Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Összefogott hat vásárhelyi állatorvos

Hódmezővásárhely - Fog- és karomproblémákkal, valamint felső légúti és szívizomgyulladással, illetve máj- és vesegondokkal küzdenek az idős kutyák, macskák. A hetedik életévüket betöltött állatokat január végéig hat vásárhelyi állatorvos ingyenesen szűri.
Dr. Szabó Rózsa vásárhelyi állatorvos rendelőjébe folyamatosan érkeznek január eleje óta idős kutyákat, macskákat hozó gazdik. A helyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület szervezésében január elseje és 31-e között ingyenesen végzik el a hetedik életévüket betöltött jószágok szűrővizsgálatát.

– Mint az embereknél, az állatoknál is a legfontosabb a megelőzés, illetve a kóros elváltozás felismerése időben. Így egy-egy kisebb betegséget könnyebb kezelni, mint későbbiekben a további szövődményeket – mondta a doktornő.

Bogár tízesztendős, de Karácsonyi János német dogján semmi kóros elváltozást nem talált dr. Szabó Rózsa. Fotó: DV

Az ilyen idős állatok elsősorban fogproblémákkal küzdenek. Megjelenik a fogkő, valamint beteg lesz az ínyük, s így lassan kihullanak fogaik. Emellett köröm- és karomgondok is jelentkeznek, mivel kevesebbet mozognak fiatalabb társaiknál, ezért nincs természetes kopás. Jellemző kór még náluk a felső légutak, valamint a szívizom gyulladása is. Belső szerveik közül a máj és a vese betegszik meg a legkönnyebben. Csökkentett fehérjetartalmú táplálékkal ez megelőzhető. Az idős állatok számára gyártott konzervekben, száraztápokban mindössze 18-20 százalék a fehérje.

A Karácsonyi családban Bogár a harmadik német dog. Ezt a nagytestű kutyafajtát nagyon kedvelik, ezért is tartják. Karácsonyi Anettől megtudtuk, hogy kedvencüket nemrég vizsgálta meg a doktornő. Szerencsére semmi kóros elváltozást nem talált. Bogár tavaly nyáron sántított, de a röntgen kimutatta, kopott a csípője, amit azóta kezeltek.

– Nincs gyermekem, Bogárt így szinte annak tekintem. Nagy termete ellenére rendkívül nyugodt, csöndes eb. A környéken lakó apróságokkal is jóban van – mondta el a kutya fiatal gazdája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan kiürül a volt megyeháza

Hódmezővásárhely - Már csak szakaszosan fűtik a vásárhelyi, Városház utcai központi rendelőintézet… Tovább olvasom