Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Olcsón sem kell a pritamin

Már olcsón sem kell a pritaminpaprika – a mindszenti termelők szerint. Míg Búza György gazdálkodó arról beszélt, hogy veszélyben a felvásárlás, addig társa szerint már nem is veszik át. A termelőket tömörítő Dél-alföldi Tész felügyelőbizottságának tagja, Kaczor István viszont azt mondta: két nap alatt 750 rekesz szeletelt pritamint vásároltak, vásárolnak fel, kilónként 70 forintért. Hozzátette: azt nem tudja, mit hoz a holnap.
Nem tudni, meddig működik a pritaminpaprika-felvásárlás Mindszenten. Fotó: Segesvári Csaba
Veszélyben a pritaminpaprika felvásárlása Mindszenten – állítja Búza György termelő, aki egy holdon gazdálkodik. Az idén eddig összesen 40 mázsa paprikát szedett le. Először a szeleteltért kilónként 120 forintot fizettek neki, majd 116 forintot, végül csak 85 forintért vették át tőle.

– Egyre kevesebbet kínáltak a paprikáért, most meg úgy tűnik, nem is veszik át – jegyezte meg a mindszenti termelő. Szerinte a magyar pritaminpaprika is arra a sorsra jut, mint káposzta, amit Macedóniából hoztak be, de hazaiként árultak. Törökországból, Romániából, Bulgáriából érkezik az olcsó pritamin, így a magyar már nem kell. Búza György elmondta: évekkel ezelőtt Mindszenten és környékén 600 holdon paprikáztak, most jó, ha 30 holdon.

– A pritaminpaprikát nem lehet sokáig tárolni. Ha a tövén hagyjuk, akkor egy hétig elhúzhatjuk a szedést, viszont ha ezen már túl vagyunk, akkor néhány nap múlva el kell adni, mert megrohad és kidobhatjuk – magyarázta Sebők Ferenc, aki szintén mindszenti termelő. Szerinte nemhogy veszélybe került a felvásárlás, már egyáltalán nincs is felvásárlás a kisvárosban. Húsz éve foglalkozik pritaminpaprika-termesztéssel, de most nem tudja, mire számíthat.

Mindszenten harminckét gazdálkodó termel pritamint, amit a Dél-alföldi Tész-en keresztül értékesítenek. Kaczor István, a tész felügyelőbizottságának tagja elmondta: sikerült megállapodni. Két nap alatt 750 rekesz szeletelt paprikát vettek át, kilónként 70 forintért. Hogy ezután mire számíthatnak a gazdák, azt nem tudta megmondani.

Megjegyezte: a mindszenti helyzet nem egyedi, az egész országban akadozik a felvásárlás, miután túlkínálat van pritaminból. Kaczor úgy tudja, hogy az eddigi legfőbb fogyasztók, a németek sem veszik a paprikát. A jövőben megoldást jelentene, ha a feldolgozást helyben végezhetnék, valamint megfelelő hűtőkapacitással rendelkezne a tész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Kampányzáró'' falfirka Vásárhelyen

Fenyegető falfirkát írt valaki Bacsa Pál kerítésére a péntekre virradó éjjelen Vásárhelyen. A… Tovább olvasom