Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Összekötik a 47-es főutat a Hód-Ipari Parkkal

Hódmezővásárhely - Letették pénteken a laktanya közelében lévő körforgalom mellett a 47-es főutat a Hód-Ipari Parkkal összekötő külterületi útszakasz alapkövét. A 650 millió forintba kerülő, nagy teherbírású utat a jövő héten kezdik el építeni, és jövő nyáron adják át a forgalomnak.
A vásárhelyi Hód-Ipari Parkot a 47-es főúttal összekötő majdani közút alapkövét tegnap tette le Lázár János polgármester, Balogh László, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója és Szőke Gábor, a kivitelező Közgép Zrt. útépítési főmérnöke a Kaszap utca végén, a laktanya melletti körforgalmi csomópontnál. Lázár János beszédében hangsúlyozta: a város 2007 nyarán pályázott az 5 kilométer hosszú, nagy teherbírású összekötő út építésére az Új Magyarország programon belül. Az út lehetővé teszi majd, hogy az ipari parkban működő cégek gyorsan elérjék a 47-es főutat, s azon keresztül az M5-ös autópályát, azaz gazdaságélénkítő hatása is lesz, és nem mellesleg várhatóan ezen zajlik majd a Szeged és Makó közötti átmenő forgalom jelentős része is. Az útépítés 650 milliós költségéből a város 552 milliót nyert pályázaton, és ehhez közel 98 milliós önerőt biztosított. Az építkezés megindítását az is lehetővé teszi, hogy az érintett területet 35 millió forintért már megvásárolta Vásárhely a tulajdonosoktól.

Balogh László, a DARFÜ Kht. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az ügynökséghez beérkezett 208 pályázat közül a vásárhelyi bizonyult a legjobbnak, majd átadta a támogatási szerződést Vásárhely polgármesterének.

Lázár János és Szőke Gábor a vakolókanállal, mögöttük Balogh László. Helyére került az alapkő. Fotó: Tésik Attila
Lázár János és Szőke Gábor a vakolókanállal, mögöttük Balogh László.
Helyére került az alapkő. Fotó: Tésik Attila

Szőke Gábor, az építési munkát közbeszerezési eljáráson elnyerő Közgép Zrt. útépítési főmérnöke ismertette az építés menetrendjét. E szerint jövő csütörtöktől két hónapig először a terület vízmentesítését végzik el, majd hozzákezdenek az úttöltés és a 30 ezer négyzetméternyi útalap elkészítéséhez. Jövő áprilisban, májusban folytatják a munkát, az úttestre 3 réteg aszfalt kerül majd, s a kész utat jövő augusztusban adják át a forgalomnak. A támogatási szerződés egy példányát, s a ma forgalomban lévő aprópénzeket rejtő fémhengert végül Lázár János, Balogh László és Szőke Gábor helyezte el az alapkőben.

Útépítési tervek

Több, a közlekedés biztonságát erősítő építkezés is zajlott, és kezdődik hamarosan a város területén. A közlekedés biztonságát erősíti a Kaszap-Hódtó és Tóalj utca kereszteződésében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, illetve a közeli áruházláncok támogatásával elkészült körforgalom. A jövő héten avatják fel a barattyosi kerékpárutat, s kezdődik a mindszenti bicikliút építése. Jövőre kezdődik a János téri csomópont létesítése. 2010-ben pedig nekifognak a tehermentesítő út építéséhez.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Barbapapa 2008. július 23. 11:45
  „Ha nézem a 23 -24es hozzászólást és vitát,ez is az is ír egy egy valós dolgot,de mennyi munkahelyet teremtett a mi pm.ünk? munkanélküli az van elég helyben, akkor miért a Mátrából hozat embereket a város környékén kaszálni inkább ezen kellene vitázni mint egymást kóstolgatni nemde?”
 • 24. Írástudatlan. 2008. július 18. 10:59
  „Tisztelt élhetőbb város!Nem gondólja hogy az ön által leírt hozzászóllását nem jó helyre címezte?Nem mondom van némi igzság abban amiket leírt csak nem ide kelett vólna ha nem a kórmány munkaügyi hivatalába.Hiszen ők a legfőbb felelősei az ön által leírtakért.És még ez a kórmány idézőjelben kormányoz higgye el hogy nem is fog megváltozni ez a helyzet.De ez nem csak városi szintű helyzet ha nem sajnos órszágos!”
 • 23. élhetőbb város 2008. július 15. 13:23
  „Öröm az ha ebben a városban teremtenek munkahelyet, mert rengeteg a képzetlen munkanélküli, akiknek jó lenne már valami munkát adni, mert ők otthon ülésért kapnak pénz és sok nem is akar dolgozni közülük vagy feketén dolgozik még mellette.
  Ezt kellene megszüntetni, mert akinek meg van munkahelye az meg beledöglik a munkába minimál bérért/ legalább is papiron/ a többi zsebbe megy. Ebben a városban különösen ez divik! Itt ki van szolgáltatva az ember nagyon! A környező városokban ha szétnézel sokkal jobb a munkalehetőség.”
 • 22. orbit 2008. július 13. 20:41
  „avasszalonna!
  Mi a baromság ? Az, hogy vannak emberek akiket ingyen sülthallal, tüzijátékkal, egy pohár borral, 62 fogú hollywoodi vigyorral, gyönyörűen körbeírt mondatokkal, Apostol koncert-el (soroljam?) meg lehet venni!Ez a baromság okos ! Vagy Nektek fizetnek,hogy tompítsátok a kritizálók fölényét?”
 • 21. Csavok 2008. július 13. 19:15
  „"avasszalonna"
  Látja kedves Uram ez jellemző a fórumozók legnagyobb részére.
  A más véleményen lévők mocskolása szapulása,de semmi érvelés , meg sem próbálnak értelmesen vitatkozni.
  Komoly szegénységi bizonyítvány ez "avasszalonna".
  Ha már úgyis az internetet bügyörgeti, akkor a www.fvm.hu honlap "bioenergia" fülére rákattint és ha megtalálja a "biodiesel " és a "bioetanol" címeket akkor megtudhatja miből készíthető egyik és a másik.
  Gondolom ez nem érdekli csak a mocskolódás, de hátha mégis.
  Nekem már megérte elviselnem kellemes szavait ha egy kicsit segítek világosabban látni ebbe az elsötétített lázárvilágban !
  Legyen békésebb, kérem: Csavok”
 • 20. avasszalonna 2008. július 13. 15:56
  „írástudatlan!

  miért nem hagyod csavokot írni, ennyi baromságot máshol úgy
  sem lehet olvasni.
  Majd gyűjtést rendezünk és kiadjuk a XXI. sz. legnagyobb
  állatságai cimmel.”
 • 19. agronomus 2008. július 13. 12:56
  „csavoknak teljesen igaza van!!”
 • 18. Csavok 2008. július 13. 11:22
  „Bocsánat, természetesen a 17. hozzászólást Csavok követte el !!”
 • 17. Xsavok 2008. július 13. 11:20
  „Köszönöm "Írástudatlan", teljesen igazad van. Ezért is szoktam elnézést kérni a végen.
  A bajom csak az, hogy én nem csak vagdalkozni próbálok, mint ahogy "orbit" ír róla alább(köszönön neki), hanem érvelni és javasolni. Ezért hosszúra nyúlik a szöveg, de köszönöm az észrevételedet és megpróbálok rövidebb lenni a későbbiekben.
  Üdvözlettel: Csavok”
 • 16. Írástudatlan. 2008. július 13. 11:04
  „Figyelj már Csavok!Minden nagyon helyes amit leírtál és én maximálisan egyet is értek veled.Csak az a baj hogy túl hosszú hozzászólásokat írsz és akik kritizálják a hozzászólásodat azok elfelejtik az elejét és a hosszú hozzászólásaid miatt elvesztik a fonalat.Ezért hát nem is igen értik meg!Szerintem írjál rövid de tömör hozzászólásokat.Talán így megértőbb emberekre találsz.Üdv:Írástudatlan.”
 • 15. orbit 2008. július 13. 10:20
  „Wágner úr, vagy vagy wágrner úr!
  Legalább a nevét irja le normálisan! Ki a fene irta, hogy nem kell út, bioüzem ? Ellentétben a nagyeszű hozzászólókkal mi néhányan ( Csavok, pederzoli )nem csak nagy általáosságban szóluk hozzá valamihez, hanem érvelünk is a hozzászólásunk mellett. Csak gratulálni tudok ahhoz, hogy vannak akiket nem érint mire költik azt a pénzt, amit adófizetőként fizetünk, államnak és városnak. Bár szerintem ez az orbit-ális gyökérség. Csak tudnám, hogy miért zavaró az ha vannak olyanok akik nem nyalnak be a meleg sz..ig. Látom kell a birka és nemcsak a juhásznak... Ha már olyan marha nagy a hozzáértés paraszt ügyben!”
 • 14. Csavok 2008. július 13. 09:47
  „"Wágner úr "

  Elég durván válaszolt hozzászólásomra. Ön és a családja biztos nem paraszt származású, mert akkor azt a szép magyar szót nem minősítésként hanem az emberiség megélhetését biztosító foglalkozásként használná. Lehet, hogy Önhöz is eljutott már az információ: az ember életbenmaradásához még mindig élelmiszerek, víz és oxigén szükséges. Az utóbbi kettőt még most, de ha így haladunk nem sokáig, a természettől kapjuk, de az élelmiszereket a parasztok termelik meg.
  A vetésforgóról: a búza és kukorica két azaz kétéves vetésforgóval termeszthető, de midkettő akár vetésforgó nélkül is mehet néhány évig. Azt is Édesapámtól tudom, hogy amikor még nem voltak gyomírtó szerek azért vetették a búza után a kapásnövények közé tartozó kukoricát, hogy ne gazosodjon el a föld.
  Bizony a biodiesel készülhet repcéból is, de kukoricából viszont etanol nyerhető ki. Utána kellene olvasni a dolgoknak. De ez az üzem nem tud etanolt készíteni. Éppen ez a probléma kedves "Wágner" úr.
  A szója meg remek ötlet papiron, de ezen a vidéken nem termeszthető gazdaságosan legfeljebb úgy mint a gyapot vagy a citrom.
  Béke Önnel: Csavok”
 • 13. Wágner úr 2008. július 13. 08:17
  „Tisztelt fórumozók!

  Ebben a témában ez a második, és egyben utoló
  hozzászólásom.
  A tisztelt csavok annyi marhaságot ír ( nem csak itt),hogy arra
  nemigen lehet mit mondani.
  A biodizel nem csak naprafprgóból készül, hanem egyéb
  gabonanövényekből, pl repce, kukorica stb.
  A vetésforgóról. Az nem csak Hódmezővásárhelyen van.
  Ha néha kinézne afejéből, felállna a gép mellöl látná itt mekkora
  területen vetnek un. ipari növényeket.
  Maga szeint a vetésforgó a búzára, kukoricára stb nem vonatkozik?
  Szerintem az édesapja főldműves volt, maga meg egy nagy
  PARASZT!”
 • 12. pederzoli 2008. július 13. 06:23
  „Végre munkahely teremtésről is lehet hallani,de nem felhőtlen az örömöm. A jelenleg is tartó élelmiszer árrobbanás egyik okaként pont a biodízel elterjedését tették felelőssé. Nem Hódmezővásárhelyen,Brüsszelben. Egyébként van is benne valami,mert egy év alatt családilag 60 liter étolajat használ(t) unk,ami szűk másfél tanknyi nafta. Személyautóval igencsak karcsún lehet belőle 1 hónapot kihúzni. Visszatérve: már a jelenlegi forgalmat sem bírja a város úthálózata,minden megoldás ami ezen javít,üdvözítő.”
 • 11. Csavok 2008. július 12. 17:04
  „Kedves "wágner" és "mz" urak !

  Mondják meg nekem, mi a problémájuk a hozzászólásommal ??
  Teljesen őszintén dícsértem az útépítést. Semmi rosszat nem írtam.
  Önok szerint mit kellett volna írnom ??
  Igazán örülök neki, hogy olyan dolog is történik a városunkban, amely reményre ad okot.
  Azt ne vőárják tőlem, hogy a förmedvényeket dícsérjem : Emlékpont, Aguabarlang, Rapcsák szobor....a többi sületlenség és sajnos bűncselekmény(hűtlen kezelés, a közösség pénzének elherdálása és a város adósságba hajszolása).
  De ez tényleg jó dolog, ami meg rossz benne azt "orbit" nagyon jól látja és meg is írta.
  Viszont mivel így letámadtak ártatlanul, ezért én is írok néhány nem egészen pozitív dolgot arról a bizonyos bioüzemről.
  Ezzel az egész gyárral az a probléma, hogy elég szép kis üzem lenne ez úgy is ha az igazat mondja róla a mi kedves pm-ünk, de nem értem miért kell hozzátódítani valótlanságokat. Semmiféle 3500 vásárhelyi munkahelyről nincs, nem lehet szó. Valószínúleg 30-50 ember dolgozik majd ott 3 műszakban , a többi munkahely a napraforgó termelőknél képződik, csak döntő részben nem Vásárhelyen.
  El kell mondanom Ömöknek - úgyis olyan okos vagyok - Önök írták, hogy a napraforgót csak négy azaz négyéves vetesforgóban lehet termeszteni. Magyarul ez azt jelenti, hogy négyévente vethetik ugyanabba a földbe. Betegségek, kártevők elszaporodnak és ez a növény nagyon igénybeveszi a termőföldet. A környékbeli földek inkább búza, árpa és kukorica termesztésére kiválóak.Ebből könnyen belátható, hogy a nyersanyag nagyobbok részét a messzi környékről (Hajdúság, Románia, Szerbia,..) fogják beszállítani.
  Mégegyszer mondom így is komoly dolog lenne ez ha az igazat mondja az a kedves fiatalember, nem kellett volna a "parasztvakító" szöveg hozzá.
  Az üzemből meg legyen valami, őszintén drukkolok, mert eddig tudomásom szerint csak egy ismert vásárhelyi ügyvéd felesége járt jól, egész szép kis fizetést kap a csak papíron létező cégtől. De ez csak pletyka, persze igaz!!
  Nagyon sajnálom, hogy Önöket is be tudja csapni ez Önök kedves pm-je.
  Én biztos vagyok benne, hogy ismeri Ö ezt a vetésforgó dolgot hiszen paraszt származású - mint ahogy én is - és én az Édesapámtól hallottam róla.
  Ö is megkérdezte biztos tőle ???? Vagy nem ??!!
  Ne haragudlanak a hosszú szövegért !!
  Békés üdvözlettel: Csavok”
 • 10. wágrner úr 2008. július 12. 14:27
  „Tisztel fórumozók!

  Értitek. Nem mindegy miből,hogyan.......
  Nem kell az út? orbit-ális marhaság.
  Nem unjátok még?”
 • 9. Beszélni, beszélni, beszélni 2008. július 12. 13:04
  „Minden oké, csak nem értem, hogy a p.-mesternek mi a fenéért kellett beszédet mondani, amit az újság kéjesen közöl? Enélkül nem lehetne azt az utat megépíteni? Majd ha elkészül, akkor újra beszél...”
 • 8. orbit 2008. július 12. 12:07
  „Tisztelt Fórumozók!
  Minden vásárhelyi örül ha gyarapodik a városa! Ebben biztos vagyok! Csak nem mindegy miből,hogyan,miért,kinek és az hogy van tálalva. Elnézést, hogy a van-on kívül más is érdekel! Az avasszalonna nem mindenhez ért, hanem mindenre jó... Bocs.”
 • 7. wágner úr 2008. július 12. 11:34
  „csavok vagy lenin?

  Olyanok vagytok mint az avasszalonna. Mindenhez értetek.
  Csodállak benneteket.
  mz nek igaza van. nektek még a sz.. is ízetlen.”
 • 6. mz 2008. július 12. 11:14
  „Na akkor összegezve: mi a fenének nekünk biodízel üzem, ugye?
  Meg áruházak, meg strand, meg szobor, meg múzeum, meg stb...
  Mi kellene, hogy mindenki elégedett legyen?
  Ha ezek egyike sem lenne, akkor ezért lehetne szidni a városvezetzése, ugye
  Akkor ilyen lenne egy hozzászólás: Miért nincsen Vásárhelyen strand, áruházak, játszótér, meg múzeum? Itt nincs semmi de szar ez a város!
  Ha ennyire minden rossz akkor tessék elindulni a választásokon, megnyerni és akkor lehet osztani az észt és dolgozni de nagyon!!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen a kisperegi ikrek

Hódmezővásárhely - A város meghívására Vásárhelyen nyaralnak a Kisperegi ikrek szüleikkel és… Tovább olvasom