárgán nyárfa helyett négy darab fűzfát ültettünk ( három megmaradt).

  Regeneráció ! ( külföldiül )”
 • 2. süntojás 2013. március 27. 12:32
  „Igen is, ki kell vágni a balesetveszélyt okozó fákat, nincs is ezzel semmi gond!
  Viszont helyette ültetni is kellene másikat, esetleg a kivágott helyére! Remélem a tuskókat is kiszedik a földből és a legallyazott, megmaradó fáknak is bekenik a sebeit!”
 • 1. balihoho 2013. március 27. 10:31
  „Na azt nem felejtem el, amíg el nem költöztünk a kertvárosi tégla panelből, hogy amikor kivágták az árnyat adó fát az épület előtt, egész nyáron forró katlan volt a lakás. Úgy hogy érdemes az ilyen fa kivágást alaposan megfontolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapok Rákosi börtöneiben

A Rákosi-diktatúra börtöneinek és internálótáborainak kegyetlen viszonyairól Bank Barbara történész tart rendhagyó történelemórát középiskolás diákoknak szerdán az Emlékpontban. Tovább olvasom