Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Oscar-díjat is kapott már a vásárhelyi szakács

Hódmezővásárhely - Szeptemberben megfőzte az ország gulyását, de hurkamesteri és szalonnakirályi gyémántdiplomája is van Bihacsy Lászlónak, akinek élete a főzés körül forog. A nyugdíjas vasutas számos hazai és külföldi versenyen sikert sikerre halmoz, már Oscar-díjat is kapott.
– Lassan építeni kell egy szobát a kupáknak, az érmeknek, az ajándékoknak – mondta büszkén a 61 éves Bihacsy László. A szakács leszögezte: nem azért járunk versenyekre, hogy nyerjünk, hanem azért, hogy barátokat szerezzünk, jól érezzük magunkat és csavarogjunk.

Haspárti Team

László azért beszélt többes számban, mert nem egyedül járja az országot. Évekkel ezelőtt ugyanis megalapították a Haspárti Teamet. Baráti társaságból verbuválódott a gárda, amelyben komáromi, veszprémi volt kollégák is helyet kaptak. – A vidékiek lemorzsolódtak, így mára már csak vásárhelyiek vannak a csapatban – mondta László, a csapatvezető. Jelenleg heten vannak: László felesége, Borbála, valamint barátaik, Hajdú Mihályné, Kovács Erika, Hajdú Istvánné, Gonda Csaba és Varga László alkotja a csoportot.

Évente 10-15 versenyen vesznek részt. László Szerbiában és Romániában is letette már a névjegyét. Szeptemberben, a 16. Szolnoki Gulyásfesztiválon megfőzte az ország gulyását. – Hagyományos alföldi gulyást készítettünk, galuskával – emlékezett vissza a főzőmester, aki mégsem erre a legbüszkébb, hanem a fertődi Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon elért eredményre. – Másodikok lettünk, de számos profi szakácsot kenterbe vertünk. A verseny érdekessége, hogy a középkori ízeket, szokásokat kell feleleveníteni – mesélte.

Bihacsy László büszkén mutatta ereklyéit. Fotó: Antal Sándor
Bihacsy László büszkén mutatta ereklyéit.
Fotó: Antal Sándor

Hurkamester

Lászlónak sikeres éve van. Februárban a IX. Tardi Hurkafesztiválon Oscar-díjat kapott. – Hasonlít az eredetire, csak ez viaszból van. Az aranynak azért jobban örültem volna – tette hozzá nevetve a szakács. Tardon különleges hurka kategóriában első lett, megkapta a „Hurkamester", valamint „A szalonnák királya, királyok szalonnája" gyémántdiplomát. Ezzel a három díjjal érdemelte ki az Oscart.

Költséges hobbi ez, hiszen az utazás, a szállás, az alapanyagok, az eszközök pénzbe kerülnek. László egy cégnél emelőgép-ügyintéző, s ezzel egészíti ki nyugdíját, hogy el tudjon járni a versenyekre. Meddig? Amíg bírja erővel, pénzzel. – Én mindent az élettől tanultam. A vasútnál dolgoztam, hidak karbantartását végeztük, jártuk az országot. Lakókocsiban éltünk, s főzéssel töltöttük el a munka utáni időt. Általában ez rám jutott, de nem volt újdonság, mert a keresztapám hentes volt, így a disznóvágásokon én készítettem a pörkölteket – mesélte el, hogyan is került a bogrács mellé. „Halunk mög éhön" – ez a Haspárti Team szlogenje. – A kollégákkal a munka befejeztével éhesek voltunk, majd mindennap ezt mondogattuk. Innen jött az ötlet, hogy legyen ez a szlogen – tette hozzá László.

Figyelnek a részletekre

Receptek nincsenek, nem is írja le azokat. Saját maga találja ki, mit hogyan készítsen el. Odafigyelnek a részletekre is. Megterítenek, a felállított sátrat feldíszítik, sőt van egy külön asztal, amelyen városukat népszerűsítik.
László az Amatőr Királyi Szakácsok Kerekasztal, illetve Szabadtűzi Lovagrend lovagja, amit a jó eredményekkel ért el. Számára mindegy, hogy sült vagy pörkölt, mindent ugyanolyan szeretettel készít el, s fogyaszt. – Én az a kukta vagyok, aki megeszi a saját főztjét – árulta el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyapelenkára van szüksége

Egy öreg, beteg kutya orvosi kezeléséhez és tartásához kér segítséget a Hódmezővásárhelyi Állatvédő Egyesület. Tovább olvasom