Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nyugdíjasok helyett pályakezdők érkeznek

Hódmezővásárhely - Április közepén a vásárhelyi polgármester arra szólította fel a városi érdekeltségű intézményeket, alakítsák át foglalkoztatási struktúrájukat, és a nyugdíj mellett dolgozók helyére – fokozatosan – pályakezdő fiatalokat vegyenek fel. Azóta mintegy ötvenen kaptak értesítést arról, hogy a szerződésüket nem hosszabbítják meg.
A vásárhelyi önkormányzat 2875 embernek ad munkát – köztük vannak óraadók és részmunkaidősök is –, ebből 1800-an közalkalmazottak. Idén létszámleépítés nem várható, viszont Lázár János polgármester április közepén – mint megírtuk – felszólította a városi érdekeltségű intézményeket, hogy a még dolgozó 150-200 nyugdíjasnak köszönjék meg az eddigi együttműködést, és helyükre fokozatosan pályakezdő fiatalokat vegyenek fel.

A döntést az is indokolta, hogy egy év alatt 2835-ről 3649-re nőtt – az országos arányoknak megfelelően – Vásárhelyen az álláskeresők száma, és ezek kétharmada 45 év alatti – tudtuk meg Ambrus Norberttől, a jogi iroda vezetőjétől. Ráadásul változtak a nyugdíjasmunkára vonatkozó szabályok. Bizonyos jövedelemszint felett az érintetteknek választaniuk kell: reaktiválják magukat, vagy pihennek. A város azokat akarja támogatni, segíteni, akiknek semmilyen bevételük sincs, vagyis a pályakezdőket.

Kovácsné Velenczei Magdolna ebben a tanévben tartja utolsó óráit az Eötvösben. Fotó: Tésik Attila
Kovácsné Velenczei Magdolna ebben a tanévben tartja utolsó óráit az Eötvösben. Fotó: Tésik Attila

A nyugdíjasok zöme az oktatásban tevékenykedik, és meghatározott időre, egy tanévre szól a szerződésük. Ezeket nem hosszabbítják meg. Az ezzel kapcsolatos kiértesítések zajlanak, eddig mintegy ötvenen kapták kézhez – nem csak pedagógusok. Az iskoláknál szeptembertől már fiatalokat foglalkoztatnak. Az év végére lezárulhat a folyamat, de azokban a hiányszakmákban, ahol nem lehet megfelelő
fiatal munkaerőt találni, az intézmények megtarthatják pótolhatatlan, nagy tudással, tapasztalattal rendelkező szakembereiket.

A 60 éves némettanár, Kovácsné Velenczei Magdolna tavaly februárban dolgozott utoljára, és június 30-án szűnt meg a munkaviszonya, de az HISZK Eötvös József Székhelyintézménye szeptemberben visszahívta, mivel nem volt más pályázó az állásra. Félállásban helyettesített fél évet, februártól pedig óraadóként heti hét órát tart.

– Túlzottnak tűnik, hogy a 150-200 nyugdíjas nagy része az oktatásban tevékenykedik – mondta Kovácsné –, de az önkormányzat biztosan pontos felmérést készített. Meglepődtem, de jólesett, amikor tavaly visszahívtak, ezzel jelezve: számítanak a tudásomra, szakértelmemre. Egyetértek azzal, ha vannak pályakezdő diplomások, akkor őket kell alkalmazni. Nagyon nehéz helyzetben vannak, tudom: magam is támogatom a lányomékat, a férje ugyanis munkanélküli. A szerződésem a tanév végén lejár, és nem is volt arról szó, hogy szeptembertől ismét taníthatok.

Olvasóink írták

 • 14. frstccsila 2009. május 24. 00:02
  „ÉN2 és Eldorádó!
  Hamvas dr-t azonnal elküldték, amikor betöltötte a 62-dik évét. No persze ebben közrejétszhatott némi kifizetetlen számla is, amit Hamva s doki nem fizetett ki, mert nem végeztek érte semmi munkát. Kérdezem: igaz e, hogy Kassai doki -bácsi Lázár eü. tanácsadója? Bőven a nyugdíj korhatár felett!”
 • 13. klj_54 2009. május 20. 08:11
  „Hát biza ez a jelenség nem csak vásárhelyi szokás!
  Barátnőm (53) Pécsen volt pedagógus, autista és egyéb speciális tudást igénylő képzettséggel, gyakorlattal. Mondvacsinált ürüggyel megszabadultak tőle, mert képzettsége és szakmai gyakorlati ideje miatt az ő fizetése háromszorosa egy kezdőének.
  Senkit nem érdekel az, hogy a tudása így kárba vész!”
 • 12. Norman_Bates 2009. május 19. 07:22
  „-)Te pervez disznó! :::DDDXX”
 • 11. rhyyy 2009. május 18. 21:03
  „Vöröske

  Igazad van, kellenek a fiatal orvosok. De sajnos ez nem ilyen könnyű.
  Az is szép gondolat, hogy az öregek majd átadják a tudást. De ez nem egy nagypapa-unoka viszony. Itt mindenki a saját megélhetéséért küzd és az idősebb orvos ezt úgy teszi, hogy nem segíti a fiatalt. Persze vannak kivételek (szerencsére) de az többség azért mégis csak ilyen.”
 • 10. eldorádó 2009. május 17. 22:08
  „6. Norman_Bates 2009.05.17. 13:58

  nem a te kishúgod van a képen? :-/”
 • 9. eldorádó 2009. május 17. 22:04
  „dehogy küldenek el minden nyögdíjast! a kiskapu most is nyitva van: a nélkülözhetetlen szeniorokat meg tartja a város... csak a kiskerestűeknek mondanak fel (pl. pénztáros) a vezető beosztásúak maradnak, esetleg VÉGKIELÉGÍTÉSsel távozhatnak, ha nagyon akarják már nyugodt életet.”
 • 8. cipész 2009. május 17. 18:59
  „trixi 11 Nagyon nagy tévedésbe vagy ha én gyűlölettel vagyok, de amikor a diplomás és jó fiatal orvosok munkanélküliek akkor miért is nem adják át a helyet, és fel emelt fejjel távoznának.Ne papoljon a munkanélküliségről.Az egyik legjobb fiatal reumatológus hol van? Nem hosszabbították meg a szerződését.Neked lehet, hogy cső látásod van,jobban kellene az emberekkel eszmecserét tartanod, hogy mi is folyik a mi szeretett városunkba, na persze aki szereti, mert én igen szeretem.”
 • 7. katonaroca 2009. május 17. 18:57
  „..........az egész cikk vicc!”
 • 6. Norman_Bates 2009. május 17. 13:58
  „Az a zöldruhás bringa mitől rémült meg ennyire? mi van azon a képen, álló f*sz, vagy micsoda?
  jó lesz ha kicsit hozzáedződik :DX”
 • 5. Én2 2009. május 17. 11:49
  „Szó sincs rosszindulatról,hiszen polgármesterünk zengte be hogy MINDEN nyugdíjast elküld. Árgus szemekkel figyeljük hogy a bebetonozott kedvenc nyugdíjasokat elküldi e. Amikor elküldi a friss nyugdíjasokat akkor a 80 éve felé járó orvos röhög a markában, pl. vérrellátó de sorolhatnám.Szerintem ez csak arra jó, hogy akit utál azt könnyen kiteheti.Figyelemmel kísérjük sokan.”
 • 4. Vöröske 2009. május 17. 10:02
  „Nem rossz indulatról van szó,de ha nem adunk esélyt a fiatal orvosoknak akkor nem lesz szakmai tapasztalatuk.Ha nem lesz szakmai tapasztalatuk,nem lesz aki majd megfelelően el tudjon látni pár év múlva a kórházakban,szakrendeléseken a munkát.Nem azt mondom,hogy az a megoldás ,hogy rögtön kirúgni a nyugdíjas orvosokat,de el kellene kezdeni ezeknek az idős orvosoknak átadni szakmai tudásukat a kezdő fiatal orvosoknak.Így mire ezek a tapasztalt jó orvosok tényleg elfáradnak,akkor lenne egy új tapasztalt orvos generáció.Ha ez nem történik meg sajnos pár év múlva tényleg NAGYON NAGY bajok lesznek az egészségügybe.Nagyobb,mint most!”
 • 3. trixi11 2009. május 16. 20:56
  „cipész
  mivel sajnos orvos hiánnyal küzd a kórház így valószínűleg ezek az egyébként jó orvosok maradnak!
  De te a gyűlölettől nem messze látsz...”
 • 2. cipész 2009. május 16. 18:22
  „Arra lennénk kíváncsiak, hogy a népjólétin lévő tanácsnok asszony meddig lesz még ott?
  Szerelem nem tudtad,hogy a Kovács doki rá van szorulva? Pénteken még biztos dolgozott.
  De van még pár doki aki benne van a korba, és a fiatal orvos szerződését bontották fel, pedig ezek a fiatalok is értik a dolgukat.És a Hódfó?”
 • 1. szerelem 2009. május 15. 18:19
  „Kovács LÁSZLÓ FŐIG HELYETTES LAPÁTRA KERÜL-E MINT RÉGEN NYUGDÍJAS”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lórúgásért is fizet a biztosító

Mindszent - A biztosító fizet a lórúgásért a mindszenti Balogh Ferenc helyett, ha Csillag vagy Csinos patái kárt okoznának az úton közlekedő autókban. Tovább olvasom