Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Nyáron sincs lakat a megyei koleszokon

Ezerötszáz és ötezer forint közötti áron lehet aludni éjszakánként a vásárhelyi kollégiumokban. A vásárhelyiekhez hasonlóan a megye többi kollégiuma sem zár be a szünidőre.
Vásárhelyen három kollégium üzemel. Az önkormányzati fenntartású Cseresnyés mellett a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának és a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak is van egy-egy diákszállója.

A Cseresnyés 88 szobájában egyszerre 250-en férnek el. Kádár Péter igazgatótól megtudtuk, már hosszú évek óta nyaranta sem zárnak be, hanem vendégeket fogadnak. Legutóbb július elején volt egy úszóverseny a sportuszodában, akkor 300 gyereknek kellett helyet biztosítaniuk. Ezt csak pótágyakkal és a tanulószobák kisebb átalakításával sikerült megoldaniuk.

– Egy főre éjszakánként 2000 forintba kerül nálunk a szállás. Természetesen pótágy esetén ennek csak a felét kell fizetni – tette hozzá az igazgató.

Évente három-négy alkalommal a nagyobb rendezvényekre, például az állattenyésztési napokra már visszatérő vendégei vannak a Cseresnyésnek. A csoportok mellett családokat, baráti társaságokat is szívesen látnak. A kollégium menzáján nyáron is lehet ebédelni, ugyanis az önkormányzat 811 gyermeket étkeztet ingyen. Ennek egyik helyszíne a Cseresnyés.

A szentesi Terney-kollégiumot most karatetáborosok lakják. Fotó: Miskolczi Róbert
A mezőgazdasági kar kollégiumában egy 170 fős csoport fogadására készülnek. Fotó: Miskolczi Róbert

Az SZTE mezőgazdasági karának kollégiuma is rendszeresen fogad vendégeket. Így például nyaranta különféle táborosok laknak ott: kajakosok, vízipólósok és zenészek. A legolcsóbbak – 2500 forint egy főre egy éjszaka, valamint 100 forint idegenforgalmi adó – azok a háromágyas szobák, amelyekben nincs külön mosdó. A jobban felszerelt szobákban 4,5-5 ezer forintért alhat a vendég. A melegkonyhás étterem nyáron is üzemel, naponta kétféle menüből vagy az étlapról lehet választani.

A város harmadik kollégiuma a Szathmáry. A Bethlen-gimnáziumhoz tartozó szálláshelyen tizenöt szobában hetvenen férnek el. Nyáron főleg táborozó gyermekek laknak a falai között, de 1500 forintos áron bárki igénybe veheti. Igény szerint reggelit, ebédet és vacsorát is biztosítanak, amiért természetesen külön kell fizetni.

Megyeszerte szünidős nagyüzem

A szentesi Terney Béla Kollégium hetvenhat szobája nyáron is nyitva áll az olcsóbb szállást keresők előtt. Egy éjszakára – a szoba felszereltségétől függően – 6900-8200 forintot kell fizetnie egy főnek, amihez hozzájön még az idegenforgalmi adó. Az összevont makói kollégiumban, vagyis a Pulitzerben sem állnak le a szünidőre. A 2, 3 és 4 ágyas szobákban éjszakánként 2500 forintért hajthatja álomra a fejét a turista. Szegeden a tizenhárom egyetemi kollégiumban 2500-3500 forintba kerül egy éjszaka. A Károlyiban a 10-18 ágyas turistaszobák ára 1550, a vendégszobákban pedig 3230-at kell fizetni. Az újszegedi Mórában egy vendégtől háromezret kérnek éjszakánként, de egy négyfős társaság már nyolcezerért kap egy szobát, apartmanjuk is van, amelyben 18 ezer 700-ért lehet megszállni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éve áll az új rendelőintézet ügye

Hódmezővásárhely - Egyelőre még nem volt olyan pályázat, amelyen a vásárhelyi kórház elindulhatott… Tovább olvasom