Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Ősszel elkezdődhet a vásárhelyi népkerti állomás felújítása

Hódmezővásárhely - A népkerti vasútállomás, Vásárhely egyik kapuja ma még siralmas képet mutat, de ez a helyzet őszre megváltozik. A Lázár János polgármester által bejelentett önkormányzati felajánláshoz csatlakozva a GKM és a MÁV vállalta: állják a közel negyvenmillió forintos beruházás felét.
A népkerti vasútállomás, Vásárhely egyik kapuja ma még siralmas képet mutat, de ez a helyzet őszre megváltozik. A Lázár János polgármester által bejelentett önkormányzati felajánláshoz csatlakozva a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a MÁV vállalta: állják a közel negyvenmillió forintos beruházás felét. A felújítás egyik kezdeményezője lapunk volt.

Rozsdás korlátok, töredezett, megkopott szépségű majolikaoszlopok, összefirkált, rozoga váróterem – húsz-harminc évvel ezelőtti a hangulat. Ez Vásárhelyen a népkerti vasútállomás. A létesítményt 1939. december 2-án vehette birtokba az utazóközönség. A festett-faragott bútorok 1941. január 25-én kerültek helyükre, különlegességnek számítanak a majolikaoszlopok – a közelmúltban megtalálták eredeti gipszmintáikat –, és az ivókút medencéjének közepén is állt egy majolikadíszítésű oszlop. Utóbbi tönkrement, elbontották – akárcsak az eredetileg zöld cserépkályhákat.

Az állomáson elvégzendő munkákat már fel is mérette az önkormányzat. Fotó: Tésik Attila (Képgaléria)

Tavaly lapunk is beszámolt az áldatlan állapotokról. A cikk nyomán civil kezdeményezés indult az állomás megmentéséért. Nagy Rébék Ferenc nyugdíjas pedagógus és segítői 1400 támogató aláírást gyűjtöttek össze, de kezdettől az ügy mellett állt az önkormányzat is. Lázár János polgármester július végén úgy nyilatkozott, Vásárhely anyagilag is finanszírozza a rekonstrukciót. Ezt novemberben megerősítette, mondván, minden állami forint mellé odatesznek egy városit. De még meg kellett állapodni a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, valamint a MÁV-val. Sikerült.

– Első megkeresésemre, írásbeli kérdésemre még negatív, elutasító válasz érkezett – mondta Lázár János –, a másodikra már pozitív. Kákosy Csaba miniszter biztosított arról, hogy felajánlásunknak megfelelően a várossal karöltve, összefogva lehetőség nyílik a népkerti vasútállomás rekonstrukciójának előrehozására, bár az a MÁV-tervekben idén nem szerepelt. A beruházás teljes összegének felét, mintegy húszmillió forintot a minisztérium és a vasúttársaság fedezi, a város a saját részen kívül a környezet rendbetételét is vállalja.

A festett-faragott bútorok sem maradnak ki a felújításból. Fotó: Tésik Attila

A fentiekről a közeljövőben együttműködési szerződést írnak alá a felek, és Lázár szerint – ha a bürokrácia útvesztői nem hátráltatják az ügyet – már ősszel elkezdődhet a rekonstrukció a népkerti kisállomásnál.

– Örülök, hogy révbe ért, és ilyen jól alakult a Népkert sorsa – mondott köszönetet Nagy Rébék Ferenc –, ami azért sikerülhetett, mert ebben mindenki partner volt. Sokáig csönd honolt, a szkeptikusok faggattak is: mi van, nem történik semmi? Most azt válaszolhatom: de, már hűtjük a pezsgőt!

– Boldog vagyok, hogy a rekonstrukció megvalósul, szinte hihetetlen – közölte Botyánszki Károly korábbi állomásfőnök, aki 58 éve él az állomáshoz „ragasztott" szolgálati lakásban.

Felújításra várva

Az önkormányzat felmérette az elvégzendő munkákat. A tető avult, cseréje indokolt; ez a megállapítás az egyedi faablakokra és ajtókra is igaz, nem felelnek meg a mai előírásoknak. A födém hőszigetelésre szorul, az elektromos hálózatot teljesen fel kell újítani, elavult és kis teljesítményű. A padlóburkolatot is ki kell cserélni, a vizes helyiségekben 2,1 méter magasságig csempe kerülhet a falra. A gépészeti és fűtési rendszer és a bádogos szerkezet cseréje sem halasztható, a rossz állapotú mosdókkal is lesz munka. A festett-faragott bútorok és a majolikaoszlopok sem maradhatnak ki.

Olvasóink írták

 • 4. macska 2008. február 13. 10:33
  „éppen idjee volt hányinger ahogy kinéz”
 • 3. Jozsi 2008. február 12. 14:14
  „Vásárhelyet tényleg nyomhatná már kicsit a kormány, akármilyen oldali. Biztos nem néz ki még megyei jogú város ilyen gazdátlanul. A terek rendezetlenek, a több száz éves épületekről hámlik a vakolat. Tökéletes kontraszt például Mórahalomhoz képest, ami néhány éve még kis poros falu volt. A felújítás egyébként Hmvhely állomásra ugyanúgy ráférne, remélem a horogkeresztes faragványokkal díszített menzaasztalokat azóta kicserélte a váróban a MÁV.”
 • 2. Jobb 2008. február 12. 10:50
  „Tévedsz! Nagyon is örülünk neki, hogy a kormány támogatja Vásárhelyt, hogy helyreállíthassuk az állomást. Ettől még persze én nem fogok balra szavazni soha, mert más a világnézetem. De ha valamit jól csinál a másik oldal, akkor azt el kel ismerni.

  Ezért vagy ostoba, Andi! Egyből a kákán keresed a csomót. Otthon amúgy minden rendben?”
 • 1. Kovács Andi 2008. február 12. 10:21
  „Már megint keményen elnyomja a kormány a jobboldali Vásárhelyt. Közös erőfeszítéssel 40 milliót költenek a MÁV-ra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látáscsökkentként iratkozott be a vásárhelyi főiskolára

Hódmezővásárhely - A látáscsökkent Szabó Gabriella informatikus mérnöki diplomát szerzett Vásárhelyen. Speciális beszélő szoftver, illetve a képernyőn megjelenő szöveget, ábrákat felnagyító program segítségével dolgozik. Tovább olvasom