Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Összefognak a vásárhelyi mentőállomásért

Miközben az állam leépíti a vásárhelyi kórházat, a helybeliek összefogtak a mentőállomásért, amelyre az eddiginél jóval nagyobb munka hárul. Segítség munkával, eszközökkel, többmilliós értékben.
Miközben az állam leépíti a vásárhelyi kórházat, a helybeliek összefogtak a mentőállomásért, amelyre az eddiginél jóval nagyobb munka hárul. A minap ingyen végezte el a festési, mázolási munkákat egy szponzor, a másik téli gumit adott a mentőautóra, a harmadik ingyeninternettel és -géppel, a negyedik elektromos kapuval segít, az ötödik kicseréli a bútorokat. Gerincágy, égési kötszer, sürgősségi olló jött: összesen többmilliós értékben.

A mentősöket többnyire olyan emberek segítik adományokkal, akik az életüket köszönhetik nekik. Ilyen támogatója a vásárhelyi mentőállomásnak Vígh Ferenc, aki minden évben vacsorára hívja az összes ottani dolgozót, és rendszeresen hozzájárul az éppen szükséges holmik megvásárlásához is. Most Kis Károlynéval közösen vettek két sürgősségi ollót: ezekkel nemcsak a biztonsági övet lehet gyorsan elvágni, hanem a sérült motorosok bőrdzsekijét is.

– Mi tényleg nem panaszkodhatunk, mert bár az OMSZ költségvetése sohasem volt bőséges, az utóbbi időben nálunk jelentős fejlesztés zajlott le, nagyon sok segítséget kapunk az emberektől, köszönünk mindent – mondta Túri Mihály mentőállomás-vezető mentőtiszt. – Ez a segítő szándék két és fél éve töretlen, akkor egy ötmillió forintot érő defibrillátort vettünk az adományokból.

A jótékonyságot egyébként maguk a mentősök kezdték: 1992-ben ők hozták létre a Mentés a Jövőért Alapítványt, a saját fizetésükből áldoztak azokra az eszközökre, amelyeket az OMSZ nem tudott megvenni nekik.

A vásárhelyi állomáson tíz éve nem jutott pénz tisztasági festésre, korszerűsítésre. A gépkocsivezető, Mucsi Imre ismeri Lebenguth Konrádot, akinek szakképző kft.-je az ismeretségnek is köszönhetően ingyen vállalta az állomás festését-mázolását kívül-belül. Csernák Zoltán Hód-Szakszerviz Kft.-je ingyen adott internetkapcsolatot, hozzá való gépet és megosztót. Hegedűs István, a New England Door tulajdonosa beszerelt egy elektromos kaput, ez azért jó, mert időt lehet megtakarítani vele. Rácz Árpád energiatakarékos térvilágításról gondoskodott, Szőke Ernő és Ábrahám Csaba központi zárral látta el a mentőket, Rárósi Imre cége meg vállalta, hogy kicseréli a mentőállomás régi szekrényeit, polcait újakra.

Fejrögzítő és gerincágy vásárlásához járult hozzá Csengeri Géza és Diószegi Gyula, ők az Alfa Autóház tulajdonosai. Ez az az autókereskedés, ahová nemrégen behajtott egy kamion, és a tulajdonosok akkor láthatták, hogyan dolgoznak a vásárhelyi mentősök – most ők segítettek. Sebesi Bálint jóvoltából, a Villeroy&Boch hozzájárulása révén pulzoximétert vettek, ez a vér oxigéntelítettségét méri. A Marso Kft. egy garnitúra téli gumival szerelte fel az esetkocsit. A különböző adományokból égési kötszert vettek: ebből egy elsősegély-doboznyi mennyiség százezer forintba kerül. Mindkét 24 órás kocsi korszerű végtagrögzítő vákuumsíneket kapott és minden mentőautó új vérnyomásmérőt.

Másutt is kapnak segítséget az egészségügyi intézmények, ennek a vásárhelyi összefogásnak most mégis külön jelentősége van. A minisztérium a reform végén olyan ellátást szeretne, amelyben a beteg a lehető legkevesebb időt tölti kórházban, azonnal odamegy – vagy odaviszik –, ahol a lehető legjobb ellátást kapja. Akinek más az igénye, az találhat magánrendelést, pénzért. A vásárhelyi fölajánlók viszont másokra gondolnak, amikor a zsebükbe nyúlnak, a gesztusuk emlékeztet azokéra, akik annak idején hozzájárultak a kórház fölépítéséhez. Bíznak abban, hogy amire áldoznak, arra az állam nem fogja azt mondani, hogy leépítendő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első ''nyári'' hétvégén mindenütt megtelt a vízpart

Az első nyári hétvégén előkerültek a napozóágyak és a fényvédő krémek a vásárhelyi strandon. A… Tovább olvasom