Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Október 31-én átadják az új Mártély–Mindszent szakaszt

Mártély, Mindszent - A régészeti feltárások és a kivitelezés munkálatai párhuzamosan haladnak a Mindszentet Mártéllyal összekötő kerékpárút építése során. A Szegfű-dombnál jelentős kora bronzkori temető- és településmaradványra bukkantak a régészek, ami miatt egy kicsit csúszik a beruházás. Ennek ellenére határidőre, vagyis október 31-ére átadják az új, 17 kilométeres szakaszt, amelynek költsége 289 millió forint.
Javában dolgoznak a kivitelező cég munkásai és gépei a Mindszentet Mártéllyal összekötő kerékpárút építésén. A 17 kilométeres szakasz teljes nyomvonala elkészült, jelenleg homokkal töltik fel, aztán jöhet az útalap, s legvégül az aszfaltozás.

A két települést összekötő közút, illetve a töltés mentén nemcsak a munkások, hanem a régészek is serénykednek. Ugyanis három lelőhelyen is leletekre bukkantak.

A Szegfű-dombnál folyik a legjelentősebb ásatás. – Itt nem csupán ős- és Árpád-kori kerámiák kerültek a felszínre, hanem kora bronzkori, úgynevezett Makó-kultúrából származó maradványokat is találtunk
– magyarázta Béres Mária, a régészek vezetője, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója.

Az úthenger a kerékpározóknak egyengeti az utat Fotó: Tésik Attila
Az úthenger a kerékpározóknak egyengeti az utat
Fotó: Tésik Attila

A fent említett kultúra onnan kapta a nevét, hogy a legelső ilyen jellegű leleteket Makó mellett fedezték fel. A Szegfű-dombnál település- és temetőmaradványt tártak fel, tizenhárom sírral. A másik két lelőhelyen, a kisváros alatt, mintegy 600 méteres szakaszon pedig szarmata településmaradvánnyal számolnak a régészek, mert itt még a feltárás elején járnak.

Az ásatás vezetője azt szeretné, ha egy kicsit több időt kapnának a Makó-kultúra maradványainak feltárására, mert ekkora területű és gazdaságú lelőhellyel korábban még nem találkoztak.

– Az önkormányzat és a beruházó, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás együttműködik a régészekkel. Célunk: minél teljesebben és minél gyorsabban feltárni a területet. Az október 31-i határidőt tartani akarjuk, további csúszás nem lehet. Néhány hetet így is állt a munka az ásatás miatt – mondta Hevesi Tamás mindszenti jegyző.

54 kilométer a térségben

Mihelyst elkészül a Mindszentet Mártéllyal összekötő kerékpárút, a kistérségben így összesen 54 kilométerre nő a kerekezők úthálózata. A legújabb 17 kilométeres aszfaltkígyónak köszönhetően a vásárhelyi Lázár utcától egészen Mindszent központjáig lehet tekerni. A legújabb rész teljes költsége 289 millió, melyből 260 milliót pályázaton nyert a kistérség, a hiányzó részt pedig a vásárhelyi és a mindszenti önkormányzat biztosította.

Olvasóink írták

 • 7. sanyover 2008. szeptember 24. 20:29
  „A kerékpárút nagyon is fontos, ha már egy biciklis nem hal meg, mert elütik, akkor is megérte. Ha meghal egy kereső, halmazatkéntsok sok millió forintba kerül az államnak. Nagyon fontosak a feltárások is-ez a történelmünk, a gyökereink. Nem a gátakat kell erősíteni, hanem a vésztározókat felépíteni, végre, ill. ahol lehet. mert csak rossz szikes talaj van, visszaállítani a régi fokgazdálkodást, hogy az egyre száradó országunk, mint a szívacs felszívja avizet. A gátak emelése nem megoldás, minden áradáskor töltődik föl az ártér hordalékal tehát az áradások során befogadható víz mennyisége egyre csökkken, a végén a Tisza majd fölöttünk fog folyni.”
 • 6. mackó 2008. szeptember 12. 20:02
  „Igen a pályázaton nyert pénzt arra kellene költeni amire adják csak hát ez nem igazán így van , és a városnak az önerőt is hozzá kell tenni.”
 • 5. a volt bumeráng 2008. szeptember 12. 17:46
  „orbit, a pályázathoz nem kell v.mennyit hozzátenni ?
  Úgy ne járjunk mint a stranddal! Nagy a csend,nem tudni hol tart az ügy a vállalkozóval.”
 • 4. orbit 2008. szeptember 12. 16:58
  „Mikor lesz már végre világos Fórumozó Társaim, hogy ha egy pályázaton pénzt nyernek, azt arra kell költeni és nem másra. Ha nyert akkor inkább ne valósuljon meg mert nem szimpi?”
 • 3. Írástudatlan. 2008. szeptember 12. 13:49
  „Kedves F72! Elnézést kérek a Mindszentiektől! De tényleg elfelejtkeztem rólla hogy másoknak fontos lehet ez a kerékpár út.De ezekszerint elég lett vólna az ön által említett szakasz megépítése.A többi pénzt meg a gátmegerősítésére kelett vólna fordítani.Mert mint említettem az őrdög nem alszik csak szunyókál!”
 • 2. F72 2008. szeptember 12. 13:14
  „Kedves Írástudatlan!

  A mindszentiek már magyon várják a kerékpárutat, véleményem szerint a település évtizedes álma valósul meg ezzel, mert így a temetőbe biztonságosan ki tudnak kerekezni akár az idősek is. számunkra a városközpont és a temető közötti szakasz a fontos.
  Tehát higgye el, hogy településünknek ez igen is egy nagyon jó, ún. "világraszóló esemény".”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 12. 12:21
  „Hurrá!!!! Megint egy világra szolló esemény.Inkább a gátat kellene megerősíteni!Mert bizony az őrdög nem alszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport- és egészség-nap Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Sport- és egészségnapot rendeznek holnap reggel 9 órától az Egészséges Vásárhely… Tovább olvasom