Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Ódon szélmalomért westerncsizma jár

Egy romos tanyát vagy éppen egy ódon szélmalmot ábrázoló festmény különleges ajándéknak számít Japánban és Amerikában, így aztán oda is szívesen rendelnek festményeket a mindszenti Szécsényi Ferenctől. Az amatőr alkotó képeiért kapott már ajándékba kimonót és westerncsizmát is. Kedvenc témája a természet.
Szécsényi Ferenc amatőr festő keze nyomát a mindszenti halászcsárda fala is őrzi. Fotó: Tésik Attila
Japánból eredeti kimonót, Amerikából westerncsizmát, kalapot is kapott már ajándékba, kézügyessége elismeréseként a mindszenti Szécsényi Ferenc. Pedig az 54 éves férfi sohasem tanult igazán festeni vagy grafikát készíteni. Viszont Berkecz István szentesi neves festő unokaöccseként már 10 évesen a nagybátyja műtermében sertepertélt, s megfogalmazása szerint „megcsapta a műterem jellegzetes szaga". Már akkor is a tájképek készítése érdekelte a legjobban, hiszen mint megjegyezte: a természet soha nem hazudik. Rabul ejtette a tiszai táj varázslatos világa, mely állandóan változik. Ma is szívesen alkot a folyóparton, vagy legalábbis vázolja fel a témát, melyet aztán otthon fest meg. A közelmúltban alig több mint fél óra alatt elkészített grafikával toppant be a helyi könyvtárba, erdélyieknek szánta ajándékként az alkotást.

Ferenc nemcsak vászonra dolgozik, igazán különleges helyekre is készített festményeket. A régi könyvtári épület üvegfalának díszítése is a nevéhez fűződik egy 4 méterszer 3 méteres alkotás révén. Igaz, a kép ma már valószínűleg megsemmisült, miután az épületet is lebontották. Viszont a Tisza-parti halászcsárdában ma is látható hatalmas falfestménye, melyet az árvíz miatt időről-időre restaurálni kell.

Az amatőr alkotó eredeti szakmája egyébként modellfestő, s hosszú ideig dolgozott a vásárhelyi porcelángyárban, ahol étkészleteket készített. Emellett volt már diszpécser is egy mindszenti cégnél. Miután onnan az 1990-es évek elején elbocsátották, úgy döntött, hogy a festmények készítéséből szeretne megélni. Idővel rájött, tehetség ide, tehetség oda, a művészettel nem igazán lehet pénzt keresni. Pedig akadtak megrendelései, ám előfordult, hogy hiába készítette el a képet, mind a mai napig nem fizettek az alkotásért. Olyan ez, mint az aratás: addig kell csinálni míg van munka.

Arra viszont büszke, hogy külföldön is ismerik a munkáját. Egy romos tanya, vagy egy ódon szélmalom látványa ugyanis igazi különlegességnek számít Japánban és Amerikában egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatették József Attilát

József Attila szobra visszakerült helyére, a vásárhelyi Hősök terén mindenki megnézheti az alkotást.… Tovább olvasom