Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Olimpiai bronzot szerzett Indiában a vásárhelyi diák

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója, Gémes Antal tavasszal az Öveges József professzor emlékére rendezett versenyt nyerte meg, a közelmúltban pedig Indiában a Nemzetközi Junior Természettudományos Olimpián végzett dobogós helyen.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Gémes Antal (15), a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium 9.-es tanulója tavasszal megnyerte a legendás Öveges József professzor emlékére rendezett fizikaversenyt. A sikerszéria a 2013/2014-es tanévben is folytatódik: a december elején, 3-ától 12-éig az indiai Púnában rendezett Nemzetközi Junior Természettudományos Olimpián szerepelt, és bronzérmet szerzett a rangos versengésen, amelyen 15 éves korig vehettek részt a diákok.

A fiatal tehetséget Lakatos-Tóth István (fizika), Varga Eszter (kémia) és Jóriné Csölle Henriett (biológia) készítette fel a viadalra, ugyanis mindhárom tantárgy szerepelt a palettán. Magyarországot hat diák képviselhette az ázsiai országban, a válogatottat selejtezőkkel alakították ki, és már az ezen való részvételhez is legalább egy országos versenyeredmény szükségeltetett. A vetélkedő több részből állt: elméleti egyéni teszt, háromfős csoportokban megoldandó feladatok, például fizikai ingával kellett kísérletezni. Az eseményen 48 ország 232 fiatalja vett részt.

Gémes Antal és az őt fizikából felkészítő tanára, Lakatos-Tóth István. Méltán lehetnek büszkék az elismerésre. A szerző felvétele
Gémes Antal és az őt fizikából felkészítő tanára, Lakatos-Tóth István. Méltán lehetnek büszkék az elismerésre. A szerző felvétele


– Nagyon örülök, nekem főként a fizikával kellett foglalkoznom, hiszen a selejtezők során az országban én írtam a legjobb tesztet, és sokat dolgoztam az újabb sikerért – mondta Gémes Antal. – Igaz, voltak olyan ázsiai résztvevők, akik már két éve nem jártak iskolába, speciálisan erre a Nemzetközi Junior Természettudományos Olimpiára készültek. A versenyen kívül arra is jutott időnk, hogy megismerkedjünk a helyi nevezetességekkel: kirándultunk állatkertbe, megnéztünk egy kastélyt és egy erődöt. Nem pihenhetek a babérjaimon, még ebben a tanévben több erőfelmérő vár rám: fizikában a Jedlik-, a Mikola- és a Szilárd Leó-verseny, kémiában pedig az Irinyi- és Curie-vetélkedő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távirányítású tesztoszteron

Hatalmas, gyors és bivalyerős az az autómodell, amelyet a vásárhelyi Mammuth Works csapat készít. Tovább olvasom