Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Őrségváltás a vásárhelyi egészségügyben

Február elsejétől már nem a vásárhelyi Erzsébet kórház-rendelőintézet feladata lesz a felnőtt- és a gyermekorvosi ügyeleti szolgálat ellátása. A városi önkormányzat a szegedi Panacea 2000 Kft.-t bízta meg ezzel a feladattal.
Hosszabb lesz az ügyeleti idő, a gyerekek sürgősségi ellátására különösen figyelnek. tó: Tésik Attila
Nem változik február elseje után a felnőtt orvosi ügyelet helyszíne: az továbbra is a Városház utcai központi rendelőintézetben működik, ide kerül át a kórházból a gyermekorvosi ügyelet is. Ez a változás azonban csak egy része az ügyeleti szolgálat átalakításának. A vásárhelyi önkormányzat ugyanis közbeszerzési eljárást írt ki – ahogy arról már beszámoltunk – az ügyeleti szolgálat ellátására, melyet a két pályázó közül egy szegedi csoport, a Panacea 2000 Kft. nyerte el. A sürgősségi ellátást továbbra is rutinos orvosokból álló csapat szolgáltatja majd az ügyeleten.

A közgyűlés pénteki ülésén szünteti meg majd január 31-i hatállyal az Erzsébet kórház-rendelőintézet felnőtt- és gyermekorvosi ügyeleti szolgálatának tevékenységét. A szegedi cég három évre kapott megbízást, így a társadalombiztosítás által évi közel harmincmillió forintos finanszírozási összeget is ők használhatják fel.

A vásárhelyi orvosok már tárgyaltak a Panaceával – tudtuk meg Grezsa Istvántól, a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnökétől, ám a szegediekkel a szerződést a helyi orvosok többsége nem írta alá, a felnőtt háziorvosok ugyanis nem vállalták a gyermekorvosi ügyelet ellátását.
– Nem a hatályos jogszabályok szerint működött a kórházban a gyermekorvosi ügyelet, igaz, ez más településeken sincs másként – fogalmazott Grezsa István. Hozzátette, az új rendszer szerint az ügyelet ideje hosszabbodik.

– Február elsejétől meghosszabbodik a sürgősségi ügyeleti szolgálat Vásárhelyen – mondta lapunknak Tanács Zoltán, a Panacea 2000 Kft. ügyvezető igazgatója. Ezek szerint ezentúl este 6 és reggel hét között működik változatlan helyen a központi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet, ezzel párhuzamosan este 6 és 9 között külön gyermekorvos is ellátja a sürgős eseteket. A hétvégi huszonnégy órás rendszer nem változik, de külön gyermekorvos rendel reggel 8 és déli 12, valamint délután 2 és este 6 óra között. Az ügyeletes orvos munkáját ellátó három, január 31-ig a kórház állományában lévő sofőrt a Panacea 2000 Kft. alkalmazza tovább, így az ügyeletes orvosok, ahogy eddig is tették, a magatehetetlen betegekhez továbbra is házhoz mennek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP február 4-én tárgyalja a vásárhelyi ügyet

Szelet vetett a KDNP vásárhelyi elnöke: Hamvas Ödönt fel is függeszthetik tisztségéből amiatt, hogy… Tovább olvasom