Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Orbán Viktor: Az új rendszerek bejáratása következik

Hódmezővásárhely - A célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség. Ami más lesz: be kell járatni és el kell kezdeni működtetni az előző két évben átszervezett rendszereket. Ehhez van szükség a hódmezővásárhelyi polgármesterre a Miniszterelnökségen – mondta Orbán Viktor. A kormányfő az elmúlt pénteken adott interjút lapunknak, amikor „kikérte" a vásárhelyiektől Lázár Jánost.

– Miért éppen Lázár Jánost választotta a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak?

– A következő két évben már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzük és végrehajtsuk – ebben nagy segítségemre volt a posztot eddig betöltő Varga Mihály –, hanem az lesz a feladat, hogy befejezzük, lezárjuk ezeket. Most erre a posztra egy igazi erős végrehajtó ember kell, olyan, aki határidőket, döntéseket oszt ki és tartat be, tehát egy városvezetőére eléggé emlékeztető munkát kell végeznie. Nem könnyű olyan embert találni, aki ezt tudja. Aki városvezető is, tehát kötésig áll a valóságban, mindennap szembesül az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a közigazgatás, vagy éppen a helyi vállalkozók nehézségeivel, másrészt jártas országos ügyekben is, azaz csatázott már országos szinten is. Nem becsülöm le a helyi küzdelmeket, de az országos csaták más nagyságrendet, nagyon más pályát jelentenek. A frakcióvezető úr ezeket a csatákat megvívta, jól vívta meg, lehet tehát remélni, hogy azokat is jól vívja majd meg, amelyeket mellettem kell.

A miniszterelnök továbbra is azt akarja elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar. Fotó: Schmidt Andrea
A miniszterelnök továbbra is azt akarja elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar. Fotó: Schmidt Andrea

– Másfajta kormányzást tervez a következő két évben, mint az első kettőben?

– A célok tekintetében semmiképp. Nézze, én nem vagyok híve a dolgok túlbonyolításának – Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. Ha 10 millióból nem dolgozik legalább 5 millió, akkor csak külföldi hitelekkel tudunk talpon maradni, ami pedig azt jelenti, hogy a saját munkánkból nem mi fogunk gyarapodni, hanem azok, akik a hitelt adták és a kamatokat szedik. Ma körülbelül 3 millió 750 ezer ember dolgozik és adózik. Amikor a kormányzást átvettem, 2 millió 600 ezren fizettek adót. Tehát jól haladunk, de még több munka kell. Nem is csak munkahely, hanem értéket teremtő munka, mert ha csak munkahely van, de nem teremtünk értéket, ugyanolyan bajt csinálunk, mint amilyent orvosolni szerettünk volna. Ez az irány tehát nem változik, és nem változnak a törekvéseink a méltányos tehermegosztás szempontjából sem: a bankokat és a nagy nemzetközi cégeket továbbra is bevonjuk a közteherviselésbe.

– A bankok és a multik pedig ránk tolják a terheket.

– Próbálják. A napokban megnéztem a nemzetközi mutatókat, és azt kell mondanom, hogy a Magyarországon működő bankok nyereségének nagy része már a mi költségvetésünkbe vándorolt. Az eredeti kérdésére válaszolva: annyiban fog különbözni a következő két év kormányzása az előző kettőétől, hogy most már nem elindítani kell az átszervezéseket, hanem le kell őket zárni. Az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, a rendőrség átszervezését nagyrészt elvégeztük, a következő két év ezeknek az új rendszereknek a bejáratásáról szól.

– Úgyszólván mindent megváltoztattak – nem gondolja, hogy világválság idején ez veszélyes?

– Sokat gondolkodtam ezen. Hogy mi a jobb: ha az árral úszunk, vagy szembe vele. És azt láttam, hogy csak a döglött hal úszik az árral. Akinek tervei, elképzelései vannak, az nem adja meg magát a kialakult helyzetnek. Szerintem az európai, a nyugati világ többé nem lesz olyan, mint amilyen a válság előtt volt. Ezért nem egyszerűen válságot akarok kezelni, hanem fölkészíteni a hazámat a válság utáni világra. Azt szeretném, ha versenyelőnnyel indulhatnánk a válság utáni megváltozott világban.

– Csakhogy olyan szegények vagyunk, mint a templom egere.

– Egy magyar ember átlagos keresete az adó és a járulék befizetése után körülbelül 500 euró havonta, egy nyugdíjas pedig 250 euróból él. Az európai átlag alsó harmadának az alsó részén vagyunk. Az ember sokáig kibírja guggolva, ha muszáj, de nem a végtelenségig. A magyarok az elmúlt években sokat szenvedtek, sok áldozatot hoztak azért, hogy kikerüljenek ebből a nehéz helyzetből – nem fogjuk föladni, az IMF-tárgyalások árnyékában sem. Most indítom az új nemzeti konzultációt ezekről a kérdésekről, mint a minimálbéremelés, a vállalkozások fejlesztése, a leszakadt területeken szabad vállalkozási zónák létrehozása, a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése.

Orbán Viktor: Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. Fotó: Schmidt Andrea
Orbán Viktor: Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. Fotó: Schmidt Andrea

– A választások előtt kicsit osztogatnak?

– Amit mi csinálunk, az szakítás a húzd meg, ereszd meg politikával. Mi elutasítjuk a megszorításokat, helyettük a bankok és a multik közteherviselésbe való bevonásával a méltányos tehermegosztás politikáját hirdettünk meg. Nem engedtük, hogy a nyugdíjasoktól akár egyetlen forintot is elvegyenek, és minden lehetséges eszközt mozgósítottunk, hogy segély helyett munkából tudjanak megélni az emberek. A választásokhoz közelítve sem akarok visszatérni a megszorítás-osztogatás rossz logikájú gazdaságpolitikájához, hanem továbbra is azt akarom elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar.

– Legutóbb a 2010-es kampányban adott interjút lapunknak, amelyben azt mondta, „a szabadság rendjét" akarja megvalósítani. Hol tart?

– Ilyeneket mond az ember, ha sok József Attilát olvas. Csakhogy: ha az embereknek nincs meg a betevő falatjuk, ha nincs munkájuk, amellyel el tudnák tartani a családjukat, ha úgy érzik, hogy kilátástalan a jövőjük, akkor hiába garantálnak számukra bármely jogszabállyal szabadságot. Akkor az ember nem szabadnak érzi magát, hanem kiszolgáltatottnak, méghozzá nagyon kiszolgáltatottnak. Szociális biztonság és munkahely nélkül nincs szabadság. Én a munkahelyteremtés nyomán előállt szabadságot és rendet szeretném látni az országban. Ma nem a törvények, jogi garanciák hiánya veszélyezteti a szabadságot, hanem a szociális biztonság hiánya. Aki ma az embereknek munkalehetőséget ad, egyúttal szabadságot is ad nekik. Erre haladunk.

– Azt is mondta az említett interjúban, hogy „elzárjuk a korrupció csatornáit". Hol tartanak?

– Előrébb, de ez olyan munka, amit sose lehet befejezni. Az ember lecsap egy fejet, és kinő egy másik. De nem szabad belenyugodni, a visszaélésekkel, jogosulatlan előnyszerzésekkel szemben folyamatosan föl kell lépni. Mi létrehoztuk azokat az intézményeket, amelyeknek ez a dolguk. Büszke vagyok rá, hogy az új közbeszerzési törvény előírja a tulajdonosi háttér fölfedésének kötelességét. A láthatatlan kezek és a láthatatlan ügyletek korszakának véget kell vetni. Aki közpénzből akar gazdálkodni, annak feddhetetlennek kell lennie. És ha ezt jól csinálja, ha sikere, jövedelme, vagyona lesz, akkor azt nem elfedni, hanem vállalni kell.

– Ha mindig ugyanaz nyer, akkor könnyen lesz sikeres.

– De szerencsére ez nem így áll, a közbeszerzésekről szóló jelentések egyértelművé teszik, hogy nem ez a helyzet. Ismerem a mostani vitát... Margaret Thatcher mondta, hogy aki meg akarja nyerni a bizalmat, annak meg kell nyerni az érveket, a vitákat is – tehát nincs mese, bele kell állni ezekbe a vitákba. Közismertté kell tenni a tényeket. Ezek azt mutatják, hogy haladtunk a korrupció elleni harcban, ha van is még tennivalónk.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Kateto 2012. június 09. 12:33
  „Igen: "... értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség ...", de ezt kikkel és mikor képzelitek megvalósítani? - Azzal, hogy lassan már mindent központosítottatok és lassan minden munkaterületre létrehoztattok 1 - 1 ellenőrző hivatalt, amik nem hogy termelőmunkát nem végeznek, de még az ellenőrzési feladataikat sem látják majd el hatékonyan, mint ahogy Kádárék sem tudták hatékonyan irányítani központilag Magyarországot, nektek sem fog sikerülni, ennyi.”
 • 49. Kateto 2012. június 09. 12:30
  „Igen: "... értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség ...", de ezt kikkel és mikor képzelitek megvalósítani! Azzal, hogy lassan már mindent központosítottatok és lassan minden munkaterületre létrehoztattok 1 - 1 ellenőrző hivatalt, amik nem hogy termelőmunkát nem végeznek, de még az ellenőrzési feladataikat sem látják majd el hatékonyan ... Mint ahogy Kádárék sem tudták hatékonyan irányítani központilag Magyarországot, nektek sem fog sikerülni, ennyi.”
 • 48. gami 2012. június 09. 09:04
  „Most még minden szép és jó .Mesélni és ígérni mindenki tud. Ha ősz lesz és elfogy a termés a földeken, jön a hideg és az eső .Megvonják az a kis pénzt is amit 22.800.- neveznek./tudom több mint ha nem kapna semmit sem/. De akit nem hívnak be munkára 30 napra az önkormányzatok az idén jövőre még ezt sem kapja. Akkor mi lesz az emberekkel?? Oda ülnek majd az Viktor háza elé????? Dolgozni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De mit???? hol??????????? Mert már elérted az 55 évet sajnos nem tudjuk foglalkoztatni..! Miért nem a miniszterek meg a magas keresetüek fizetnek több közterhet akkor lenne IGAZSÁGOS KÖZTEHERVISELÉS !!!!!Több kulcsos adórendszer.???????????????? NAGYON AZ ALSÓ RÉTEGEKET ÉRINTI IDÁIG MÁR EL SEM LÁTNAK A PARLAMENTBŐL!”
 • 47. gthomek 2012. június 01. 19:03
  „"36. rodnás 2012.05.30. 20:27

  Sok memória nélküli MSZP-s! A Miniszterelnök úr 10 év alatt ígérte az 1 millió új munkahelyet, nem két év alatt! Jó lenne ha értelmezve tudnátok olvasni és memóriátok is lenne legalább egy kevés!"

  Látom szépen felszívódott az otthon főzött vegyi gyümi ;)

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/20/egymilliomunkahely-szamlalo/

  -153200 próbálj gondolkodni ;)”
 • 46. gthomek 2012. június 01. 18:49
  „viktorka szembe jött a valóság:

  http://index.hu/belfold/2012/05/30/tarki_a_fidesz_legyengult_az_mszp-hez/

  Nagyon fájt ?”
 • 45. avarua 2012. június 01. 16:13
  „"A dilettáns,ostoba rendszertelenségek tömeges bevezetése és az ország teljes lejáratása folyik" - így hangzana reálisan Orbán fogalmazványa!”
 • 44. Yaqy 2012. május 31. 09:02
  „"Orbán Viktor: Az új rendszerek bejáratása következik"
  "Én: 2014-ben biztos"”
 • 43. fer981 2012. május 31. 08:52
  „a szokásos bla-bla :)”
 • 42. buckapatkany 2012. május 31. 08:32
  „Orbán Viktor születésnapja: május 31.”
 • 41. gubanc 2012. május 31. 08:12
  „Szerintem Viktor édesanyja hosszú életű lesz Sokan szidják.”
 • 40. balihoho 2012. május 31. 07:27
  „Ha egy közbeszerzési rendszerű, beruházás, kiviteli pályáztatását , mindig ugyanaz a Fidesz közeli cég nyeri, akkor az sikeres, és kizárja az összes többi pályázó cég nyerési esélyét. ( ásd: Közgép )”
 • 39. domokosferenc 2012. május 30. 22:37
  „nem tudom amit viktor mesel o elishiszi?ez mind mese habbal!neki mar nem hisz az ordog sem,en azt sem hiszem ell neki amit kerdez!!!de vannak meg hiszekeny emberek ebben az orszagban.”
 • 38. skid 2012. május 30. 21:38
  „Nem akarok csúnyát mondani, de mást nem jut eszembe: Az anyádat Orbán a mellébeszélésedért.
  Kamu az egész, csak remélem, nem veszi be senki.”
 • 37. roxper 2012. május 30. 21:02
  „36.
  Sajnállak öregem, hogy még arra se emlékszel mivel etettet a vezéred, uis időarányos számokkal is dobálózott és azzal is nagyon rosszul áll, a közmunkás bohóckodást leszámítva nőtt a munkanélküliség!”
 • 36. rodnás 2012. május 30. 20:27
  „Sok memória nélküli MSZP-s! A Miniszterelnök úr 10 év alatt ígérte az 1 millió új munkahelyet, nem két év alatt! Jó lenne ha értelmezve tudnátok olvasni és memóriátok is lenne legalább egy kevés!”
 • 35. booo 2012. május 30. 18:20
  „Gratulálok Viktor, ismét majd 1 milliárd forintunkba kerül a levelezgetős kérdőiv amit júni 24-ig kap meg több mint 8 millió ember!
  Telefon-, bankadó, erre kell az emberek pénze!”
 • 34. X_Y 2012. május 30. 16:04
  „32.lukrecia 2012.05.30. 15:54

  Könnyű neked, jól fizető zsíros kormányhivatali állásból írogatni - nagyon ráérsz mert tennivaló nincs sok...”
 • 33. X_Y 2012. május 30. 16:01
  „Az új rendszerek bejáratása - és az ország lejáratása.”
 • 32. lukrecia 2012. május 30. 15:54
  „commander lecsusszantal a kozbeszerzesekrol;; ?? Fajo lehet valoban. Erdekes 2010 elott ez nem volt szamodra egyaltalan problema”
 • 31. kilo 2012. május 30. 15:24
  „Ez a jelentés igen fájdalmas. Javaslom elolvasni a szemellenzővel bíróknak is.

  pl
  " A mostani problémák közül a kormány gazdaságpolitikájának kiszámíthatatlanságát emeli ki. Szerintük emiatt nem lehet számítani jelentős növekedésre, míg a környező országoknak fényesebb jövőt jósolnak."
  "a kormány leginkább a bevételek növelésével küzd a hiány ellen, és nem a növekedés serkentésével"
  "az egykulcsos adó túl nagy terhet rakott a legrosszabbul kereső, alacsonyan képzett dolgozókra, míg az elvárt kompenzációk túlságosan bonyolulttá tették a rendszert. A szegényebbeket inkább sújtó adózás a bizottság szerint ,,távol áll az ideálistól""
  "a megemelt illetve frissen bevezetett fogyasztást terhelő adók visszavetik a növekedés lehetőségét"
  "attól, hogy nehezebb megélni munka nélkül, még nem lesz munka, és a munkahelyek teremtése érdekében nincsenek intézkedések"

  Tudom persze, sokáig kibírjuk guggolva...”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogy a játszótér

Apránként fogynak a vásárhelyi Európa Parkban még 2009 gyermeknapján felavatott Népek játszótere különleges faragott eszközei. Tovább olvasom