Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Olvad a hó: veszélyesebb kerékpározni, mint autóba ülni?

Habár a kerékpárosok legnagyobb ellensége a nagy hó, mégsem csak az tud veszélyes lenni: a jeges úttest, az olvadt latyak és összetapadt, megfagyott sár és hó mind megnehezíti a kerékpározást Vásárhelyen.
Hódmezővásárhelyen, a Damjanich utcában a kerékpárútról próbál meg kifordulni a szemközti utcába egy fiatal férfi, ám nincs szerencséje; már az út elejénél megakad az el nem dúrt, latyakos hóban és elesik. Sokan elmennek mellette, de senki sem próbál meg segíteni, egy autós is csak kikerüli, még a saras lével is lecsapja. - Gyűlölök ilyen időben tekerni, mert mindig ez a vége! Most, hogy nézek ki? A ruhám, a bicajom is csupa kosz!- panaszkodik, miközben szitkozódva próbálja felállítani a biciklijét a hóból. Nevét kérésére nem írjuk le, mint mondja, éppen eléggé rosszul esett neki az is, hogy akik elmentek mellette, kuncogtak rajta.

Kerékpárral télen: nem életbiztosítás.
Kerékpárral télen: nem életbiztosítás.

- Ha beverem a fejem, vagy eltöröm a lábam meddig kellene ott feküdjek? – mormogja maga elé. Kérdésünkre, hogy ilyen időjárási viszonyok mellett miért ül mégis bringára azt mondja: a város különböző pontjaiba kell nap mint nap eljutnia, ezt gyalog csak nagyon lassan tudná megtenni, és a balesetveszély ellenére is muszáj biciklizne. Autója nincs, ahol nagyobb a latyak vagy vastag a jég, ott le szokott szállni, de most a sötétben nem vette észre, hogy ennyire felvizesedett és összetapadt a hó. Amikor sikerül felállítania a járművet, azt tolva viszi tovább. Vele szemben egy idős nő már előrelátóbb, nem ül a nyeregben, inkább tolja a kerékpárját. Vass Pálné több évtizede közlekedik biciklivel, és a rossz időben sem mond le erről. Van, hogy hosszabb távon is tolnia kell, vagy ha az úton még nem járt hókotró, a járdán kell mennie, de mégis inkább ezt választja, mint a gyaloglást.

- Ha orvoshoz, fodrászhoz, vagy piacra megyek, olyan helyre, ami messzebb van, mindenképpen kerékpárral járok. A boltba csak gyalog ugrok le, de sajnos nem bírok sokat menni, fájnak már a lábaim – magyarázza a néni. Mint mondja eddig szerencséje volt, egyetlen egyszer, még évekkel ezelőtt esett csak el, és akkor sem sérült meg. Úgy gondolja, hogy saját elővigyázatosságának köszönheti, hogy még nem érte baj, mert az autósok nem figyelnek a gyalogosokra, kerékpárosokra.

Egy férfi éppen egy taxiból száll ki, amikor megszólítjuk. - A saját autómat letettem, mert azok az utcák, ahová én járok nem lettek megtisztítva a hótól, vagy csak alig. Hiába is takarítják le, az autók, teherautók könnyen újra felhordják a latyakot és én ilyen időben nem szeretek vezetni. Kérdésünkre, hogy kerékpárral szokott-e közlekedni csak legyint. – Ilyen időben biztosan nem ülnék fel rá, szerintem veszélyesebb, mint kocsikázni. Inkább gyalogolok egy órát, mint, hogy vezessek vagy kerékpározzak, és csak ritka esetben szállok taxiba, ez egy ilyen alkalom volt. Nyáron persze szoktam biciklizni, de szerintem ilyenkor nagy butaság tekerni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli történések: összecsukló részeg, szitkozódó, lenge öltözetű nő

Öt esetben alkalmaztak biztonsági intézkedést a vásárhelyi rendőrök az elmúlt napokban - az ember… Tovább olvasom