Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Omladozik Kuliék négyéves háza

Mindszent - A könnyűszerkezetes épületet négy éve emelték, de a kivitelező olyan rossz munkát végzett, hogy a szigetelést levitte az első vihar, penészednek a falak, reped a plafon. A hattagú mindszenti família havi 180 ezerből él, minden pénzüket a házra költötték.

A mindszenti Kuli László és családja kilátástalan helyzetbe került. Négy évvel ezelőtt házépítésbe fogtak. Mivel nem volt önerejük, a banktól 1 millió 420 ezer forint kölcsönt vettek fel, az államtól kaptak 2 millió szocpolt, valamint a mindszenti önkormányzattól 500 ezer forintnyi támogatást, s ebből kezdték el a könnyűszerkezetes ház felépítését.

– A kivitelező gyorsan haladt, 1,5-2 hónap múlva költözhettünk is az albérletből a saját otthonunkba. Sajnos az örömünk nem sokáig tartott. Alig telt el egy esztendő, a kád alatti csőből szivárogni kezdett a víz, penészedni kezdtek a falak, ráadásul a bojler is félig kiszakadt a helyéről – sorolta a bajokat a családfő.

Tavaly télen újabb szerencsétlenség érte őket, a rosszul feltett szigetelést egyik reggelre teljesen lebontotta a vihar. A ház mind a mai napig így áll. A konyhában megrepedt a mennyezet, az ajtótokok mozognak, bármikor kidőlhetnek. A padlásra lassan kész életveszély felmenni, pedig ide tetőtér-beépítést terveztek.

A lábazatig le kellene bontani. Fotó: Tésik Attila

A férfi rokkantnyugdíjas, felesége gyesen van a gyerekekkel. Az 5 éves Krisztián, a 4 éves Félix, valamint a 2,5 éves ikrek, Regina és Szilvia asztmások. A penészes falak között szenvednek, ráadásul a téli hónapokban a nem szigetelt falak miatt néha nulla fokra csökken a lakásban a hőmérséklet, hiába fűtenek.

– Három éve pereskedünk a kivitelezővel. Legutóbb 2006-ban a megyei bíróságon arra kötelezték őket, hogy fizessenek nekünk közel 800 ezer forintot. A pénzt mind a mai napig nem kaptuk meg, s félek, nem is fogjuk. Ugyanis a cég már nem létezik, csődbe ment és felszámolták – vette át a szót a feleség, Kuli Lászlóné.

A családnak nincs félretett pénze, mindent elvitt az építkezés. A ház lassan lakhatatlanná válik. Felújítani nem érdemes, a lábazatig le kellene bontani és újraépíteni. Ez azonban közel 4 millióba kerül. Amikor felépült a házuk, 7 milliót ért. Most, ahogy folyamatosan pusztul, alig 5 milliót.

Segítségre várnak

Kuli Lászlóék nem tudják, hogyan tovább. Számos bankban voltak, de újabb kölcsönt sehol sem kapnak, ráadásul a régit is törleszteniük kell. Néhány mindszenti vállalkozó megkereste őket, hogy társadalmi munkában segítenek az újjáépítésben. De Kuliéknak annyi pénzük sincs, hogy építőanyagot vegyenek. Végső kétségbeesésükben abban bíznak, hogy egy alapítvány felkarolja őket.

Olvasóink írták

 • 8. gergely 2008. október 01. 00:28
  „valoszinüleg ezt azért válassztották mert tégla épitésü házra nem tellet,és joval olcsobb is,de az a lényeg hogy nem azzal kell foglalkozni miük van hanem hogy becsülettel ki fizzették a házat a válalkozonak és laciékat meg át baszta .(miért ritka a becsületes ember ? ),”
 • 7. Napsugi 2008. szeptember 03. 13:55
  „Csak kiváncsi lennék miböl tellik nekik,háztáji kocsikra,mezögazdasági kisgépekre,kecskékre és még sorolhatnám.....))) Egy házat belül is rendbe kéne tartani.Nem csodálkozom hogy lepusztult lett.”
 • 6. KilgoreTrout 2008. szeptember 02. 22:55
  „Csatlakoznék Nornora1 -hez: egy normális házat 4 éve sem lehetett 4 misiből felépíteni.”
 • 5. lesz ez még így se 2008. szeptember 02. 17:43
  „Felháborító, hogy mit meg nem engednek maguknak manapság a vállalkozók (mindenesetre ő biztosan nyugodtan alszik). De a legnagyobb gond itt az, hogy valószínű azért tudják mindezt megtenni, mert nincs törvényileg megfelelően leszabályozva az, hogy mi lesz a garanciális kötelezettséggel, ha becsődöl a vállalkozó. Egyébként meg tégla házat is meglehet rosszúl építeni. A mi kéményünk pl. három éve készült mégis használhatatlan, le kellene bontani és újrarakni, a vállalkozó a garanciális igényemnek meg már több mint fél éve nem tesz eleget csak hiteget. Az ember teljesen ki van szolgáltatva. Bezzeg amikor a pénzt fel kell venniük a "munkáért".”
 • 4. ingatlanos 2008. szeptember 02. 08:55
  „#3m nem EZ a ház van téglából, eszeském!
  Általában Magyarországon a házak téglából vannak. Ezeknek az "új technológiáknak" számos hátrányuk van azzal az elenyésző előnnyel szemben(hőtechnika, gyorsaság), ami jellemzi.
  Majd nézz utána, ha tényleg érdekel, de ne vagdalkozzál itt! Ilyen tipusú épületre pl. próbálj meg normális feltételekkel tűz elleni biztosítást kötni. De pl. el se lehet adni normális áron, mert nincs rá kereslet.
  Ezek az épületek az olyan amerikaiaknak valók, akik 3 - 5 évenként költöznek egyik városból a másikba, meg van is pénzük ara, hogy megfelelően karbantartsák.
  Aztán itt van még a mai magyar vállalkozások sajátossága, hogy itt bárki lehet bármi. Két évig elevickél pl. egy vállalkozó a könnyűszerkezetes házak építéséből, aztán gyorsan "becsődöl", mert várható, hogy háromból két esetben szükség lenne a garanciális javításokra.
  Tehát: aki ma itt házat akar építeni, az építsén téglából, ha jót akar.”
 • 3. istenem! 2008. szeptember 02. 08:44
  „Te nagyeszű!!! És az OSB oldalú házfal az mi???
  A kerítésnek készül a téglafalazat, te *asz!”
 • 2. Nornora1 2008. szeptember 02. 08:44
  „Én sajnálom őket, de komolyan gondolták, hogy 4 millió Ft-ból valaki felépít nekik egy HÁZAT?”
 • 1. ingatlanos 2008. szeptember 02. 08:40
  „Emberek! A HÁZ téglából van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma nyit a vásárhelyi sportcsarnok mélygarázsa

Hódmezővásárhely - Az új sportcsarnokhoz igazítják a parkolás és a forgalom rendjét Vásárhely… Tovább olvasom