Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Orvos helyett zenész lett Borsos Annamária

Hódmezővásárhely - A 62 éves vásárhelyi Borsos Annamária négy évtizedet töltött a művésztanári pályán – idén januárban fejezte be az oktatást –, zongorázni tanította a gyerekeket szülővárosában és Csongrádon. Szerinte mindenkinek meg kellene tanulnia valamilyen hangszeren játszani.
– A 40 éves jubileumi koncertemet február 16-án tartottam, ez csak azért kötődött ehhez a dátumhoz, mert a 30 éves ezen a napon volt. Nagyon örültem, hogy a közönség soraiban felfedeztem egykori konzervatóriumi tanáromat, Deák Tibort – mondta a 62 esztendős Borsos Annamária, aki négy évtizedet töltött zongoratanítással Csongrádon és szülővárosában, Hódmezővásárhelyen.

Orvosnak készült, ezért az általános iskola után a Bethlen Gábor Gimnázium kémia–biológia szakán tanult tovább, de másodikban megfordult vele a világ: a gyulai Erkel-diákünnepségen aranyérmet nyert. Ugyanezt megismételte negyedikesként. Tanácsolták, a zenei pályát válassza. Nem esett nehezére megfogadni: 5 éves korától zongorázott, hangversenyeken is fellépett, élete része volt a muzsika. A családban nem ő az első, édesanyja óvónőként zongorázott, hegedült, és a kicsik kedvéért tangóharmonikázni is megtanult. Kántor-tanító nagyapjuktól kaptak zongorát, amelyen előbb két nővére kezdett el játszani.

A zongoránál: Borsos Annamária. A szerző felvétele
A zongoránál: Borsos Annamária. A szerző felvétele

A mesterek sorában az első Kovács Pálné Timkó Éva volt – az ő helyére került később a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskolába –, majd a szegedi konzervatóriumban következett a már említett Deák Tibor, a főiskolán Druga József, Bódás Péter és Weninger Richárd; első munkahelyén, a csongrádi zenei általánosban pedig Galli János. Mindegyikük meghatározó egyénisége pályájának, akik szinte példaképként terelték a tanári hivatás felé. Utóbbi a kollégákból zenekart verbuvált, nála játszhatta először Bach d-moll zongoraversenyének szólóját.

– Attól szép ez a pálya, hogy mindig változik a „gyerekanyag", és ahhoz, hogy hatékonyan dolgozhassunk, előbb meg kell ismernem őket. Mindegyikhez más a kulcs. Nem unalmas, és mindig meg kell újulni, hogy átadhassuk a lelkesedést, a hangszer, a zene iránti szeretetet. Az igazi kihívás az, amikor a muzsika iránt kevésbé fogékony gyereknek felkeltjük az érdeklődését. Mindenkinek meg kellene tanulnia valamilyen hangszeren játszani, teljesebb emberré válhatunk ezáltal – vallotta Borsos Annamária.

Az új zongora mellett

Megkérdeztük Borsos Annamáriát, mi a véleménye arról, hogy új, világszínvonalú hangversenyzongorára gyűjt a város. – Jó kezdeményezés, a legjobbak csakis olyan helyre mennek koncertezni, ahol Steinwayen vagy Bösendorferen játszhatnak. Amennyiben sikerülne ilyet vásárolni, világhírű előadók is eljönnének Vásárhelyre – vélekedett.

Koncertjei, hangversenyei közül a 40 éves „mindent vitt", de a nagyváradit sem felejti, ahol Zoltán Péter klarinétművésszel és színészekkel lépett fel, a magyarok állva tapsoltak. Tanári pályáját egy 60-as évek elején készített Förster-zongora kísérte végig: „látta", hogy alig halló, majdnem süket gyereket oktatott – utolsó hangélményei a zongoraórákról származnak –, illetve olyat, aki csak az egyik kezét tudta jól használni, a másikat fokozatosan kellett munkára fogni, koordinációra szoktatni. A muzsikusi pályán egyik fia – bár 4 évig mindhármat tanította zongorázni –, Benedek követte: hobbiból zenekart alapított, gitározik.

– Január 7-én búcsúztam 19 tanítványomtól és szüleiktől, örömzenéléssel, mindenki a kedvencét játszhatta el. Utána egy ideig még bejártam, egy kislányt készítettem fel versenyekre; de úgy látom: most már jól boldogulnak nélkülem. Ha szükség van rám. szólnak, tudják, hol találnak.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2013. március 03. 10:45
    „Zenélő gyerekek? Egy Japán oldalt tessék megnézni,és lehet ámulni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves osztálytalálkozó

Osztálytalálkozót szerveznek az egykori Szék, illetve Szántó Kovács János utcai általános iskola 50 éve végzett osztályai. Tovább olvasom