Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nyolcvanöt évesen is korrepetál Jácinta nővér

Hatvankét esztendővel ezelőtt lépett be a domonkos-rendbe Badalik Lídia, vagyis Jácinta nővér. Az idős vásárhelyi apáca és tanárnő annak ellenére, hogy a napokban ünnepelte a 85. születésnapját, otthonában mind a mai napig korrepetál diákokat matematikából.
Badalik Lídiát, vagyis Jácinta nővért 62 évvel ezelőtt ebbe a ruhába öltöztették, mikor apáca lett. Fotó: Tésik Attila
Többek között gyönyörű hímzések is fogadják azokat, akik belépnek Vásárhelyen a Jókai utcai házba. A gyűjtemény nagy része értékes emlék, de olyan is akad köztük, amelyet a tulajdonos, Badalik Lídia maga készített.
– Képzelje el, a negyvenes években még diplomát lehetett szerezni női kézimunka szakon is a szegedi tanárképző főiskolán. Nem csupán ezt, hanem a matematika- és fizikatanári szakot is elvégeztem – mondja a házigazda.

Badalik Lídia, vagyis Jácinta nővér a napokban ünnepelte 85. születésnapját. Ebből az alkalomból az önkormányzat is felköszöntötte a 2004-ben aranydiplomát, illetve Pro Urbe-díjat kapott domonkos-rendi apácát.

Lídia néni édesapja nagyon korán meghalt, így édesanyja egyedül nevelte fel. A vásárhelyi református leánygimnáziumban érettségizett, mielőtt a szegedi főiskolára került. Már tízévesen eldöntötte, hogy matematikatanár lesz, s ezt a tervét be is váltotta.
– Később elhatároztam, hogy szerzetes leszek. Mivel édesanyám erre kitagadott, nagybátyám, a későbbi Veszprém egyházmegyei püspök vett pártfogásába – folytatta. Friss diplomásként egy évet tanított a ráckevei polgári iskolában. Ezt követően a Körmend melletti Szarvaskenden lévő domonkos-rendi rendházba került. Itt 1944-ben beöltöztették, vagyis apáca lett.

A második világháború végén Kőszegen tanított matematikát és fizikát. Miután államosították az iskolát, kézimunkázott, kötött, valamint lelkigyakorlatokat tartott.
– A kőszegi rendházat megszállták az ávósok. Csak negyedkilónyi csomagot vehettünk magunkhoz, s átvittek minket Vácra. Itt három hónapig tartottak fogva, s arra akartak rávenni, hogy lépjünk ki a rendből, mert ha nem, Szibériába kerülünk – mesélte Jácinta nővér. Ez szerencsére nem következett be. Kapott egy igazolványt, amelynek segítségével áthelyezték Makóra. Itt több mint harminc esztendőt tanított. Szülővárosába, Vásárhelyre nyugdíjazása után került. Itt még tizenhat évig okított matematikát a Corvinban és a Németh Lászlóban.

– Öregségemre se pihenek. Már két könyvem jelent meg, az egyiket püspök nagybátyám életútjáról, a másikat pedig a belvárosi plébánia történetéről írtam. A tanítással mostanra se hagytam fel, otthonomban korrepetálok – mondta végül mosolyogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a választási plakátok ideje

Lejárt a politikai plakátok leszedésének határideje. Vásárhelyen a hirdetmények nagy részétől már… Tovább olvasom