Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Orvost inkább a városiak hívnak

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen a Panacea 2000 Kft. üzemelteti a központi orvosi ügyeletet, és eddig alig merült fel kifogás az orvosok, az asszisztensek munkájával kapcsolatban.
A vizitdíj időszakában csökkent a riasztások száma, mióta ezt a népszavazás eltörölte, újra többet csörög a telefon, olykor indokolatlanul is házhoz rendelik őket.

A központi orvosi ügyelet hétköznapokon délután 6 órától reggel 7-ig várja a betegeket, a hívásokat Vásárhelyen, hétvégeken és ünnepnapokon pedig huszonnégy órás a szolgálat. Ottjártunkkor dr. Szabó Adrienn orvos, Balogh Lászlóné asszisztens és Farkas Imre gépkocsivezető látta el az ügyeletet. Este fél 8-ig minden csendes volt, akkor érkezett Tanács János a feleségével.

– Már napközben is szóltak, hogy az asszony nem érzi jól magát, erősen fullad – mondta a férj –, de a munkám miatt csak most jutottunk el orvoshoz. Tanyán, az egykori Dózsa Tsz helyén élünk, egy utca található ott pár házzal. Bejöttünk, mert az estének, az éjszakának nem mertünk így nekivágni. Már többször jártunk az ügyeleten – korábban például vérnyomásproblémákkal –, egy rossz szavunk sem lehet, az orvosok, az asszisztensek kedvesek, barátságosak, emberségesek.
A vizsgálat rövidesen véget ért, és a pár mehetett a felírt orvosság receptjével a gyógyszertárba.

– Érdekes, a tanyán élők általában nem hívnak bennünket, hanem bejönnek az ügyeletre, a városiak hamarabb nyúlnak a telefonhoz. Volt, aki azért telefonált, mert éjjel 2 órakor felébredt, nem bírt elaludni, s az erre szolgáló gyógyszert nem váltotta ki – mondta Balogh Lászlóné, aki fél évszázada van a pályán, és három éve dolgozik ügyeletben.

Munkában a központi orvosi ügyelet munkatársai Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Munkában a központi orvosi ügyelet munkatársai Vásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

A hívás nem közvetlenül a központi orvosi ügyeletre fut be, hanem az OMSZ (Országos Mentőszolgálathoz) diszpécseréhez, onnan riasztják őket. Házhoz az orvos és a gépkocsivezető száll ki, az asszisztens a rendelőben tartja a frontot. Az esetek közötti szünetet kulturált körülmények között, külön-külön, zuhanyzóval, WC-vel és színes televízióval felszerelt szobákban tölthetik el. A szakmai felszereltségük (műszerek, gyógyszerek) is elsőrangú – állította dr. Szabó Adrienn és Baloghné, minden feltétel adott a munkához. Ez a tétel igaz volt tavaly is, folyamatosan fejlesztettek – mondta el dr. Tanács Gábor, a Panacea 2000 Orvosi, Oktatási és Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Külön kitért az eltörölt vizitdíjra, ami az ügyeletben ezer forint volt.

– A vizitdíj tavalyi bevezetésével megváltozott az egészségügyi ellátórendszer. Az ezzel kapcsolatos pluszbevételünket – összesen 1796 betegtől szedtük be – béremelésre, eszköz-, hardver- és szoftverfejlesztésre, valamint a jelentősen megnövekedett gyógyszer-, orvosi fogyóeszköz és üzemanyagárak által megnövekedett kiadások kompenzálására fordítottuk. Azt sem hallgathatom el, hogy a vizitdíj jótékonyan hatott a korábbi felesleges riasztásokra, ezek drasztikusan csökkentek. Az eltörlés óta eltelt hónap azt mutatja, hogy az emberek újra hamarabb nyúlnak a telefonhoz, ez pedig növeli a leterheltséget.

Tavalyi statisztika

Nézzük az ügyelet 2007-es adatait. Tavaly 7576 beteget láttak el, ebből 5924-et az ambulancián, 1652-höz mentek házhoz, az ellátottak közül a gyermekambulancián 3666-an jelentek meg. Ez napi átlagban 16 fős forgalmat jelent, míg az úgynevezett kijáró szolgálatnak naponta 5 riasztása volt. Sürgősségi csoportosítás szerint: 428 volt „azonnalos", 827 egy órán, 397 három órán belüli, ötször kellet újraélesztést végezni. Négy panaszos ügyben jártak el, ezek közül az ügyelet érintettsége két esetben igazolódott, amelyeket a bejelentők bevonásával és megelégedésére zártak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanuszodát terveznek a temetők helyére Mindszenten

Mindszent - Felszámolja a mindszenti önkormányzat a kegyeleti emlékpark melletti és az Oncsa sori régi temetőt. A sírkertek helyére tanuszodát terveznek. Tovább olvasom