Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Örök telelők a mártélyi üdülőterületen

Mártély - A téli mínuszokban sem kihalt a mártélyi üdülőterület. A telep egyetlen állandó lakójának, a 67 éves Erzsike néninek Keszeg utcai kis házában állandóan ég a jancsikályha.
A közelében lévő nyaralók tulajdonosai heti két-három alkalommal is kijönnek körbenézni. A Csuka utcában pedig felkészítik az üdülőt, ugyanis a szombat esti lagzi után vendégek alszanak benne.

A mártélyi üdülőterületen lévő házak körül szinte néma csönd van. Egyedül a Keszeg utca végén lévő fehér épület kéményéből száll füst. A telep egyetlenegy állandó lakosa, Sávai Sándorné él itt.

– Ez a második telem itt. Eladtam szegedi lakásomat, és kiköltöztem. Eleinte csak a jó levegő miatt jöttem, aztán kint ragadtam. Egyedül élek, vagyis vannak társaim: négy cica és egy kis puli. Nem az enyémek, de minden reggel felkeresnek, hogy megetessem őket – meséli a 67 esztendős Erzsike néni.

A kétszintes épületnek csak az alsó részét lakja, ezt is elég nehéz felfűteni. Kis jancsikályha adja a meleget, s ottjártunkkor kocsonyahús is főtt a tetején egy piros lábasban. A néni ismerősei vágták fel a fát, amivel tüzel.

Sávai Sándorné Erzsike néni fatüzelésű kiskályhával fűt. A tüzelőt ismerősei vágták fel neki. Fotó: Tésik Attila
Sávai Sándorné Erzsike néni fatüzelésű kiskályhával fűt. A tüzelőt ismerősei vágták fel neki.
Fotó: Tésik Attila

– A tűznek mindig égnie kell, mert ha kialszik, nagyon hideg van. Emiatt éjjel-nappal fűtök, éjszakánként is felkelek, hogy rakjak a tűzre. Úgy számolom, 160 mázsa fa fog elfogyni ebben a hidegben – folytatta.

Ennek köszönhetően kellemes meleg, 26-27 Celsius-fok van a házikóban. Kell is, mivel hajnalonta jóval mínusz tíz fok alá süllyed a hőmérő higanyszála. Erzsike néni a nagy hidegben csak akkor mozdul ki, ha nagyon muszáj. Reggelente elmegy a faluban lévő boltba tejért, kenyérért. Kerékpárját csak tolja, mert felülni már nem tud rá. A drótszamárral több terhet is tud cipelni, ezért van rá szükség.

A Keszeg és a Csuka utca sarkán lévő nyaralónál két férfi beszélgetett. A vásárhelyi Kovács Károly és a szegedi Papp István heti két-három alkalommal is kijár Mártélyra, megnézik, minden rendben van-e. Most éppen a vízórát takarták le fóliával és vastag pokróccal, hogy szét ne fagyjon.

– Az udvaron lévő egyik fára tettem egy madáretetőt. Ezt is rendszeresen feltöltöm magvakkal, hogy a szárnyas kis vendégek ne éhezzenek – árulta el Kovács Károly.

Kis László matracot visz a nyaralójukban elszállásolt vendégeknek. Fotó: Tésik Attila
Kis László matracot visz a nyaralójukban elszállásolt vendégeknek.
Fotó: Tésik Attila

Télen még nem törtek be egyikük üdülőjébe sem, de nyáron már igen. Pappéktól csak egy kávéfőzőt vittek el, de Kovácséknál a kis unoka akkumulátoros autóját lopták el. A nagyapa azonnal kerékpárra pattant, s bejárta a környéket. A töltés oldalában lévő erdőben meg is találta a kis járművet, a tolvajnak túl nehéz lehetett, mert nem cipelte tovább.

Kisvártatva fejszecsattogásra lettünk figyelmesek. A hang után menve meg is találtuk Kis Lászlót. A 24 éves vásárhelyi fiatalember nyaralójuk udvarán épp fát hasogatott. Megtudtuk tőle: ma tartják nővére lakodalmát a közeli Bodnár oktatási központban, s utána néhány vendéget a nyaralójukban szállásolnak el, amit fel kell fűteni.

Ügyelnek egymás üdülőjére is

Telente nem mindenki jár ki rendszeresen a nyaralójához, de aki éppen Mártélyon van, az nem csupán a maga, hanem az ismerősök portáját is bejárja. Mivel tudják egymás telefonszámát, azonnal hívják a másikat, ha valami szokatlant vettek észre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haszid-telepesek Vásárhelyen?

Hódmezővásárhely - A Jobbik vásárhelyi szervezetének elnöke, Nagy-György Anna, helyettese, Dombi-Kis… Tovább olvasom