Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyáron többen vesznek el Hódmezővásárhelyen

Idén eddig tizenegy eltűnéses esetet vizsgált a vásárhelyi rendőrkapitányság – sikerrel. Nyolc ügyük – a legrégebbi eltűnés 1997-es – azonban továbbra is felderítetlen, nem találják az eltűnt személyt.
– Tizennyolc éve vagyok rendőr és mindig is voltak eltűnéses eseteink – mondta Paksi Zsolt alezredes, a bűnügyi osztály vezetője –, csak talán mostanában kicsit nagyobb a publicitásuk.

– Emlékezetes volt, amikor egy idős bácsit mezőgazdasági repülőgép bevonásával kerestünk – mondta Paksi –, mert tudtuk, öngyilkos akar lenni. Elkéstünk: előbb a kerékpárját találtuk meg, majd őt, a Tiszába ölte magát. A folyóba ugrók között volt, aki más városnál bukkant elő, vagy éppen a szerb kollégák szóltak, hogy a holttestet azonosították az általunk keresett személlyel.

Húsz év után zárják le az ügyet

A kétséget kizáró azonosításra minden esetben van mód. Ha felismerhetetlen az áldozat, akkor a ruha, a fogstátus vagy végső esetben a DNS-vizsgálat határozhatja meg a személyazonosságot, bár akadt, akinek a kilétére pacemakerszáma alapján derült fény. Az ügyeket húsz év után zárják le, de öt év elteltével a hozzátartozók már kezdeményezhetik a halottá nyilvánítást.

– Eddig nyolc nyomozásunk nem járt sikerrel. A legrégebbi 1997-es, de 2001-es és 2003-as esetről is beszámolhatok. Utóbbiak közül az egyik eltűnt búcsúlevelet is írt – feltételezhető tehát az öngyilkossági szándék –, de még őt sem találtuk meg.

A fiataloknál a szülői szigortól, haragtól való félelem – például a rossz tanulmányi eredmény, bizonyítvány miatt – is ok lehet csavargásra. Az idősebb, huszonéves generációnál pedig akad olyan megtalált, aki arra kéri a rend őreit, címét ne adják ki a szüleinek, nem szeretné velük tartani a kapcsolatot. Ehhez joga van, viszont ezt a szándékát írásban kell megerősítenie. Idén eddig tizenegy eltűnéses esetet vizsgált a vásárhelyi rendőrkapitányság – mindet felderítette –, de a szezon még csak ezután következik. Nyáron, a vakáció ideje alatt jelentősen növekednek az esetszámok. A gyerekek, szerencsére, általában egy nap alatt megkerülnek. Azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy feltétlenül beszélgessenek el a gyermekeikkel, ismerjék meg baráti körüket. És a legapróbb, furcsa, szokatlan jelre is figyeljenek.


Többségben nők

A vásárhelyi rendőrkapitányság (Hódmezővásárhely, Mindszent és Székkutas tartozik a körzetébe) az elmúlt évben ötvennyolc eltűnt személyt keresett, ötvenötöt talált meg – ezek között nem volt tragikus kimenetelű –, tizenhatot 1-3 napon, huszonötöt 30 napon belül, tizennégyet pedig 30 napon túl, hármat még mindig keresnek. A fentiek közül negyvenhárom volt nő, tizenöt férfi, míg a korosztály szerinti megoszlás a következő: öt gyermek-, harmincöt fiatalkorú, tizennyolc felnőtt. Az idén eddig tizenegy esetben nyomoztak, kutattak és mindegyik akció eredményesen zárult. Az eltűntek közül hat 1-3 napon, négy 30 napon belül, egy pedig 30 napon túl került elő. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lökdösték, szidták a vásárhelyi parkolóőröket

A vásárhelyi belvárosban kialakított parkolási rendszer megosztotta az autós közvéleményt. Akadt,… Tovább olvasom