Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Október elején avatják fel a József Attila-szobrot

Míg a művész szegedi műtermében készíti József Attila szobrát, addig leendő helyén, a vásárhelyi Hősök terén már építik a talapzatot. A tervek szerint a neves magyar költő bronzszobrát október elején avatják fel.
Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Hősök terén lévő kőfal alatt kapott helyet a leendő József Attila-szobor. Egy-egy köztéri alkotás helyének kiválasztásánál sok mindenre figyelni kell, így többek között a szobor tömege, anyaga is számít. A neves költő szobrának épített környezetének tervezésével Novák István Ybl-díjas építészt bízták meg – tájékoztatta lapunkat Mucsi László, a vásárhelyi önkormányzat műszaki irodájának vezetője.
A szobor egy háromszor három méteres mészkővel borított talapzaton áll majd. Az alkotás háttere pedig szintén ebből az anyagból lesz. A térből a talapzat három lépcsőfokkal emelkedik ki. Most készítik a vasbetonszerkezetet, ezt követően rendbe teszik, parkosítják a környezetet.

József Attila alakját a szegedi szobrászművész, Kligl Sándor önti bronzba. A költő egy kő íróasztal mellett ül. A megrendelő, a vásárhelyi önkormányzat teljesen a szobrász fantáziájára bízta a munkát. Mindössze annyit kértek, hogy a szobron valahogy jelenjen meg az a pár hónap, amit József Attila egykoron a városban töltött. Erre majd a háttér utal. Mind a bronz-, mind a kőelemek Szegeden készülnek. Ezt követően szeptember végén teherautóval szállítják Vásárhelyre. A tervek szerint az alkotást október elején avatják fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A horgászvita nem csak a halakról szól

Háború zajlik a vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület vezetőségében. A legnagyobb vásárhelyi… Tovább olvasom