Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Nyolc rendőrségi körzetre osztották fel Vásárhelyt

Hódmezővásárhely - Az egyik legsűrűbben lakott hódmezővásárhelyi városrészben, Tarjánban teljesít szolgálatot az új körzeti megbízott, Hegyi Norbert főtörzsőrmester. Legfontosabb feladata: tartani a kapcsolatot a helyiekkel. A nemrég elindult Biztonságos Vásárhely program keretében nyolc rendőrségi körzetre osztották a várost.
Napi 8–12 órát is a körzetében járőrözik Hegyi Norbert. A 29 esztendős főtörzsőrmester a vásárhelyi Tarján városrészben teljesít szolgálatot. Ez családi házas övezet, de ide tartoznak a paperei zárt kertek is. Az utóbbiban elsősorban akkor fontos a rendőri jelenlét, mikor nincs mezőgazdasági szezon. A téli hónapokban sok porta őrizetlenül áll, s korábban többször előfordult, hogy fel is törték valamelyiken az épületet.

– A szomszédos Tabánban lakom, így nincs messze otthonomtól a körzetem. Egyik legfontosabb feladatom, hogy beszélgessek a tarjániakkal. A napi kapcsolat során kiderül, mi a probléma, mire kell odafigyelni, s az emberek biztonságérzete is nő, ha sűrűbben látják az egyenruhát – vélte a főtörzsőrmester.

A Sutuból, vagyis a Tarjáni Olvasókörből indul járőrözni Hegyi Norbert. Emiatt az olvasókört akár rendőrőrsnek is tekinthetjük. Körzethatáron belül naponta körbejárja, jobban mondva autózza az összes utcát. Figyelő szeme nem kerül el semmit. Bízik benne, hogy a bűnmegelőzés sikeres lesz, így nem kell nyomoznia semmilyen bűncselekményben.

Hegyi Norbert főtörzsőrmester a Tarjáni Olvasókörben Pálné Bíró Krisztinával, az itt üzemelő gondozási központ részlegvezetőjével. Fotó: Tésik Attila
Hegyi Norbert főtörzsőrmester a Tarjáni Olvasókörben Pálné Bíró Krisztinával,
az itt üzemelő gondozási központ részlegvezetőjével. Fotó: Tésik Attila

– Az Egészséges Vásárhely program sikerén felbuzdulva keltettük életre a Biztonságos Vásárhely programot, melyben nagy segítséget nyújtott Hegedűs Zoltán képviselő. Ennek keretében nyolc körzetre osztottuk fel a várost. A rendszerváltás környékén ugyanis felszámolták ezeket – tudtuk meg Dezső József rendőrkapitánytól.

Az alezredes kiemelte, hogy munkájuk során fontos szerepet játszik a közösségi bűnmegelőzés, vagyis a lakosság aktív részvéte a programban. Az újból feltámasztott rendőri körzetektől azt várja, hogy nő a bizalom a rendőrség iránt, s a helyiek napi kapcsolatba kerülnek a megbízottakkal.

Az olvasókörök lesznek a bűnmegelőzési centrumok.
Az olvasókörök lesznek a bűnmegelőzési centrumok.
DV-grafika

Vásárhely egypólusú város, vagyis a legtöbben a Kossuth téren és környékén fordulnak meg. Ez a legkisebb belvárosi körzet, de itt a legfontosabb a rendőri jelenlét. A fent említett két körzeten kívül megbízott dolgozik még Kertvárosban, Újvároson, Susánban, Csúcsban, Hódtóban. Tabánban jelenleg még nincs megbízott, de hamarosan oda is kerül.

Élménypedagógia az iskolákban

Mivel az olvasókörökbe elsősorban az idősebb generáció jár, a fiatalokat az iskolákban kell bűnmegelőzésre nevelni. Az úgynevezett élménypedagógia keretében olyan „csomagolásban" kapják meg a rendőrtől a diákok a bűnmegelőzési tanácsokat, amely leköti őket, s érdekessé teszi az órát. Ez az újdonság „az iskola rendőre" program folytatása.

Olvasóink írták

 • 10. NTK 2009. február 16. 13:56
  „Úgy tudom, hogy csak működött. A kezdeti lendület alábbhagyott.”
 • 9. trixi11 2009. február 14. 09:39
  „Kishomokon működik valamiféle őrjárat. A vasúti átjárónál asszem ez olvasható!”
 • 8. cipész 2009. február 11. 13:01
  „Minek Kis homokon,a körzeti biztos, legalább tudnak a betörők dolgozni, ha már munka helyen nem.
  Az biztos már nem mernék tanyán élni, pedig régen laktam én is.Akkor lovaskocsival járták a határt a "becsületes" emberkék.Most meg Audival. Mennyit fejlődtek Ugye?”
 • 7. cipész 2009. február 11. 12:56
  „Ankusz a Dósza gy 2 alatt van amit kérdeztél. Na remélem nem hülyeség.”
 • 6. kékcitrom 2009. február 11. 11:05
  „ankusz!

  Dr. Szabó Dániel Galamb u. 30/a
  Elsősorban haszonállatokkal foglalkozik,de cicát,kutyát is megbízhatóan kezel,ha nem igényel a beavatkozás műtőt.

  A Nagy András János utcán van egy állatorvos (nevét nem tudom),neki műtője is van.”
 • 5. ankusz 2009. február 11. 10:02
  „Sziasztok!Semmi köze a témához!!! Tud vki egy jó állatorvost Hódmezővásárhelyen?”
 • 4. egyújkishomoki 2009. február 11. 09:03
  „Egyet értek NTK-val, itt lesz egyáltalán megbízott? Vagy Kishomokon szabadon fognak portyázni a már itt élő, illetve a városból "kivonuló" bűnelkövetők?”
 • 3. NTK 2009. február 10. 20:03
  „Öreg és Új-kishomokon ki lesz az illetékes. Nem látom, hogy melyik körzethez tartozik.”
 • 2. cipész 2009. február 10. 19:31
  „Milyen nagy szenzáció, gyerek koromba már volt,de nem csináltak ekkora felhajtást.
  A bűnözőket kellene hogy kézre kerítsék, lásd a sajnálatos gyilkosságok. Hova jutunk?”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 10. 10:55
  „De ki lessz a keresztapa????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőke Róbert nem bánta meg korábbi döntését

Mindszent - Nem akart tovább együtt dolgozni a mindszenti polgármesterrel, ezért tavaly decemberben lemondott a képviselőségről Szőke Róbert. Tovább olvasom