Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Összevonnák a mindszenti kultúrházat és könyvtárat

Költségmegtakarítás miatt jövőre egy épületbe kerülne Mindszenten a művelődési ház, a könyvtár, valamint helytörténeti gyűjtemény. A polgármester szerint is jó ötlet az összevonás, de a testületben többségben lévő Fidesz-frakció egyik elképzelésével, miszerint adják el az üressé váló könyvtárat, nem ért egyet Zsótér István.
Most még külön, de a tervek szerint 2007-ben már egy épületben működik a művelődési ház és a könyvtár. Fotó: Gyenes Kálmán
Mindszenten folyamatosan fejleszteni kellene, de ehhez nincs elegendő anyagi fedezete az önkormányzatnak. A képviselők különböző javaslatokkal állnak elő, melyekkel pénzt lehetne szerezni. Az egyik ilyen ötlet, hogy vonják össze a Tisza Művelődési Házat a Keller Lajos Városi Könyvtárral.

– Már évekkel ezelőtt felmerült, hogy költségmegtakarítás miatt érdemes lenne egy épületbe költöztetni a város kulturális intézményeit – mondta Hevesi István önkormányzati képviselő, a Sikeres Mindszentért Egyesület elnöke.

Az ötletből hamarosan terv lesz. Most azt mérik fel, vajon mennyibe kerülne az úgynevezett kulturális centrum létrehozása, mely nemcsak a már említett kultúrházat és könyvtárat, hanem a helytörténeti gyűjteményt is magába foglalná.

Ezt az elképzelést a polgármesterrel együtt tizennégy fős testületből kilencen támogatják, vagyis a már említett Hevesin kívül a hat fideszes képviselő, valamint két független is.

Zsótér István polgármester lapunk kérdésére elmondta, hogy az összevonást ő sem tartja rossz ötletnek. Azzal viszont nem ért egyet, hogy az üressé váló könyvtárat eladják.
– A testület egy része most úgy akar pénzt szerezni, hogy minden vagyonunkon adjunk túl. Ezt az eladási hullámot azonban nem támogatom – tette hozzá a város első embere.

Hevesi Istvántól megtudtuk, hogy a Köztársaság téri bérház alatt, az egykori pártirodában működő könyvtár felszabaduló helyiségeinek sorsáról még nincs pontos elképzelés. Az eladás csak az egyik lehetőség, de az is felmerült, hogy másképp hasznosítanák.

– Példaként ott van a mórahalmi inkubátorház, vagyis a mindszenti könyvtárban pályázat segítségével akár mi is létrehozhatunk egy olyan irodát, amely a vállalkozókat segíti – vélte a képviselő.

Az ötletet felvető fideszes városatyák nem csupán költségmegtakarítás miatt álltak elő az összevonással. Az elképzelésben az is szerepel, hogy a létesítmények egy tető alá hozása azért is fontos, mert a folyamatosan gyarapodó könyvállomány már kinőtte a mostani helyét. Ezen kívül pedig a város kulturális életének felpezsdítését is látják abban, ha létrejön ez a centrum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukoricából áramot

Kukoricából állítanak elő áramot: nagyon leegyszerűsítve így lehetne megfogalmazni a biogázüzemek… Tovább olvasom