Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Odalett a mindszenti plázs

Mindszent - Homok helyett kráterek, kitépett hinta, összetörött út: ez a látvány fogadja a mindszenti tiszai strandon a látogatót. A terület rendezését, a plázs kialakítását vállaló Eurotitán II. Kft. tavasszal kezdte meg a munkát, az őszi folytatást a jegyző leállíttatta.
A mindszenti önkormányzat március 20-án kötött szerződést Solti Viktor vállalkozóval a Tisza-parti strand rendbetételére, a plázs kialakítására, ami tízezer köbméter homok, hordalék kitermelését is tartalmazta a területről – tudtuk meg Hevesi Tamás mindszenti jegyzőtől. A munkát elkezdték, de a korán beköszöntött jó idő miatt nem bírták befejezni, május 1-jétől birtokba vették a strandot az emberek. Október végén, november elején újrakezdték, de ezt írásban nem jelezték az Atikövizignek és az önkormányzatnak sem; a szerződést módosítani kellett volna. A hatóság a munka leállítását kérte, ez megtörtént. A már hófödte partszakaszon most ostromállapot uralkodik: minden feldúlva, kráterszerű gödrök látszanak, a strand és a nagy rév közötti út és az üdülők kocsibejárói tönkretéve. A mindszentiek felháborodva kérdezik: mi történik itt?

A mindszenti Tisza-part most holdbéli tájra hasonlít. A városlakók szerint a kivitelező homokbányának nézte a strandot. Fotó: Tésik Attila

– Szóban már módosítottuk a megállapodást – mondta Solti Viktor, az Eurotitán II. Kft. ügyvezetője. – Tervkészítésre köteleztek minket, és a part ideiglenes rehabilitációját sem engedték. Elismerem, most csúnya, meredek, használhatatlan.

Mi szép lankás plázst akartunk kialakítani, a partszakasz közel harminc százalékán látszik, milyenre gondoltunk. A homok kitermelését egyébként a vízügyi előírások szerint végeztük – tette hozzá Solti Viktor.

– A strand területén ipari méretekben folyt a homokkitermelés: ez már bányászat – mondja erre Zsótér István polgármester. – Ezt nem engedhetjük meg. A szóbeszéddel ellentétben nemcsak engem zavar, ez partrombolás, nem tereprendezés.

– Nekünk is van Mindszenten üdülőnk, és amikor legutóbb kimentünk, megdöbbentő látvány fogadott – támasztotta alá a polgármester által elmondottakat a helybeli Harcsás Gizella. – Majdnem sírva fakadtam... Egyik szomszédunk számolta, pár hete óránként nyolc-tíz billenccsel vitték el a homokot, tönkrevágták azt az utat, amit mi közösen építtettünk.

Elképesztő állapotba került a megye egyik legszebb tiszai homokplázsa.
Fotó: Tésik Attila

A helybeliek írásban kérik az önkormányzattól, állíttassa helyre a korábbi állapotot. Az egyik fán már koszorút is elhelyeztek „Isten óvjon Tiszánk!" felirattal.

– Nagy kárt okoztak a kerttulajdonosoknak – vélekedett Ambrus Antal. – Nem tudom, ki rendelte meg ezt a munkát, és miért nem ellenőrizték. A fák körül 1-1,2 méter mélységig szedték ki a homokot. Kérdés, helyre lehet-e ezt hozni. Ez a partszakasz országos hírű. Az önkormányzatnál azt ígérték, tavaszra rendbe hozatják a területet. Bízunk benne.

Testületi meghallgatás

A mindszenti képviselő-testület is foglalkozott a kérdéssel, meghallgatta Solti Viktort. A vállalkozó megemlítette, 16-24 órai munkával rendbe lehet hozni strandot, ennyi hiányzott a befejezéshez. Vállalta, mindent megcsinál, az utat, a játszóteret is eredeti állapotába állítja vissza, közölte: több homokot már nem visznek, nem is vittek volna el a területről, mert ezt már semmi sem indokolja. A testületi ülésen – Zsótér István javaslatára – arról határoztak, hogy a szakhatóságokat megkeresik, költségvetést készítenek, és kivitelezőt is keresnek.

Olvasóink írták

 • 13. Rudi 2008. január 18. 19:19
  „Valóban elfogadhatatlan, ami történt és nem felejtődik el az egész, és felelősségre- vonás is lesz.
  Egy kicsit feldobandó a kedveteket:
  Tudjátok-e, miért nem indult a DAKAR RALLY?
  ----mert nem érkezett meg a mindszenti homok!”
 • 12. hozzászoló 2008. január 08. 21:13
  „Szégyen ilyen környezeti katasztrófához asszisztálni a képviselő testületnek. Vagy igaz a szóbeszéd csak a vastag zseb számít?
  Képviselők nem gondolják, hogy a lakosság bizalmát már eljátszották,
  levonva a következtetést ideje lenne már feloszlatni a testületet!!!!!”
 • 11. bela 2008. január 08. 14:52
  „Szégyen, hogy megválasztott képviselők asszisztáltak a város egyetlen természeti kincsének tönkretételéhez.
  Igen! Minden képviselő hibás ebben! A polgármesteren kívül melyik képviselő áll ki a nyilvánosság elé követelve a természetrombolás felelőseinek és haszonélvezőinek megnevezését? SENKI!
  Nem Mindszent város képviseletére esküdtek fel?
  "bűnösök közt cinkos, aki néma"”
 • 10. Doki 2008. január 07. 10:48
  „Éktelen disznóság. Megint valakiknek a zsebe hízik mások kárára, a világ kárára. Fújjj!”
 • 9. 70-es 2008. január 02. 19:52
  „Ki meri azt állítani, hogy majd a Tisza behordja? A folyó kimossa a parti kitépett fákat és elviszi . A- 13 dühös ember, meg csak nézhet utána. Szegény "TENKES " forog a sírjába!!! Aki nem tudná: Ő ültette ezeket a fákat. Képzeljék: minden anyagi számítás nélkül!!! Pusztán szépítő szándékkal. Jut eszembe, ezt a gesztust ma már nem ismerik. Sürgős intézkedést várunk " URAIM " Nem egymásra mutogatást!!!”
 • 8. Hozzászoló 2007. december 28. 21:22
  „Bizonyára az illetékes hivatalnokonak és vállalkozónak megvolt megfelelő motiváció hogy kivitelezhető legyen a partrombolás. Hová lett kitermelt homok?”
 • 7. valaki 2007. december 28. 18:25
  „vajon miért bujkál a jegyző, az alpolgármester, illetve jo néhány emberke?! viseljék a tettük következményeit....”
 • 6. Hozzászoló 2007. december 27. 07:40
  „Egy picit jobban körmére kéne nézni azoknak a pénzéhes vállalkozoknak akik ilyen módon mások kárára a természetes környezet kártékony rombolásával próbálnak gazdagodni. Sajnos ez jellemző a mai építőiparra.”
 • 5. skorpio21 2007. december 25. 05:51
  „Szerintem,az el hordott homok árából símán ki lehetne fizetni a helyreállítást!Azt ki tette zsebre?”
 • 4. Pederzoli 2007. december 23. 19:29
  „Magánvélemény:ha 16-24 órányi munka kellett volna a helyreállításhoz,akkor időjárás ide,vagy oda,hagyni kellett volna,hogy megtegye. Úgy látszik mégsem olyan nagy a forráshiány,ha még ezek után van pénz újraterveztetni,kivitelezőt keresni. Mindemellett az is furcsa,hogy azok vannak fölháborodva,akik megbízták ezt a hozzáértőt a munkával. Ha már ilyen ügyesek voltak,fizethetnék akár Ők is a helyreállítást.”
 • 3. Almáspite 2007. december 22. 04:32
  „Jaj de kétségbe van mindenki esve! Megint temeti mindenki a turizmust nameg az egész strandot.
  Tavasszal a zöldár majd rendezi a partot, minden helyre áll. Mondjuk az ilyen vállalkozót illő lenne nagyon fenékbe billenteni, de azt is aki referencia nélkül rábízott ilyen munkát!”
 • 2. Kata 2007. december 21. 16:47
  „Ez a kivitelező egy szakbarbár,lelketlen,pénzhajhász.Takarítsák el a környékről is,mert többen is kergetjük.”
 • 1. Mihály Lászloné 2007. december 21. 15:13
  „A strand , és a Tisza-part a Mindszenten született embernek a " köldökzsinórt jelenti. Bárhova vetődnek ismerőseim, 55 éve elment osztály-társaim, első kérdésük a Tiszáról szól. Mit mondok most nekik? A folyónk mérgesen kavarog a part melett maga sem tudja merre menjen . Néhány éve már jót tett velünk elmosta a mérgező ciánt, a horgászoknak meghálálta az ujratelepítést. Most ugyan mit lehet várni mai világban még a Tiszát is ellehet adni ? A tettesek meg nyugodt lelkiismerettel alszanak? Milyen mindszenti ember az ilyen? Irénke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjöttek Szarajevóból a katonák

Hódmezővásárhely - Zana János zászlós márkás katonai órákat, valamint átalakított töltényből készített öngyújtót hozott ajándékba Szarajevóból. Tovább olvasom