Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Ördögi körben a hajléktalanok

Hódmezővásárhely - Hiába próbálnak saját lábukra állni azok a hajléktalanok, akik uniós albérlet-támogatásra pályáznak. Ennek feltétele ugyanis az állandó munkahely, állást viszont általában addig nem kapnak, amíg a szállón élnek.
Megalázó, amikor egy-egy állásinterjún kiderül: hajléktalanszállón él. Így már esélye sincs arra, hogy megkapja a munkát – osztotta meg tapasztalatait Bánki-Horváth László, aki 5 éve költözött be a vásárhelyi intézménybe. Az 52 éves férfi elvált, utcára került. 8 általánost végzett, 18 évig hegesztőként dolgozott, most alkalmi munkából él.

– Nem szégyellem, hogy hajléktalan vagyok. Dolgozni szeretnék, de eddig hiába kerestem munkát. A szállón is megcsinálok mindent, füvet nyírok, varrok, vagy éppen befőttet rakok el. Állandó munka kellene, de az nincs – mondta keserűen a férfi, aki most havi 28 ezer forintos segélyből él.

Nem fordult még elő, hogy saját erőből egy hajléktalan kikerüljön a vásárhelyi szállóról. Csakis támogatással vagy családi segítséggel tudnak új életet kezdeni – mondta Korsós Sándor, a hajléktalanszálló vezetője. Kitörési lehetőség lehet, ha részt vesznek uniós pályázatokon. A havi 30 ezer forintos albérleti hozzájáruláshoz azonban munkahely kell. A hajléktalanok többsége rokkantnyugdíjas, vagy segélyből él, esetleg alkalmanként dolgozik – mondta Korsós Sándor. – Így aztán nagyon nehéz pályázni az uniós segítségre. 15 hajléktalan vehetne részt a programban, akik 20 hónapig lakhatnának albérletben – ha azonban nincs állásuk, márpedig a munkáltatók nem szívesen, sőt a legtöbbször egyáltalán nem veszik fel őket, esélyük sincs.

Napszám, közmunka

Állandó munkája csak a legritkább esetben akad hajléktalannak Szegeden. Többségük alkalmiból, napszámból él, néhányan közmunkások – tudtuk meg Papp Istvánnétól, a humán szolgáltató igazgatójától. Évek óta pályázati segítséggel is próbálkoznak. – A ház rendszeres lakóinak többsége már nem alkalmas a visszailleszkedésre, de időről időre próbálunk valakit szálláshoz és állandó munkához juttatni. Az utóbbi néhány évben ez csak 3 ember esetében sikerült – mondta Rózsa Istvánné, a makói népjóléti intézmény vezetője.

Olvasóink írták

 • 4. AN 2009. szeptember 21. 09:15
  „Vannak cégek, ahol mindig alkalmaznak hajléktalanokat, ilyen pl. a Környezetgazdálkodási Kht. és az IKV. Persze nem mindig van felvétel, és nem is vezérigazgatókat keresnek, de dolgoztam az egyik helyen sokáig, és tudom, hogy símán felveszik őket, csak az a baj, hogy ŐK nem nagyon akarnak dolgozni. Fellelkesednek, jelentkeznek, aztán pár hét után egyszercsak nem jönnek. Mert kényelmesebb az élet, ha üldögélhetnek a parkokban, kéregethetnek, stb. Akkor pl. azt sem kérik számon, hogy miért részeg reggel 8-kor?”
 • 3. aggodo 2009. szeptember 21. 04:19
  „Sajnalom,hogy ilyen szorgalmas emberek a hajlektalanszallon kotnek ki.
  Senkit sem szabad leirni,aki a szallora kerul.Igenis van kiut onnan,csak a segelyt folyosito szerv,a szallo vezetosege,az egyhazak,jotekonysagi szervezeteknek is jobban oda kellene figyelni az ilyen dolgokra es foleg segiteni..
  Kivanom,hogy sikeruljon munkat talalnia , hogy lesz olyan ceg, aki nem vaskalapos es nem nezi lepraskent ,ha valaki a szallorol megy jelentkezni oda. Mondjuk,a segelyt folyosito intezmeny is tudna ebben tenni valamit. Ha sikerulne elhelyezkedni a szakmajaban,akkor nem a minimal bert tudna keresni heggesztokent es talpra is tudna allni.
  Azt azert oda kellett volna irn ia cikkbe, hogy a 8 altalanos utan szakmunkaskepzot vegzett mert a heggesztes igenis egy komoly szakma es ugyesseget is kivan. Nem beszelve arrol,hogy egeszsegre artalmas. Tehat,jobban hangzik, hogy 8 altalnos + szakmunkasvizsga. Mindjart nagyobb az esely,ha veletlenul egy humanus munkaltato is olvassa a cikket.”
 • 2. JB007 2009. szeptember 19. 14:43
  „"Én meg a férjem jöttünk haza a holdból..."

  Az első vásárhelyi űrturista?”
 • 1. 4Angel 2009. szeptember 19. 12:37
  „Üdvözlök mindenkit

  Én meg a férjem jöttünk haza a holdból, férjem odaszól nézed mán a hajléktalan a kukából itta a tejet nekem könnybe lábat a szemem adtam neki egy kenyérnekvalót mert beletudtam gondolni magamat a helyébe ha pár napja nem ennék nénis kukából ennék.
  Az a baj,hogy sokan lenézik a hajléktalanokat de ha belegondolna nem sok híja,hogy valaki oda kerüljön.
  Elég nagy baj,hogy a hajléktalanokat nem tekintik semmibe, akár milyen okból is lett hajléktalan.
  Mások esznek a Celeb műsorba a hajléktalan meg a kukából milyen társadalom ez??
  Akiben van együtt érzés az adjon a hajléktalanak egy fél kiló kenyeret a éteremben többet adsz a pincérnek boravalót aki nincsen rászorulva.
  Ez lelki ismeret kérdés.

  Minden jót nektek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi panaszok

2007 elején tragikusan érintette a vásárhelyi Erzsébet-kórházat az egészségügyi reform, az átszervezés. Tovább olvasom