Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Nyelvkönyvek emelik a csomag árát Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A legdrágább tankönyvcsomag a hetedikeseké, 16 ezer 600 forint, a legolcsóbb a másodikos csomag, ami 9 ezer 800 forintba kerül.
A vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában az Apáczai Kiadó könyveit használják, mintegy 190 diák ingyen jut a kiadványokhoz.

- Ilyen sok tankönyv láttán már nem annyira várom a sulit – jegyezte meg a vásárhelyi Tamasik Vanessza. A hatodikos lánnyal a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tegnapi tankönyvosztásán találkoztunk. Édesanyja, Fejes Katalin elmondta: 12 ezer 600 forintot fizettek a könyvekért. Tavaly is hasonló összeget hagytak a suliban. Elárulta: egyedül neveli lányát, ezért anyagilag nagy terhet ró számára az iskolakezdés, amely összesen, tanszerekkel együtt mintegy 30 ezer forintba kerül Katalinnak.

A Kertvárosi iskolába tegnap reggel 8 órától délután 5 óráig folyamatosan érkeztek a szülők, a diákok a könyvekért. Ma pedig folytatódik a könyvosztás.

Tankönyvkölcsönzés a könyvtárban. Juhász Mária tanárnő segít pakolni Sipos Alexandrának és Sipos Viviennek. Fotó: Tésik Attila
Tankönyvkölcsönzés a könyvtárban. Juhász Mária tanárnő segít pakolni
Sipos Alexandrának és Sipos Viviennek. Fotó: Tésik Attila

Már az első napon letudta a vásárlást López-Müller Szilvia, aki két gyermekének vásárolta meg a könyveket.

– Az ötödikes Jennifer lányomnak valamivel több mint 12 ezer forintba, az elsős Luis Enrique fiamnak pedig 11 ezer forintba került a tankönyv
– sorolta az édesanya. Megtudtuk: már csak apróságok hiányoznak a tanévkezdéshez. A két gyerek beiskolázására 50 ezer forintot költött Szilvia.

Csekken fizettek

Míg a Kertvárosi iskolában készpénzért vehették át a tankönyveket, addig Vásárhely 7 önkormányzati általános és középiskolájában csekken kellett befizetni az árat. A névre szóló postai utalványt még a tanévzárón megkapták a diákok. Az idén vezették be a csekkes módszert azért, mert az összes suli egy tankönyvforgalmazótól, elektronikus úton szerzi be a kiadványokat – tudtuk meg Báthoryné Licska Anikótól, a polgármesteri hivatal oktatási csoportjának vezetőjétől.

Persze a Kertvárosi iskolában sem kell mindenkinek fizetnie a tankönyvekért. A suli 450 tanulója közül mintegy 190-nek ingyen jár a könyv. Mint máshol, itt is a gyermekenkénti 10 ezer forintos normatívából szerzik be a térítésmentes kiadványokat, amelyek egy része véglegesen a gyerekeknél marad. A többit a könyvtárból kölcsönözik – tudtuk meg Karaszné Varga Magdolna tankönyvfelelőstől. Elmondta: az idén a tavalyihoz képest csupán egy-két forinttal drágábbak a tankönyvek. A legtöbbet, 16 ezer 600 forintot a hetedikes csomagért kell fizetni, a legolcsóbb a másodikos, ami 9 ezer 800 forintba kerül. A csomag árát főként a nyelvkönyvek emelik meg, az angol könyvekért mintegy 3 ezer forintot kell fizetni. A Kertvárosi suli 90 százalékban az Apáczai Kiadó könyveit használja.

Első osztályosok a megyében

A 2009/2010-es tanévben 408 elsős kezdi meg tanulmányait Hódmezővásárhely általános iskoláiban. Ebből 304 az önkormányzat által fenntartott iskolákban 104 pedig a két egyházi fenntartású és egy alapítványi intézményben. Egy iskolaként működik a csongrádi kistérség összes tagintézménye, így 227 elsős kezdi szeptemberben a tanévet. Ebből 173 csongrádi és bokrosi tagintézményekben, a többiek Csanyon, Felgyőn és Tömörkényen. Szentesen az önkormányzati iskolákban 148, a református Kiss Bálintban 63, míg a katolikus Szent Erzsébetben 52 elsős lesz. Makón a városi fenntartású általános iskolákban 206 elsős kezdi el a tanévet. A Szent István Egyházi Általános Iskolában 44, a Szikszay György Református Általános Iskolában 26, a Pápay Endre Iskolában pedig 6 elsős lesz.

Olvasóink írták

 • 5. Nornora 2009. augusztus 30. 22:42
  „Én pont ezért vettem olyan táskát az elsős lányomnak, amit tud húzni is maga után, mert már eleve a füzetek, és egyebek is rettentő nehezek...”
 • 4. VásárhelyiÁgi 2009. augusztus 27. 15:53
  „cikicakk55!
  Minden stimmel!”
 • 3. cikicakk55 2009. augusztus 26. 23:17
  „Bizony ez így van.Én is pont tegnap vettem meg a Kertvárosi Katolikus iskolában a könyveket a hetedikes fiamnak, és bizony tényleg 16.600ft volt.Az ára is borzasztó, de a súlya az még borzasztóbb.Tudom, hogy nem kell minden nap minden könyvet vinni, de amennyivel kevesebb a könyv, annyival több majd a füzet, vonalzók, tolltartók, és egyéb tartozékok.A gyerekek nem véletlenül görbülnek el, vesznek fel rossz tartást felnőtt korukra.”
 • 2. kissjani85 2009. augusztus 26. 19:48
  „Az Én Muterom :D”
 • 1. 19701230 2009. augusztus 26. 12:01
  „mert Szegeden nem!!! mi? :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átépítik a vásárhelyi belvárost

Hódmezővásárhely - Még ebben az évben elkezdődnek a városi nagyberuházások Vásárhelyen – a… Tovább olvasom