Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Öreg-Kishomok: lakóterület

Most nincs pénze a vásárhelyi önkormányzatnak arra, hogy kisajátítson egy szeletet az öreg-kishomoki zártkertekből, s a területen utat építsen. Ennek hiányában sokan csak úgynevezett szolgalmi bejárókon tudják megközelíteni telküket. Többek között ez is elhangzott egy lakossági fórumon, illetve az is, hogy hamarosan lakóterületté nyilvánítják Öreg-Kishomokot.
A jövő, papíron. Az öreg-kishomokiak tanulmányozzák az új rendezési tervet. Fotó: Tésik Attila
– Egy százötven méter hosszú és alig egy méter széles szolgalmi bejárón tudom csak megközelíteni a kiskertemet. Ezen a vékonyka csíkon még egy kerékpár sem fér el, így mindent kézben kell be- és kicipelnem – mondta Rostás Ferenc a vásárhelyi városházán, az öreg-kishomoki kerttulajdonosok részére rendezett fórumon.

Az idős férfihoz hasonlóan még sok más kishomoki csak így járhat be a telkére. Ezt az áldatlan állapotot csak úgy lehetne megszüntetni, ha a Hegyi- és a Nyári-dűlőt egy út kötné össze, mert ekkor minden egyes portának lenne saját bejárója.

A fórumot eredetileg azzal a céllal hívták össze, hogy bemutassák az érintetteknek Öreg-Kishomok új rendezési tervét. Ezen a rajzon már narancssárga csíkkal fel is tüntették azt az új utat, mely orvosolná a fenti problémát. Az önkormányzat illetékeseinek kiselőadását érdeklődve hallgatták a kishomokiak. Szomorúan vették tudomásul, hogy egyhamar nem lesz semmi a „kiváltó útból". Ennek oka, hogy a városnak jelenleg nincs arra anyagi fedezete, hogy kisajátítson egy akkora darabot a kiskertekből, melyen megépülhetne a 14-16 méter széles út.

Az új rendezési tervvel kapcsolatban néhány öreg-kishomoki attól tartott, hogy a 47-es főút szélesítése miatt kialakítandó úgynevezett zöldsávban lévő házaikat, melléképületeiket elbontják majd. Megnyugodhattak, mivel azt a választ kapták: „Ez nem Horvátország, itt nem jönnek a buldózerek, vagyis az épületek maradnak!"

Egy régi vágya viszont nemsokára teljesül az öreg-kishomokiaknak. A jelenlegi zártkertes besorolás helyett lakóterület lesz az otthonuk. Ez azért jelentős dolog, mert egyre többen költöznek ki ide, s az egykori kis házikók, nyaralók helyén családi házak „bújnak ki a földből". A lakóterületi besorolás azt is jelenti, hogy felértékelődnek az itt lévő telkek, és akár különféle hiteleket is felvehetnek lakóházaikra a kishomokiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyésznek készül a versmondó

Biológiából harmadik helyezést ért el az OKTV-n a vásárhelyi Bajnóczi Éva (képünkön), a Bethlen… Tovább olvasom