Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Oroszlánok edzenek az Európa Parkban

Végre élet költözött az Európa Parkba: nemcsak János vitézt rohamozzák meg az apróságok a játszótéren, hanem tollaslabdázók, gyaloglók használják a pázsitot, sőt, január óta az egyetlen vásárhelyi amerikai futball csapat is itt edz.
Bár már három és fél éve létezik amerikai futballcsapat Vásárhelyen, egyetlen meccset sem tudhat magának a középiskolás-egyetemista korosztályból álló 10-12 fős legénységet tömörítő Vásárhely Lions. A magyarázat egyszerű: a rendszeres toborzások ellenére nehéz állandó csapatot felállítani, a heti háromszori edzés is csak akkor hatékony, ha a sportolni vágyók komolyan veszik a játékot.

Oroszlánok edzenek az Európa Parkban - GALÉRIA

Ahhoz, hogy kiálljanak a szomszédváros legjobbjai, a szegedi csapat ellen, még sokat kell fejlődniük, ám szponzor, pénz és megfelelő felszerelés nélkül nem könnyű a feladat. Egyesületi forma hiányában ezekre viszont még várni kell.
Meg kell birkózni a játék helyi népszerűsítésével egy olyan városban, ahol az úszás és a kosárlabda a menő, ráadásul csak a televízióban látni ezt a sportot, így sokaknak a szabályok isteljesen ismeretlenek. Sokak az esetleges sérülések miatt riadnak vissza, a test- test elleni küzdelem itt nagy hangsúlyt kap, akárcsak a mentális- és fizikai erőnlét. Logikára, gyors döntésekre, koncentrációra, no meg jó állóképességre van szükség. Ezért is kondizunk valamennyien - meséli az egyik frontember, Varga-Tóth Tamás -, ha valaki nem bírja, le fog morzsolódni.

A srácok - akik a sportcsatornákon találkoztak az amerikai focival - viszont nem adják fel, a legutóbbi sportágválasztón is ott voltak, abban bízva, hogyha a helyi baseballosoknak sikerült gyökeret ereszteni a városban, nekik is menni fog. Az újakat rendszerint szintfelmérés alá vetik és gyorsan a pályára állítják, a szabályokat pedig folyamatosan magyarázzák. - Ha rendszeresen részt vesznek az edzéseken, gyorsan megtanulják az angol vezényszavakat, amikből rengeteg van - magyarázza két ütközés közben Horváth Márió.

Oroszlánok edzenek az Európa Parkban - GALÉRIA

A fiúk szerint remek játék ez, még akkor is, ha a felszerelést csak Pesten lehet megkapni, vagy netes fórumokon üzletelni. A sisak alaphangon 65 ezer, a kesztyű, a fog-, váll-, comb- és térdvédő és a ruházat emeli a költségeket, a határ a csillagos ég. A fiúk fokozatosan szerzik be a felszerelést, labdája szinte mindenkinek van, amihez még a pumpa is speciális, akárcsak a sisakhoz.

Tagdíjuk nincs, de lelkesek. A barátnők pedig – egyikük amerikai zászlós pólóban lengedezve fotózik-, türelmesen végigülik az edzéseket. - A kispályás bajnokságon legalább 14 fővel, nagypályáson 23-25 fővel kellene indulnunk, de az még messze van. Rövidtávon az a célunk, hogy kispályás meccseket tudjunk játszani egy stabil csapattal, ezért fontos a toborzás. Távolabbi tervként a divízió 2-es csapat (ez az NB III-nak felel meg) elérése szerepel. Békéscsabán, Szegeden, Baján vannak a legközelebbi csapatok, de az ország nagyobb városaiban, főleg Pesten, működik leginkább az amerikai foci. Az egykori szegedi alapító tag egy idő után átigazolt a szerbekhez, ma pedig már a norvégoknál játszik. Ha tehetséges valaki, előbb-utóbb feljebb fog jutni - bizakodik Varga-Tóth Tamás.

Olvasóink írták

  • 1. Lupus 2013. május 24. 15:54
    „Minden kezdet nehéz. Az újdonságok nehezen nyernek teret, ha az nem egy divatőrület, vagy követendő trend. A sport nem mindig vonzó a fiataloknak. Jobb a hétvégi bulizás, meg egyebek. Azért hajrá fiúk! Kitartás és megjönnek az eredmények!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszülöttmentők az óvodában

A vásárhelyi Klauzál utcai Óvodában a szerdai családi napon bemutatkozott a dr. Pintér Sándor vezette Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány. Tovább olvasom