Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Ombudsmani kritika hirdetésügyben

Hódmezővásárhely - Jogellenesen hozta nyilvánosságra Havránek Ferenc és a Rádió X két munkatársának címét és telefonszámát a vásárhelyi Fidesz, ha ahhoz az érintettek nem járultak hozzá – állapította meg az adatvédelmi ombudsman. Ezzel újabb fejezetéhez ért a hangfelvételbotrány.
Az adatvédelmi biztoshoz fordult Havránek Ferenc vásárhelyi képviselő (Zöld Baloldal) a Fidesz városi szervezete által hetekkel ezelőtt megjelentetett hirdetés miatt. Ebben – ahogy beszámoltunk róla – arra biztatták a helyieket, hogy Havránek Ferencet, valamint a Rádió X tulajdonosát, Ágoston Lajost és egyik munkatársát, Rostás Tamást keressék Lázár János botrányt kavart mondatainak nyilvánosságra hozatala miatt. A vásárhelyi polgármester egy 2008-as közgyűlésen azt mondta: „akinek nincs semmije, az annyit is ér". Egy szélsőjobboldali portál jelentette meg mindezt, a városvezető bocsánatot kért, de kijelentette: összevágott, meghamisított felvételről van szó.
Havránek Ferenc az ombudsmantól kért állásfoglalást, miután a Fidesz helyi szervezetének hirdetésében fényképük, nevük, lakcímük és telefonszámuk is megjelent.

„Ezen adatok személyes adatoknak minősülnek, (...) csak akkor hozhatók nyilvánosságra, ha ahhoz az érintettek előzetesen hozzájárultak, vagy a nyilvánosságra hozatalt törvény rendeli el" – olvasható az adatvédelmi biztos állásfoglalásában. Jóri András kitért arra is, hogy Havránek önkormányzati képviselőként közfeladatot lát el, ezért többet kell eltűrnie, mint másnak. Lakcíme és telefonszáma azonban olyan személyes adat, amely nem függ össze a közfeladat ellátásával. „Amennyiben tehát az újsághirdetésben a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezete úgy hozott személyes adatokat nyilvánosságra, hogy sem az érintettek nem járultak hozzá, sem törvényi felhatalmazás nem volt arra, akkor a személyes adatok nyilvánosságra hozatala jogellenesen történt" – szerepel az adatvédelmi biztos állásfoglalásában.

– Nem kértem volna az ombudsman véleményét, ha a Fidesz helyi szervezete reagál a kérésemre, és egy újabb hirdetésben helyesbít, és megjelenteti: valótlant állított, azaz nincs közünk a történtekhez – mondta Havránek Ferenc. – Jogászokkal konzultálunk, és a véleményüket figyelembe véve tesszük meg a következő lépést. Valószínűleg büntetőfeljelentést kezdeményezünk a hirdetés miatt – közölte a vásárhelyi képviselő.

Megkerestük az ügyben Havasi Katalint is. – A Fidesz városi szervezetének továbbra is az az álláspontja, hogy mindenkinek, így a hirdetésben szereplőknek is vállalniuk kell a szavaikért és a tetteikért a felelősséget – mondta a párt helyi elnöke.

Olvasóink írták

 • 15. ava44 2011. május 04. 21:08
  „A doktornő jobban tenné ha visszamenne tanult szakmájához (nem hivatásához) , neki olyan nem volt.
  Mások szavait szajkózó, egyéni gondolatokkal nem rendelkező vezető kellett amikor meg választották.
  Bebizonyította "el hűségét" ismét. Ki tört ismét belőle a fidesz gőg. Miért olyannak ugranak neki, aki mindig vállalta önmagát?”
 • 14. booo 2011. május 03. 19:41
  „Húha, az ombuci fideszellenes? Nem lennék egy csöppet sem meglepve ha neki is korlátoznák a "mozgásterét" .”
 • 13. sámson64 2011. május 03. 19:33
  „Igazad van Lutetia:!Ami a Fidesznek ártó lehet azt előbb-utóbb eltávolítják a színről.
  Ez lesz a sorsa az ombudsmannak is.”
 • 12. Lutetia 2011. május 03. 17:41
  „Nagyon sajnálnám, ha ez az ombudsman egyszercsak kivonódna a forgalomból. Ugyanakkor valószínűsítem, hogy ez fog történni, mégpedig hamarosan. Nem ez az első Fidesz-visszásság, amit mostanában szóvátett.”
 • 11. sadap12 2011. május 03. 15:26
  „a volt tsz párttitkárok és követőik ma nem a maszopban vannak...látszik a fidesz stilusán.”
 • 10. deszkás 2011. május 03. 14:34
  „Na ezt hivom én TSZ párttitkári nivó alattinak.”
 • 9. orbántorgyánpolgárikormány 2011. május 03. 13:40
  „A fideszeseknek csak azokat a törvényeket kell betartaniuk, amelyeket éppen akarják, oszt jónapot!”
 • 8. dondongó 2011. május 03. 12:07
  „Nem baj, jövöre már nem lesz ombuccmanus, legalább semmilyen ármánykodó erő nem kavar be a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe.:-)”
 • 7. N.P. 2011. május 03. 11:25
  „Ezek a drága fideszeseink regnálásukat olyan hosszúnak magukat, annyira érinthetetlennek tartják mint annak idején Hagyóék. Csendben figyelmeztetném őket: van még lábbilincs bőven.....”
 • 6. keiner 2011. május 03. 10:21
  „II-68. cikk

  A személyes adatok védelme
  (1) Mindenkinek joga van a rá vonatkozó személyes adatok védelméhez.(2) Az ilyen adatokat csak tisztességesen és jóhiszeműen, meghatározott célokra, az érintett személy hozzájárulása alapján vagy valamilyen más, a törvényben rögzített jogos okból lehet kezelni. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a róla gyűjtött adatokat megismerje, és joga van azokat kijavíttatni.(3) E szabályok tiszteletben tartását független hatóságnak kell ellenőriznie

  http://eur-lex.europa.eu/hu/treaties/dat/12004V/htm/C2004310HU.01004101.htm

  Már hogy ha olvasni tudnak hdvhélyen :-)))”
 • 5. achilleus 2011. május 03. 08:31
  „"Jogellenesen hozta nyilvánosságra Havránek Ferenc és a Rádió X két munkatársának címét"
  ---- ez egy pillanatig nem volt kétséges. Sajnos a vásárhelyi fideszeseknek, még az ombudsmani döntés után sem esik le s tantusz, hogy mit is kellene csinálni. Megsúgom: villámgyorsan bocsánatot kell kérni, mégha elkésettnek is tűnik. És nem össze-vissza hadoválni - csak másokra vonatkoztatva - szava és tettek miatti felelősségről.”
 • 4. sajtkukac 2011. május 03. 08:06
  „Nem baj, majd módosítják az Alkotmányt és teljesen legálissá teszik azt, amit tettek, bravó!”
 • 3. DMagóg 2011. május 03. 07:33
  „"... vállalniuk kell a szavaikért és a tetteikért a felelősséget - mondta a párt helyi elnöke."

  Kedves Havasi Katika!

  A felelősség kimondása, a felelősségrevonás eddig a Bíróság feladata volt. Van ilyen ítélet? Ja, ma már nem is kell, Önök kinéznek a fejükből, oszt´ Jó napot! Ha törvényt sértenek, semmi gond, visszamenőlegesen módosítanak rajta, s már kizárt az Önök törvénysértése. Az ombudsmant meg ellehetetlenítik, s már minden rendben. Ennyi pofátlan hazugság, trükközés már sok egy kicsit. Ebbe mások már belebuktak!”
 • 2. keiner 2011. május 03. 06:32
  „EU-elnökség idöben törnek EU-törvényt, hát szép!
  Illevetre szánalmas!”
 • 1. Satnya 2011. május 03. 06:24
  „Na, és ? Lázárra egy darabig semmilyen jogszabály nem vonatkozik............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részeg BMW-s balesete Vásárhelyen

Erősen ittas állapotban törte össze BMW-jét egy 26 éves férfi Hódmezővásárhelyen vasárnap reggel. Tovább olvasom