Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Összefogtak a bankpalotáért Mindszenten

Mindszent - Összefogtak a városukat szerető mindszentiek, elhatározták: előteremtik a pénzt a 97 esztendős bankpalota felújítására. A központban lévő patinás épületet átadása óta háromszor renoválták, s ezalatt teljesen leverték valamennyi díszét.
Összefogtak a városukat szerető mindszentiek, elhatározták: előteremtik a pénzt a 97 esztendős bankpalota felújítására. A központban lévő patinás épületet átadása óta háromszor renoválták, s ezalatt teljesen leverték valamennyi díszét. Az eredeti állapot visszaállításának finanszírozására a helyi civil szervezetek gyűjtést szerveznek, az önkormányzat pedig pályázni fog. A két bankfiókkal is tárgyalnak.

A szentesi Dobovszky József István építészmester szépérzékét dicséri az 1911-ben átadott mindszenti bankpalota. A népi szecessziós stílusban épült ház nevét onnan kapta, hogy mind a mai napig pénzintézet működik benne. Jelenleg kettő is van a földszinten, s mellettük egy üzlet. Az emeleten pedig kilenc lakás.

Ávéd János a felújításra váró Köztársaság téri épület előtt. Fotó: Tésik Attila

Az évtizedek során három alkalommal renoválták az épületet. Sajnos eközben arra törekedtek, hogy a külső homlokzat rendben legyen. Tégláig leverték a vakolatot, valamint a díszeket, s utána egyszerűen csak újravakolták. A szecesszió legtöbb jegye így eltűnt.

A budapesti Győrffy Csaba építész gyermekként sokat nyaralt mindszenti rokonainál. Néhány éve újra az alföldi városban járt, s elszomorodva nézte meg a pusztuló bankpalotát. Felvette a kapcsolatot Fuchszné Benák Katalin könyvtárossal, valamint Urbaniczki Gyuláné fotográfussal, hogy régi dokumentumokat, fotókat találjanak az akkoriban még impozáns palotáról. A város egyik körzeti orvosa, dr. Ávéd János már nagyon régóta foglalkozik minden olyan régiséggel, mely Mindszenthez kötődik. Így ő is részt vett a kutatómunkában. Két év alatt össze is gyűlt annyi anyag, melynek segítségével szinte az eredeti állapotok állíthatók vissza.

A bankpalota egykori fényképen. Fotó: DM/DV

– Az egyik testületi ülésen is szót kértem, s a képviselők egyhangúlag támogatásukat adták az elképzelésünkhöz. Jelenleg pályázati úton is szeretnénk pénzhez jutni, mivel mintegy ötmillióba kerül az épületdiagnosztika elvégeztetése, valamint utána a terveztetés – tudtuk meg a doktortól.

Térrekonstrukció

A városvédők a bankpalota környékét is rendezni szeretnék. Az épületnek a tér felőli oldalán felújítanák a járdát, illetve parkolókat létesítenének. A Petőfi utca felőli részre pedig egy kis sétálóutcát álmodtak. Itt díszes térburkolat fedné a területet, padokat tennének ki, fákat ültetnének, és egy emlékfalat is állítanának, melyen elhelyezik a támogatók névsorát.

A fent említett személyek mellé állt a város összes civil szervezete, élükön a városvédőkkel. Nem csupán pályázati úton próbálnak meg forintokat szerezni. Városszerte urnákat helyeznek ki, ahová bárki bedobhatja hozzájárulását. Ezen kívül külön számlaszámot is nyitottak, ahová a nagyobb összegű adományokat várják. Jótékonysági vetítéséket is tartanak, melyeken ismertetik elképzelésüket, tervüket. Legközelebb január 19-én délután 5 órától a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban várják a segíteni szándékozókat.

A bankpalota a város tulajdonában van, így az önkormányzat pályázik majd. Jelenleg két pénzintézet, a Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint az OTP Bank bérel itt többek között egy-egy részt. A két bankkal is folynak a tárgyalások, hogy járuljanak hozzá a felújításhoz.

Olvasóink írták

 • 2. Tóth Mária Elvira 2008. május 28. 00:05
  „Mindig azt hallgattuk és magunk is úgy gondoltuk az elmúlt évek során,hogy Mindszentet bemutatni, megismertetni az országgal
  csak a turizmus fellendítésével lehet. Erre a legjobb lehetőség az
  adott természeti szépségünk: a Tisza partja, a strandunk, a mi
  "arany homokunk" ! Aki eltüntette, az varázsolja is vissza !
  Nem hiszem hogy felfogta, mekkora kárt tett ezzel nem csak a
  természetnek - évek kellenek amíg visszarakodik a homok erre a
  helyre - hanem a lakosságnak - főleg a gyermekeknek, sok családnak,
  akik nyáron ide jártak pihenni, kikapcsolódni. Bel- és külföldi vendégeinknek büszkén mutogattuk természetes strandunkat.
  Sajnos most már nincs mit megmutatni ! Sok mindszenti szeme könnyes lett amikor meglátta ebben az állapotában a mi szép
  "Szőke- Tiszánk" partját. Nagyon reméljük hogy azt, vagy azokat a felelőtlen személyeket akik ezt tették, kötelezik mielőbb az eredeti állapot helyreállítására: hiszen már itt a NYÁR, itt a
  VAKÁCIÓ , a dolgozó embereknek a megérdemelt PIHENÉS !!!
  Vagy talán akinek nem tetszik menjen MÁSHOVÁ? - ahogyan azt
  hazánk első ember szokta volt mondani !”
 • 1. Mihály Lászloné 2008. január 05. 20:11
  „Nagyon nagy kitartást kívánok az új évben! Bízom abban, hogy " nagyjaink is melléállnak, az ügynek ,és persze segítő szándékkal!!! Adna az Isten sok ilyen , szépitő szándékú embert Mindszentnek, hiszen a Strandunk tragédiája , azt bizonyítja, hogy az " ember" míly gyarló, és a meglévő szépet is tönkre teszi pillanatok alatt. MIÉRT? Remélem "nagyjaink" gyorsan helyrehozzák! Míg a Tisza meg nem bosszulja , mert ekkora bűnt nem lehet felelőtlenül tenni !!! Ugy-e? Irén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvennyolc új munkahely Újvároson

Hódmezővásárhely - Vásárhely-Újvároson ötvennyolc család igényelt lakásfelújítási támogatást, az… Tovább olvasom