Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen: Ez csak tablettás reform

A tablettás bort gyártó vállalkozóhoz hasonlította a kormányt Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen, a Magosz küldöttgyűlésén. Megjegyezte: van vér a pucájában Gráf Józsefnek, mert az agrárminiszter is eljött a gyűlésre. Az ország minden pontjáról egybegyűlt küldöttek megtapsolták a miniszter bátorságát, de aztán számon kérték rajta kormánya tetteit. A két politikus nem ért rá megvárni a gazdák kérdéseit.
Csaknem ezer, földből élő ember gyűlt össze a szervezők számításai szerint a vásárhelyi Fekete Sas szálló nagytermében szombaton délelőtt. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének küldöttei megtapsolták a házigazda Lázár János polgármestert, amikor elmondta, ebben a városban a különböző méretű agrárvállalkozások békességben élnek egymás mellett, és a város nem utolsó, hanem első polgárainak tartja azokat, akik mezőgazdasággal foglalkoznak.

A küldöttek a nap folyamán módosították a szövetség alapszabályát, tudomásul vették az ifjú gazdatagozat és a gazdaasszony tagozat megalakulását, a legfontosabb célja a gyűlésnek mégis az együttgondolkodás volt. Jakab István elnök arra emlékeztetett, az uniós pályázatok miatt is az utóbbi ötven év legnagyobb átalakulása előtt áll a mezőgazdaság.

A termőföld 55 százalékát használó gazdálkodók úgy érzik, a kormány inkább a pénzesebbek érdekeit nézi, csak ezzel magyarázható, hogy a Nemzeti Földalapot felügyelő bizottságból kirekesztették a legnagyobb tagsággal bíró Magosz képviselőjét, pedig a szervezet nagyon kíváncsi az 1,5 millió hektár sorsára. Jakab István szóba hozta, hogy a kormány az uniós dotáció mellé nem fizeti ki a teljes nemzeti támogatást – ezzel egyedül áll a velünk együtt csatlakozott államok között. Szeretné tudni, milyen mezőgazdaságot, milyen vidéket képzel el a kormány hét év múlva.

Gráf József miniszter erre válaszolva azt mondta, ő azt szeretné, ha a fia és a veje mellett az unokája is folytatná a családi tradíciót, és gazdálkodna, falun, ahogyan ő is.

Pfuj Gyurcsány, éljen Gráf

Mielőtt elhagyta a Fekete Sast, megkérdeztük Gráf József minisztert, mit szólt Ángyán József kritikájához, ahhoz, hogy a gazdák nem tudnak majd pályázni az eszközfejlesztésre.
– Az EUMÉ az unióban mindenütt használt mértékegység, gazdaságok életképességét mérik vele – magyarázta a miniszter. – A pályázat 5 EUMÉ-s küszöbét eddig mindegyik érdekképviselet jóváhagyta, de ha a Magosznak nem tetszik, akkor tárgyalunk róla, ez nyitott kérdés június 30-áig. Azért valami küszöb kell, mert az sem lenne jó, ha sokan csak azért vennének gépet, mert jár rá támogatás, és aztán nem tudnák kihasználni.
Arra is kíváncsiak voltunk, milyen érzés a kormány nevében kapni hideget-meleget. – Kérem, én nem értek az egészségügyhöz, sem az oktatáshoz, csak a mezőgazdasághoz. Az utóbbi időben saját igazamban megerősödött, büszke ember vagyok, azért is, mert engem személyemben soha semmilyen atrocitás nem ért. A kormány egészének munkájáért meg nem én vagyok a felelős.

Szerinte elsősorban az állattartás és a kertészet igényel kiemelt figyelmet a jövőben; azzal lehet növelni a magyar gazdálkodók versenyképességét, ha eszközellátottságuk javul, és az eddigi öt után még több feldolgozóüzem kerül termelői kézbe. A minisztert megtapsolták, amikor megígérte, tesz azért, hogy az NFA-t felügyelő bizottságba bekerüljön a Magosz, azt is mondta, el fogja takarítani a termőföldről az idegen szemetet. Fogadkozott: neki van súlya a kormányban, az ő akarata ellenére nem történik semmi agrárügyben – ha mégis előfordul ilyen, akkor lemond. Aztán Ángyán József országgyűlési képviselő ráolvasta a miniszter fejére mindazt, amit a kormány bűnének tart – így azt is, hogy az eszközök fejlesztését célzó pályázatnak a gazdák többsége a közelébe sem kerülhet, a rosszul megállapított feltételek miatt. A jelenlévők pfujolták a kormányt, és amikor Bajnai Gordon neve is elhangzott, valaki elkiáltotta magát: „libatolvaj!".

Közben megérkezett Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke is, akit nagy ováció fogadott, sokan nemcsak hangosan, de látványosan is tapsoltak. A politikus sajtófőnöke korábban elhárított minden interjúigényt: azt mondta, az elnök úr nem akarja, hogy a vásárhelyi tudósítások róla szóljanak, a Magosz a fontos. Orbánnak mégis sikerült a politikai dráma főszereplőjévé válnia – már azzal, hogy nem ért oda a gyűlés kezdetére, és így sokan a fotósokat és a rendezőket figyelve találgatták, hogy jön-e már. „Van vér a miniszter úr pucájában" – mondta Orbán Viktor Gráf Józsefnek, és megjegyezte, bár a múlt és a jövő elválasztja őket, azért lehet együtt dolgozni ilyen miniszterrel, aki fontosnak tartja a vidéket. De aztán emlékeztetett: a reform szó a magyar történelemben mindig azt jelentette, vasút, iskola, posta épül – most épp ezek szűnnek meg vidéken, olyan reform zajlik, amelyet a pénztelenség és a gátlástalanság mozgat. A kormány hozzáállását a tablettás bort készítő vállalkozóhoz hasonlította: az is költséghatékonyan dolgozik – csakhogy mindenkinek kárt okoz. „Ez a tablettás reform" – mondta a Fidesz elnöke. A Gyurcsány-kabinetet az új arisztokrácia kormányának nevezte, ezek az emberek érdemek nélkül előjogokat követelnek maguknak, és abban különböznek a régi nemességtől, hogy az szolgálta a hazát – vélte.

Orbán emlékeztetett, hogy Európa többi országában felismerték, a technikai forradalom embere túlságosan eltávolodott a földtől, elszállt. Ott a falu, a vidék felértékelődik, városi szolgáltatások terjednek falun, miközben nálunk épp ezzel ellentétes folyamat játszódik le. Azt mondta, a vidékbe be kell fektetni, nem kicsit, hanem sokat.

A beszéd után mozgolódás támadt, többen kimentek, így Gráf József miniszter is, később Orbán is távozott. Az ezután következő gazdák megjegyezték, sajnálják, hogy a miniszter elment, mert lennének kérdéseik. Akadt, aki vállalkozó helyett próbálkozónak nevezte magát, mások tanúságot tettek a szövetség mellett, vagy egyszerűen elmondták, ami a lelküket nyomta. Akadt, aki azt mondta, elég a tárgyalásból, „most már oda köll csapni". Zárszavában Jakab István megígérte, nem hagyják, hogy a részvénytársaságok vezetői szindikátusi szerződéssel, dolgozóikkal vásároltassanak földet, és aztán visszabérelve kijátsszák a törvényt. A Magosz küldöttei a tanácskozást disznótoros ebéddel fejezték be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel avatják a Pioneer állomását Vásárhelyen

Vásárhelyre telepíti a Pioneer Hi-Breed Magyarország új hi-tech kutatóállomását, melyet ősszel… Tovább olvasom