Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Önmaga ellen is harcol sok magyar beteg

Hódmezővásárhely - Visszautasította a kórházi ellátást, hazament, aztán egy óra múlva mentőt kellett hívni hozzá: a mindszenti beteg haláláról két éve tárgyal a bíróság. Pedig a történet első fele nem egyedi. Az orvosok szerint Európában aligha lehet felelőtlenebb a magyar betegnél.
A mindszenti beteg hivatalosan, írásban úgy nyilatkozott a szentesi kórházban, hogy visszautasítja a kezelést, és távozik. Nem sokkal később a mentő bevitte a hódmezővásárhelyi kórházba. Vajon a visszautasító nyilatkozat hatálya meddig tart? Ezt a kérdést Kriveczky György ügyvéd, a vásárhelyi kórház megvádolt orvosának védője tette fel a megyei bírósági tárgyaláson. A kérdést továbbítottuk Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének, aki azt mondta, ez tényleg érdekes jogi dilemma, az eset részletes ismerete nélkül nem szívesen foglalna állást, de kíváncsi arra, hogyan dönt végül a bíróság.

A mindszenti beteg történetének eleje abból a szempontból is érdekes, hogy a nyilatkozatban szerepel a „saját felelősségére" kifejezés. Ezt a fogalmat meglehetősen tágan értelmezi a magyar ember. Aki erről kérdezi az orvosokat, mulatságos történeteket hallhat, aztán előbb-utóbb arra döbben rá, hogy ő se különb. Vérvételre éhgyomorral kell menni – de ezt a szabályt meg szokták szegni, főleg arra gondolva, milyen sokat kell majd várni. Fogorvostól hallottunk olyan történetet, hogy két egymást követő napon kétszer is hazaküldte a beteget, mert az félt a kezeléstől, és „bátorra itta magát". Ez csak kellemetlen. Az azonban, ha valakit egy nappal a műtétje előtt azért fektetnek be a kórházba, nehogy a műtét napjára beszalonnázzon, már az egész társadalmat érinti, mert több pénzbe kerül az ellátása.

Új bizonyítás, új bíró

Újból a Szegedi Városi Bíróság, de már másik bíró fogja lefolytatni a bizonyítást a mindszenti beteg halálának körülményeit vizsgáló perben. A Csongrád Megyei Bíróság kedden úgy találta, hogy az elsőfokú ítélet – amely a doktornőt hibáztatta az ügyben – nem alkalmas érdemi felülbírálatra, eljárásjogi hibák miatt nem sikerült felderíteni a tényállást sem teljesen. Az ítélet írásbeli indoklásában olyan szubjektív megjegyzés is szerepelt, miszerint a doktornő igyekezett minél hamarabb megszabadulni az ápolatlan betegtől, ilyen mondatoknak pedig nincs helyük egy ítéletben a megyei bíróság szerint.

– Ami a felelőtlenséget illeti, valószínűleg mi, magyarok vezetünk Európában – mondja Baláspiri Csaba orvos, megyei önkormányzati képviselő. Akinek van összehasonlítási alapja, Svédországban egy ugyanolyan sürgősségin szokott ügyelni, amilyen a szentesi kórházé. – Ott az emberek pontosan tudják, mikor kell orvoshoz fordulni, és hogy az egészség megőrzése, a gyógyítás nem elsősorban az orvoson, hanem rajtuk múlik. Tisztában vannak az alapvető egészségügyi ismeretekkel – nálunk viszont ezt nem oktatják. De a legtöbb nem is az iskolán, hanem inkább a családon múlik. Ha a gyerek azt látja, hogy a szülei nem vigyáznak az egészségükre, hogy orvoshoz akkor kell fordulni, amikor már nem bír létezni az ember a fájdalomtól – és ebben van egyfajta hősies, de hamis póz is –, akkor a gyerek is ilyen lesz. A szülők pedig nem fognak jobban vigyázni az egészségükre, ameddig nem fognak jobban élni.

Az alapvető egészségügyi ismeretek hiányának „árát" addig is az adófizetők állják. Aki megvárja, hogy a mentő vigye el, az a sürgősségi ellátás költségeit növeli, milliókkal. A mindszenti beteget ismerték a vásárhelyi és a deszki kórházban is: miután vitaminokkal, antibiotikumokkal sikerült javítani az állapotán, és lábra tudott állni, nem várta meg a kezelés végét, mindig hazaszökött.

– Gyakorló orvosként az a véleményem, hogy a kezelést elutasító nyilatkozatot mindaddig érvényesnek kell tekinteni, ameddig a beteg állapota nem romlik jelentősen – véli Baláspiri Csaba. – Ha romlik, ezt a tudomására kell hozni, és újból nyilatkoztatni kell – ami természetesen nonszensz helyzet, hiszen ilyenkor annyi más, sokkal fontosabb tennivaló is lenne. Szerintem ez is csak nálunk van így.

Olvasóink írták

 • 2. misty.cum 2010. április 29. 19:05
  „Nem csodálkozom azon, hogy a beteg nem akart kórházba menni , hiszen a mindszentiek többsége csak lökdösve van Szentes, és Hódmezővásárhely közötti egészségügyi intézmények között. Minkét helyen csak szükséges marha nagy púp vagyunk. Így aztán a beutalóinkat igyekszünk ismerős orvoshoz kérni. Amennyiben rosszullét esetén ez nem lehetséges, megyünk, ahova visznek.
  Magam példája: egy komoly felső légúti betegség, plusz még komolyabb alapbetegség. Éjjel orvos, mentő, a cél: Hódmezővásárhely.
  Beérkezés után, én félig eszméletlenül, kb 3/4 órás telefonálgatás, hova lehetne lepasszolni. Végre szoba, ahol tél eleje lévén egy huzatos ablak, kemény szél, állati hideg. nem sorolom, igaz bőven lenne mit, de egy héten keresztül nem kaptam egy szem gyógyszert, a vizit az ajtóból történt, ahol az orvos annyit mondott, nyújtsam ki a nyelvem. Végre egy hét után átkerültem Szegedre, itt kiderült több napja 40 C?-os láz gyógyszer, infúzió vér, három és fél hét, miután nagyjából helyrepofoztak, hazamehettem
  Az Összes Vásárhelyi kezelőorvosom, és nem utolsó sorban nővérek arca egy életre bevésődött az agyamba, és még életemben megszólítom őket!
  Ez nem jelenti azt, hogy a doktornő nem érdemel igazságot, csak mindent érdemes reálisan megvizsgálni, és elfogulatlanul nézni!!!!”
 • 1. mattil 2010. április 29. 11:21
  „Értem..
  És mióta csökkentették a táppénzt, azóta magyar ember akkor sem megy el, ha már muszáj lenne. November legvégén megbetegedtem, egy hétre ki voltam írva. Három nap esett ebből novemberre, és ezen három nap miatt 15-20ezerrel kevesebb volt a fizetésem, mint az lett volna ha nem vagyok táppénzen. Decemberre is esett ugye 4 nap, de okulva az előzőből vállaltam egy csomó túlórát, meg ünnepnapot meg mittudomén és így is csak épp annyit kerestem mint általában szoktam táppénz nélkül.
  És én a cikkben állítottal ellentétben egyáltalán nem érzem magam hősnek, hanem sokkal inkább áldozatnak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti központ, irodaház az iskolából

Hódmezővásárhely - Hét iskolára és egy óvodára tett lakatot a vásárhelyi önkormányzat az utóbbi… Tovább olvasom