Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ördögh Béla főorvos életeleme a gyógyítás

Több mint negyvenezer műtétet végzett eddigi pályája során Ördögh Béla, a vásárhelyi Erzsébet-kórház osztályvezető főorvosa, aki Pro Sanitate kitüntetést vehet át gyógyítói munkája elismeréseként ma a szakminisztertől. A fül-orr-gégész a rendszerváltás után kilenc évig igazgatta a vásárhelyi kórházat. Élete a gyógyítás, amit szerinte csak úgy lehet jól csinálni, ha örömét leli benne az ember.
Ördögh Béla főorvos szerint addig lehet jól végezni ezt a munkát, amíg örömét leli benne az ember. Fotó: Tésik Attila
Negyvenkét éves fül-orr-gégész pályafutása során negyvenezernél is több operációt végzett a vásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet osztályvezető főorvosa, Ördögh Béla, aki Molnár Lajos egészségügyi minisztertől ma veszi át Budapesten a Pro Sanitate- díjat. A főorvos persze örül a rangos elismerésnek, és annak is, hogy régi, jó ismerősétől, a szintén fül-orr-gégész végzettségű tárcavezetőtől kapja meg.
1964-ben Szegeden kezdte a munkát, majd egyéves makói kitérőt követően, 1971-ben került a vásárhelyi kórházba.

– Megüresedett az osztályvezetői állás, s az akkori igazgató főorvos kérésére vállaltam el az irányítást. Mindössze 31 éves voltam, s bizony nagy elismerésnek számított, hogy ilyen fiatalon bizalmat kaptam – mesélte Ördögh Béla.

– A 80-as években aztán megkezdtük az orr- és melléküregek mikrosebészeti beavatkozásait, így sokkal kíméletesebben tudtunk gyógyítani – magyarázta a főorvos, aki később már nemcsak a pácienseket kezelte, hanem a kórházat is irányította. – 1992-ben bíztak meg az intézmény vezetésével. De az orvosi hivatást semmiképpen nem akartam feladni, továbbra is napi 10-15 operációt végeztem, majd a kórház ügyeivel foglalkoztam. – Pedig a rendszerváltás utáni években – saját bevallása szerint – nem volt egyszerű a dolga. A teljesítményarányú finanszírozás bevezetésével ésszerűvé kellett tenni a gazdálkodást.

Újítások sora

Ördögh Béla kezdeményezésére számtalan újítást vezettek be az Ezsébet Kórház-Rendelőintézetben. Megkezdték például az óvodások hallásvizsgálatát, s bizony jó néhány elhanyagolt középfülgyulladást diagnosztizáltak, gyógyítottak.

 
– Közel egymilliárd forintos fejlesztést sikerült megvalósítani – emlékezett vissza Ördögh Béla, aki büszke arra, hogy egyebek közt kialakíthatták a megfelelő diagnosztikus hátteret, felújíttatták a kórházi osztályokat. A főorvos kilenc év után vált meg az igazgatói széktől, majd Orosházára került, s néhány év után, Lázár János polgármester kérésére tért vissza Vásárhelyre.

– Az idén ünnepeltem vezető főorvossá válásom 35. évfordulóját – tudatta, mondván: kevés embernek adatik meg, hogy ilyen sok időt tölthessen vezetői beosztásban. Ám ennyi év után is töretlen lelkesedéssel beszélt a gyógyításról, mert mint megjegyezte: csakis addig lehet jól végezni ezt a munkát, amíg örömét leli benne az ember.

Bevallotta, sokat köszönhet szintén orvos feleségének és három lányának, aki ugyancsak a gyógyítóhivatást választotta. A főorvos ugyanakkor nyolc unokával is büszkélkedhet, s a velük töltött idő jelenti számára az igazi kikapcsolódást. Szabadidejében szívesen vadászik, vagy csak sétál a természetben. Számára ugyanis egy hét pihenés a hegyekben három hét alvással ér fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre elkészül a szikáncsi vasúti átjáró

Huszonhétmillió forint – ennyiből gazdálkodhat az idén a szikáncsi részönkormányzat. Ebből 21… Tovább olvasom