Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Olcsóbb gázt szeretne Vásárhely

Költségmegtakarítást vár a vásárhelyi önkormányzat attól, ha a mostani szolgáltató helyett energiakereskedőtől szerezhetné be a jövőben a gázt intézményei számára. A liberalizált piacnak köszönhetően a villamos energiát már olcsóbban kapja a város.
A villamos energiát már más szolgáltatótól vásárolja a vásárhelyi önkormányzat, így a korábbinál jóval kevesebbet kell fizetnie. A város vezetése hasonlót tervez „gázfronton" is.

– Rendeleti és törvényi lehetőség van arra, hogy a liberalizált gáz-
piacon a nem lakossági fogyasztók is megjelenjenek, s azzal az energiakereskedővel kössenek szerződést, amely a legjobb feltételeket biztosítja. Ugyanis 2007. július elsejével teljesen szabad lesz ez a piac, vagyis megszűnik a közüzem – tudtuk meg Fazekasné Czakó Ilonától, az önkormányzat energetikusától.

Ezen a piacon még jóval kevesebben vannak, mivel a gázszolgáltatás jóval zártabb a villamos energiához képest. Ennek oka, hogy Európába csak egyetlen helyről, Oroszországból érkezik gáz.

– A közgyűlés arról döntött, hogy nyílt közbeszerzési eljárást írnak ki az energiakereskedőknek. Ez egyelőre még csak terv. Mivel más önkormányzat ezt még nem tette meg, így lehet, hogy az országban mi leszünk az elsők ezen a téren – folytatta az energetikus.

Ennél az új lehetőségnél viszont szét kell választani a költségeket. Ugyanis a gázvezetéknek továbbra is a Dégáz marad a karbantartója, fejlesztője, így neki kell fizetni a rendszerhasználati díjat. Magát a gázt viszont az energiakereskedőtől sikeres közbeszerzés és megfelelő ár esetén vásárolja a város.

– Jelentős összegeket spórolhatunk így meg – mondta el érdeklődésünkre Lázár János polgármester, hiszen a közbeszerzéssel a legkedvezőbb feltételeket ajánló energiakereskedő mellett dönthetnek. A villamos energiához hasonlóan – február óta a Dél-magyarországi Áramszolgáltató helyett az E.ON Energiakereskedő Kft.-től vásárol – az önkormányzati intézmények ellátására használnák a földgázt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tabáni nap

A tabáni nap sztárvendége a Hip Hop Boyz volt szombaton. A hagyományos vásárhelyi Damjanich utcai… Tovább olvasom