Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nyilvános Vásárhely minden szerződése

Hódmezővásárhely - Nyilvánosságra hozta a vásárhelyi önkormányzat, mire költötték 2004 óta a közpénzeket a városban. Az önkormányzat által megkötött és folyamatban lévő szerződések elolvashatók a város weblapján.
Minden, 2008. január 16-áig az önkormányzat által kötött és folyamatban lévő szerződést nyilvánosságra hoztak Vásárhelyen a lakosság pontos, naprakész és teljes körű tájékoztatása érdekében. Annak ellenére, hogy az önkormányzatoknak nem törvényi kötelessége a szerződések közzététele. Lázár János polgármester utasítására a hatályos szerződések teljes terjedelmükben bárki által hozzáférhetők, megtekinthetők az önkormányzat hivatalos weblapján, a www.hodmezovasarhely.hu jobb oldalán található, állandóan frissülő beruházások almenüpont alatt.

Ebből kiderül, hogy 2004. április 29. és 2008. január 16. között összesen ötvenhárom szerződést kötöttek, ezek többsége ingatlanok értékesítésével, termoforkémények felújításával kapcsolatos. De bárki elolvashatja a parkolójegy-automatákkal kapcsolatos szerződések teljes szövegét, melyből kiderül, hogy a 71 millió 370 ezer forintba kerülő 35 automatával kapcsolatban milyen kötelezettségeket vállalt a szállító Interparking Kft., illetve milyen szerződést kötött a város a barattyosi kerékpárutat majd 186 millió forintért építő KÖZGÉP Zrt.-vel. Ez utóbbiban napi ötvenezer forintos kötbért kötött ki a város az építkezés elhúzódása esetére.

A parkolóautomatás szerződés is hozzáférhető Fotó: Miskolczi Róbert
A parkolóautomatás szerződés is hozzáférhető.
Fotó: Miskolczi Róbert

A város honlapján külön csokorba szedték a városfejlesztéssel kapcsolatos szerződéseket. Itt azonban csak az szerepel, mely célra, milyen értékben szerződött a város. Látható, hogy a helyben működő vállalkozások sincsenek hátrányban, hiszen például az Építészmester Zrt. végezheti az Erzsébet-kórház 70 ágyas krónikus osztályának kialakítását, s a Lázár utca 10. számú irodaépület lakóházzá való átalakítását összesen 424 millió forintért. A Bodrogi Bau Kft. alakítja ki az albérlők házát 44 millió forint ellenében a Dr. Rapcsák András út 52. számú épületéből, a Gregus szakközépiskola szállít 6,3 millióért hatvanezer virágpalántát, de 2,9 millióért a Marker Reklámstúdió Kft. készíti el Új- és Öreg-Kishomok utcanévtáblát, A Maczelka és Társa Kft .12 millióért szállít építőanyagokat. A város reklámozására is költ, 5,7 millióért műsoridőt vásárolt a Rádió 7-ben, illetve turisztikai kiadványok elkészítésével, valamint az utazás kiállítás standjával bízta meg a Komplex Reklámstúdiót, összesen 9,3 millió forintért.

A barattyosi kerékpárút építéséről is minden kiderül Fotó: Miskolczi Róbert
A barattyosi kerékpárút építéséről is minden kiderül.
Fotó: Miskolczi Róbert

Eltérő vélemények

Nem tartja teljesnek a közzétett szerződések listáját Havránek Ferenc, a Munkáspárt 2006 színeiben szereplő települési képviselője, aki nem talált a honlapon aktuális szerződést. Szerinte a képviselők számára sem ismert mindegyik, például máig nem kapta meg a város és a Generálmédia Kft. közötti, a Vöröskereszt utcai iskolaépület bannerekért való átadásáról szóló szerződést. Rárósi Imre többségi színekben politizáló gazdasági tanácsnok szerint a közzétett dokumentumok nem a képviselőknek szólnak, hiszen azok ismerik tartalmukat, hanem a város érdeklődő polgárainak. Hampel Tamás, az iparkamara vásárhelyi szervezetének elnöke szerint a szerződések nyilvánossá tétele nagyszerű dolog, hiszen az önkormányzat közpénzekből gazdálkodik, így azok felhasználása is nyilvános.

Olvasóink írták

 • 8. kampec 2008. május 09. 14:33
  „köszi juufj, elnavigáltam manuálisan én is már, csak egy online verziónak nem kirakatnak kellene lennie, azért dohogtam csak.”
 • 7. juufj 2008. május 08. 14:06
  „itt a link:
  http://www.hodmezovasarhely.hu/infobox/szerzodesek_beruhazasok/nyilvanos_szerzodesek/nyilvanos_szerzodesek.html

  http://www.hodmezovasarhely.hu/infobox/szerzodesek_beruhazasok/beruhazasok/beruhazasok.html”
 • 6. kampec 2008. május 08. 11:31
  „fekete pont, egy online felületen lehetne annyit még rádolgozni, hogy egy linket beszúrjatok.”
 • 5. terminátor 2008. május 08. 10:26
  „Ugyan már,ez olyan mint az olaj akták.Ami úgymond nem érdekes azt elolvashatjuk.A disznóságokról meg nem beszélünk,és akkor nincsenek is.A kiskirály gondosan kicenzúrázta a stikliket.”
 • 4. Urambátyán Kft. 2008. május 08. 10:09
  „Kafinyó szíves figyelmébe! Ha megnézted volna, akkor látnád, hogy olvasható a szászszázalékban városi tulajdonban álló cég, a Városellátó Kft. és az Interparking közt köztött szerződés a parkolóórákkal kapcsolatban. Mi a Városellátó, ha nem városi tulajdonú cég?”
 • 3. Kafinyo 2008. május 08. 09:51
  „Szemfényvesztés, el is mondom miért: ha nem a város hanem egy önkormányzati cég szerződik az Urambátyám Kft.-vel az továbbra is titkos.”
 • 2. bukli 2008. május 08. 08:43
  „Jujj, ha még az újságíró tudná is, hogy mik a teljes körű tájékoztatás alapszabályai :) :) :)”
 • 1. Bikkamakka 2008. május 08. 06:13
  „1992. évi XXXVIII. tv. 15/B.§ (1)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rontottak, de így is jók a vásárhelyi diákok

Hódmezővásárhely - Az országos átlaghoz képest jobban, de a 2006-ban nyújtott teljesítményeikhez képest gyengébben szerepeltek a vásárhelyi diákok az országos matematika- és szövegértés-felmérésen. Tovább olvasom