Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Összefogás a vásárhelyi Pusztáért

Hódmezővásárhely - A kardoskúti Fehér-tó térségében található Pusztaközpontban hivatalosan is megalakult a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség. A hét települést tömörítő szövetség célja a puszta történelmi, néprajzi, ökológiai értékeinek bemutatása, megóvása, a környék kulturális és turisztikai életének fellendítése.

Az egykori történelmi Puszta, ma illetékes polgármestereinek, valamint természetvédelmi és néprajzkutató szakemberek közreműködésével, április 6-án, a kardoskúti Fehér-tó térségében található Pusztaközpontban hivatalosan is megalakult a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség. Az összefogás résztvevői január 25-én, Orosházán, Szenti Tibor, „Íme, az ember!" című új elbeszéléskötetének bemutatóján ültek először asztalhoz.

Faültetés a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség alakuló ülésén.
Faültetés a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség alakuló ülésén.

- A könyvbemutatón találkoztak az érintett települések képviselői. Örömmel mondhatom, hogy sikerült rögtön kapcsolatot teremteni a megjelent önkormányzati vezetők között. Kiderült, hasonló a sorsuk, ugyan azokkal a gondokkal kell megküzdeniük, melyek megoldásában egy, a megye- és településhatárokon átnyúló, politikamentes összefogás réven, egymás segítségére lehetnek ‒ mondta el a kezdetekkel kapcsolatban Szenti Tibor író, néprajzkutató, a „Vásárhelyi Pusztáért Szövetség" ötletadója.

Az áprilisi találkozón már a főbb célkitűzéseket is megfogalmazták. A Hódmezővásárhelyt, Orosházát, Békéssámsont, Kardoskutat, Nagymágocst, Pusztaföldvárt és Székkutast, valamint az Olvasókörök Szövetségét, a Körös-Maros Nemzeti Parkot, és a Hódmezővásárhelyi Városi Levéltárat összefogó szövetség célja a Puszta történelmi, néprajzi, ökológiai értékeinek bemutatása, megóvása. A környék kulturális és turisztikai életének szervezése, fellendítése.

Az egykori történelmi Puszta ma illetékes polgármesterei találkoztak április 6-án a Pusztaközpontban.
Az egykori történelmi Puszta ma illetékes polgármesterei találkoztak április 6-án a Pusztaközpontban.

- A Hugo Hartung és a Piroska-kultusz kapcsán sok német és osztrák turista keresi fel Székkutast és a Pusztát. Szeretnénk még vonzóbbá tenni a Puszta világát az ideérkezők számára, akik tovább vinnék e kulturális és természeti értékekben gazdag térség jó hírét az egész világban. Emellett célunk, hogy a környező települések idegenforgalmi vonzerejét is növeljük - árulta el a vásárhelyi néprajzkutató, aki a szövetség konkrét céljairól is beszélt.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
- Az első alkalommal kisebb, a közeljövőben teljesíthető és nagyobb, a Puszta egészét érintő távlati célokat is sikerült megfogalmaznunk. A terveink közt szerepel, hogy az áprilisi találkozónak otthont adó Pusztaközpontból egy igazi, a Szövetség valamennyi tagja számára elérhető természettudományi és kulturális centrumot hozzunk létre, amelyben képzőművészeti, fotóművészeti és a helyi élővilágot bemutató kiállítások, kulturális és szakmai programok kaphatnának helyet. Ugyanakkor szó esett egy, a Puszta egészét lefedő kerékpárút hálózat kiépítését célzó összefogás létrehozásáról, illetve a helyi oktatási és egészségügyi intézmények közötti kapcsolatépítés lehetőségeiről is. Szóba került az is, hogy a tájjellegű helyi termékekre védjegyet lehetne elhelyezni, melyen megjelenne a Szövetség emblémája. A védjeggyel ellátott termékek minőségi garanciát jelentenének a vásárlók számára. Úgy vélem, a kisebb, kezdeti sikerek adják majd meg azt a jövőképet, ami a nagyobb távlati célok eléréséhez szükséges. A szövetségbe belépő polgármesterek, szakemberek, mind a közösségük, a Puszta iránt elkötelezett emberek, ami mindenképpen szükséges a közös tervek teljesítéséhez ‒ tette hozzá.

Szenti Tibor (balra) író, néprajzkutató, a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség első ülésén.
Szenti Tibor (balra) író, néprajzkutató, a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség első ülésén.

Szent Tibor az említett embléma kinézetére vonatkozóan konkrét javaslatot is tett. ‒ Azt javasoltam, hogy az emblémán egy táncoló daru jelenjék meg. A szárnyát kiterjesztő madár, mintegy összefogja a Puszta településeit, a benne élő embereket. A címer elkészítésére az elismert festőművészt Holler Lászlót kértük fel, aki örömmel tesz eleget a megbízásnak ‒ árulta el a Puszta elismert kutatója.

A következő találkozóra május 30-án kerül sor. Ekkor kerülnek elhelyezésre a Pusztához tartozó települések címerei, a Szövetségben részt vevő intézmények emblémái, illetve a híres pusztai emberek dicsőségtáblái is a kardoskúti Pusztaközpont Olvasókörének nagytermében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hód-Mezőgazda: Ha elveszik a földet, kárt okoznak

3500 hektár szántót, 1000 hektár legelőt bérelnek az államtól, 2000 hektár szántót magánszemélyektől – ha elveszik, a vezérigazgató szerint kárt okoznak vele. Tovább olvasom