Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Orvosi ügyelet - takarékon

Mindszent - Lemondtak a mindszenti orvosi ügyeletet ellátó doktorok, asszisztensek az óradíjuk egy részéről a működés érdekében. Az Egészségház ügyvezetője lemondását fontolgatja. A polgármester szerint minden marad a régiben.
Megviselte az elmúlt hónapokban zajlott orvosi ügyelet körüli huzavona Csehpál Etelkát, a mindszenti Egészségház ügyvezetőjét. A főorvos azt fontolgatja, feláll az ügyvezetői székből.

Mindszenten tavaly áprilisban változtattak a korábbi ügyeleten, amelyben 4 helybeli orvos dolgozott. Csehpál Etelka azt mondta, akkor havonta 150 órát is ügyelt. Az előző képviselő-testület végül új rendszert alakított ki. Jelenleg 8 orvos – 4 mindszenti, de van szegedi, szentesi, nagymágocsi is – és 17 asszisztens, valamint 15 gépkocsivezető között oszlik meg a munka. Mindez évi 25 millió forintba kerül, a normatíva viszont ennek csak a töredéke, mintegy 7–8 millió.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a város nehéz anyagi helyzetben van. Éppen ezért az ügyeletben dolgozók lemondtak díjuk egy részéről. Az orvosok az óránkénti 1500–1700 forintos ügyeleti pénz helyett 1200 forintért, az asszisztensek pedig 780 forint helyett 700 forintért látják el a feladatot. Különböző ötletekkel is előálltam azért, hogy növeljük a bevételünket, és csökkentsük az önkormányzatra háruló finanszírozási terhet. Javasoltam, adjuk ki magánrendelésre is az Egészgéház rendelőit.
Egy korábbi testületi ülésen az volt az érzésem, hogy az önkormányzat még inkább racionalizálni akarja a működést, így viszont már nem hiszem, hogy fenntartható lenne az ügyelet – fejtette ki Csehpál Etelka. Hozzátette: 2 havi ügyeleti díjjal már így is tartozik az önkormányzat nekik. Elmondta azt is, lehetséges alternatívaként felmerült, hogy csatlakoznak Vásárhelyhez, és így egy központi ügyelet látná el a feladatot.

Végül kiderült, Zsótér Károly egy újabb egyeztetésen azt ígérte, a jelenlegi formában, a dolgozók által felajánlott bércsökkentéssel működik az ügyelet tovább. Csehpál Etelka azt mondta, nem számított erre. Fontolgatja, hogy feláll az ügyvezetői székből. A bevételt növelő elképzeléseit viszont szeretné még megvalósítani.

A megszorítások jellemzik az idei költségvetést. Az orvosi ügyeletet is érinti a racionalizálás. A dolgozók is átérzik a nehéz helyzetet, ezért ajánlották fel, hogy lemondanak az óradíjuk egy részéről. Így végül az idén évi 25 millió helyett 15 millióba kerülhet az orvosi ügyelet költsége – fejtette ki a mindszenti polgármester. Zsótér Károly azt mondta, a vásárhelyi központi ügyelethez való csatlakozást nem vetették el, most viszont a legolcsóbb megoldásra van szükségük. Csehpál Etelka esetleges felmondása kapcsán annyit jegyzett meg, nem örülne, ha felállna a doktornő az ügyvezetői székből, mert elégedett a munkájával.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Holló 2011. március 06. 20:01
  „A kérdések nem rosszak Ziza1 és Falcao!

  De ha kirendelik a csődbiztost, biztos, hogy vagy 5 évig nem kell semmire se pályázni igaz nem megoldás a népnyúzás de a példa országos lásd O.Gy. döntéseit!!!!!
  Ki fogja vissza fizetni ugyan az aki a strand kárt megtéríti tehát senki!!De gondolkodjatok el egy bizalmatlansági indítványon a jelenlegi testülettel szemben!!!! Illetve ez lehetne országos erejű is mert szerintem már itt bizalmatlan a nép.”
 • 26. Falcao 2011. március 06. 16:42
  „Ki fogja visszafizetni a közmű kasszába az elpereskedett pénzeket?
  Tessék nyilatkozni, Hevesi úr.”
 • 25. ziza1 2011. március 06. 14:24
  „Nem értem! Ezt a véleményemet már leírtam egyszer, csak ismételni tudom: Mire várunk, miért nem jelent az önkormányzat csődöt, és kér állami segítséget?? Nem látok semmi olyan alternatívát (mert hogy a nép-nyúzás nem az), amellyel megoldódna Mindszent anyagi helyzete, bár meddig is várunk. Az igaz, hogy akkor nem lenne szükség sem polgármesterre, sem testületre. De az esély a talpra állásra nagyobb lenne és gyorsabb is talán.
  Oda jutunk, hogy csak reménykedni tudunk már abba, hogy nem sikerül a csatornázási pályázat, mert akkor az újabb terheket róna a lakosokra. Javaslom a testületnek, hogy arra illetékes helyről kérdezzék már meg, hogy a lakosság számához viszonyítva, hányan nem tudják már most sem fizetni a közüzem tartozásokat, mennyien nem tudnak fűteni és a gyereknek gyógyszert kiváltani. Akkor ki is fogja Hevesi úr agyrémét megfinanszírozni?!”
 • 24. Falcao 2011. március 06. 11:42
  „Majd a mindentudó polgármesterünk megoldja...”
 • 23. Holló 2011. március 06. 07:45
  „No comment!

  Ehhez már tényleg ne lehet mit mondni illetve volna de akkor össze esküvés elmélettel vádolnának meg! De mégis volna igazság alapja d dolgoknak. Sok kis jelből lehet következtetni a vég kifejletre!”
 • 22. Bomi 2011. március 05. 21:33
  „A tegnapi újságban az van benne, hogy a praxisról is lemondott a doktornő, nem csak az SZTK vezetéséről. El is megy Mindszentről, júniusig marad még.”
 • 21. Falcao 2011. március 04. 16:08
  „Fater nyugdíjából is lemarkolták a pénzt, pedig részletfizetésben megegyeztek...”
 • 20. Holló 2011. március 04. 14:18
  „Falcao

  Május 15.-ig 17,5 milla áfát kéne befizetni, hogy egyáltalán második lépcsőre léphessünk.
  Kb ennyi ja és küldik a felszólításokat és mennek a tiltások mint decemberben még a pilgi hiv. cseszi kifizetni az adósságát a társulás felé.”
 • 19. ziza1 2011. március 04. 12:48
  „Holló! véleményével nincs egyedül "adócsoportilag" Egyáltalán mi szükség van arra, hogy feleslegesen pazarolják az energiát a papírt - (a kézbesítő fáradtságos munkájáról már ne is beszéljük, arra gondolni sem merek, hogy nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb) - a munkaerőt a határozat megírásával, hiszen a gépkocsi több év óta a tulajdonomban van, így tudom, hogy milyen rendelet alapján szablyák ki az adót, hány kilowatt és egyéb felesleges kiértesítésekről hoznak határozatot. Ezt már akkor is megtették, amikor a tulajdonomba került a jármű. Ebből következően végeztek egy csomó felesleges munkát.
  Kiküldték továbbá a csatornázási befizetés elmaradásáról a befizetési határozatot, de elfelejtettek mellé csekket küldeni,mint ahogy a súlyadóról sem kaptam csekket, ellenben a kommunális adóról két egyforma csekk is érkezett. Mindezt három külön borítékban, egyazon napon kaptam meg. Ez esetemben konkrétan annyit jelent, hogy így is- úgy is be kell mennem az önkormányzathoz csekket kérni. (Szívatnak...?)
  Nem ismerem és eligazodni sem lehet a magyar bürokrácia útvesztőibe, de némi átgondolással, egyszerűsítéssel biztosan városi szinten több ezret lehetett volna csak ezen az egy tételen (adó értesítés) spórolni.
  A csatornázásról nagy a csend, "bűzlik valami Dániában" Május a második körös pályázat beadási határideje. Figyeljük!”
 • 18. Falcao 2011. március 04. 11:53
  „Csatornázásról tud-e valaki valamit?Indul vagy nem indul?
  Most azért nem akarok "koporsós" Istvánnal beszélni.”
 • 17. Holló 2011. március 04. 06:51
  „Kár itt elmélkedni mit is kéne tenni, vagy spórolni!!!!!

  Mért is 1 nem hallgatnak ránk, 2 mennek a saját fejük után ami bebizonyosodott nem túl okos, 3 nagy mellénynek ez a sorsa. Több ötlet elhangzott le íródott még se érdekli őket csak gondolkodjunk már el kicsit kár itt minden szó ezek sem velünk törődnek!!!!”
 • 16. todor47 2011. március 03. 10:49
  „Sok kicsi sokra megy! Avagy: Így spórol az önkormányzat!?

  Február 16.-án a mindszenti önkormányzat adó csoportjánál létre hoztak két iratot a gépjárműadómmal kapcsolatban. Egy értesítést, ,,2011. 02. 10. állapot szerint", amiben közlik az éves fizetési kötelezettségemet, csekket mellékelnek mellé, amit február 28.-án 11 óra 40 kor kaptam postaládámba. A másik irat egy ,,Határozat" melyben közlik és indokolják mi alapján és mennyi az éves gépjárműadóm. Nevezett iratot ma, március 03.-án 9 órakor, kézbesítő által kaptam kézhez. Kérdezem: egy napon, egy témáról szóló, egy helyen keletkezett iratokat nem lehetett volna /mint korábban/ egy ügyiratban, egy borítékolással, egyszeri küldönc kiküldéssel intézni? Sok kicsi azért sokra megy ugye?”
 • 15. Falcao 2011. március 02. 17:09
  „De ha spórolunk akkor kezdjük a tisztelt képviselőtestületen.Vagy azt tilos?
  Más mondjon le a pénze egy részéről.Tessék példát mutatni!Úgyis ők az okosak...”
 • 14. ziza1 2011. március 02. 12:49
  „A legnagyobb problémát ott látom, hogy teljes a káosz Mindszenten és nem látja a polgármester a testülettel karöltve a kivezető utat. Kapkodnak, nyilatkozgatnak, ötletelnek fejvesztve. Még nem volt szerencsém a főorvosnőhöz, de gondolom ugyan azt csinálják vele, mint a régebbi főorvossal. Lökdösik ide-oda, még jó, hogy nem azt kérik az önkormányzatok, hogy a betegeket mindenki ingyen lással el, vagy a dolgozók mondjanak le egy pár havi fizetésükről, hogy az eladósított országot ki tudják húzni a sárból. Kész agyrém, ami itt folyik. Ez is mutatja, hogy az önkormányzatok sem képesek összefogni a jó ügyért, és azt mondani ennyi pénzekből nem lehet fenntartani a városokat. De még is csak könnyebb az emberek lelkiismeretére hatni, mint a politikusoknak ellentmondani.”
 • 13. Falcao 2011. március 02. 10:36
  „Van elég semmittevő az önkormányzati intézményekben.Pont.”
 • 12. szotyibacsi 2011. március 02. 06:18
  „A lentebb leírt bérek nem nettó összegek, adózni kell még belőle!
  Na de így hátha ottmarad az ügyelet, különben igen érdekes lesz a helyzet a betegeknek!
  Bemegy a beteg HMVH-ra ügyeletere, de kórház kell. Akkor visszajön Szentesre?”
 • 11. Bomi 2011. március 01. 20:56
  „Zs. K-tól: "A dolgozók is átérzik a nehéz helyzetet, ezért ajánlották fel, hogy lemondanak az óradíjuk egy részéről."
  - Nem a dolgozók ajánlották fel önszántukból, hogy lemondanak óradíjuk egy részéről, hanem az önkormányzat kérte tőlük, hogy mondjanak le. Azt pedig pofátlanságnak tartom, hogy ennek ellenére 2 hónapja nem kapják meg a pénzüket.
  - Lehetne a Művelődési Házban és a Könyvtárban is létszámleépítés. Minek oda 3 könyvtáros és 3 népművelő?
  T.Z. pedig, aki a kulturális és oktatási bizottság elnöke, felsőfokú végzettsége sincs. Ő meg a kultúra, az külön fogalom. Maximum arra jó, hogy nyáron, mint évek óta csinálja, a strandon a biciklitárolót őrizze.
  - Évekkel ezelőtt, nagyon szeretett átjárni munkaidőben piálni L.I. munkatársával az szomszéd kocsmába. Mikor még volt mozi, volt olyan, hogy onnét kiabáltak az érdeklődőknek, hogy elmarad a mai film.
  - Persze, mikor még F. E. volt az igazgató, nem nagyon csináltak semmit, program sem volt. Munkaidőben, ide - oda lófráltak.
  - T.Z. vagy 10 évig, fillérekért ott lakott a Művelődési Ház szolgálati lakásában. Ahogy hallottam, 2005-ben 5000 forintot kellett fizetnie.
  - Ha a 25 helyett, 15 millióból lesz megoldva az ügyelet, a 7 - 8 milliós normatíva mellé, miből teszi oda az önkormányzat a szintén 7 - 8 milliót?
  - Vagy még kevesebb pénzt keresnek az orvosok és a nővérek? Még ennél is, ami jelenleg van?
  - A pénteken megjelent helyi újságban az van, hogy Zs.K. szerint az orvosi ügyeletet mindenféleképpen a normatívából kell megoldani, a 7 - 8 millióból.
  - Most akkor, honnét jött ez a 15 millió?
  Ezek után, nem is csodálnám, ha lemondana a doktornő. Kész kálvária, ami van.”
 • 10. Holló 2011. március 01. 09:18
  „Tessék egy kis adalék a mélyen tisztelt testülethez!!!!!!

  Falusi óvoda egyházi lesz!!!! Telepi óvoda meg kistérségi kevesebb pénzért hm érdekes ha már adjuk mért nem mind kettőt? Vagy akkor adjuk mindkét iskolát!!!

  Polgink hangoztatta egy a település sajnos nem így látom van a falu és van a telep ismét hm érdekes ebben is hazudott volna egy település képben?”
 • 9. szotyibacsi 2011. március 01. 09:17
  „Hozzászólnék röviden!
  Az ügyeleten dolgozó gk vetetők mindegyike profi a sürgősségi ellátásban, az asszisztensi munka is odaillő végzettséget kíván.Nem lenne szerencsés közmunkásokkal betölteni, akiknek a végzettségük esetleg e munkához nem megfelelő!Hódmezővásárhelyről működő ügyelet esetén lehet több órás várakozási idő, és még számtalan gond.
  Egy életveszélyben levő beteg ellátása nem egy emberes feladat.Persze a mandulagyulladást egy orvos egyedül is el tudj látni, a tüdővizenyőst,az újraélesztést meg nem!!!! Ide szakemberek kellenek! A nővér sem megy hegeszteni!
  Az itt kapott pénzből nem lehetne megélni, ezért kell ennyi ember, mert másodállásban dolgoznak ott az emberek, 2 havi fizetés elmaradással! Még jó, hogy nem ez a főállás!
  Mindezt a mindszenti emberek ,betegek érdekében.Üdv :SZB”
 • 8. Holló 2011. március 01. 07:20
  „todor47

  Olyan nagyon szép szavakat használsz tetszik és szépen is beszélsz! De kérdem én hol élsz te? Nagy testvérnek mi nem jönne jól? Iskola, orvosi ügyelet, öregek napközi otthona, vagy folytassam a felsorolást amivel egy ekkora település megölhető? Ugyan már politikát látni egy elnyomó rezsim kialakulásának pillanatában? Ez ugye senki nem hiszi, hogy önzetlen Jánosunk netán elakarná lehetetleníteni Mindszentet?
  Visszatérve az ügyelet kérdésére nos közmunkás polgárőrök? Ezt te sem gondoltad ugye komolyan?”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárdos fejlesztési tervek

Közel másfél milliárd forint értékben javasolja közbeszerzések indítását a közgyűlés ideiglenes bizottsága. Tovább olvasom