Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Összkomfortos lakbérek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Jelenleg Vásárhelyen a legdrágább az összkomfortos önkormányzati lakások bérleti díja a megye nagyobb városai közül, Makón pedig a legolcsóbb. Szentesen hat év után emeltek árat tavalyelőtt májusban, Szegeden pedig 2010-ig lesz jelentős a drágulás. Az épületek fenntartási költségeinek növekedése miatt emelkedő díjak azonban messze az albérletek árai alatt vannak.
Makón a legolcsóbb, míg Vásárhelyen a legdrágább összkomfortos önkormányzati lakásban élni. Makón négyzetméterenként 140 forintba kerül, ha nem iparosított technológiával épült a lakás. Ha az házgyári vagy téglablokkos, akkor a díj csak 127 forint négyzetméterenként. Vásárhelyen ez jelenleg négyzetméterenként 245 forint. Azaz egy átlagos, 50 négyzetméteres bérlakás díja Makón havonta 6350 vagy 7000 forint, míg Vásárhelyen 12 ezer 500 forint. A komfortos, azaz a távfűtést nélkülöző makói lakás bérleti díja négyzetméterenként 110 forint, míg 190 forint Vásárhelyen. Itt azonban a komfort nélküli lakásokban kevesebbet: 75 forint helyett csak 30 forintot kell fizetni.

A megye többi településén a díjak e kettő közé esnek. Makón az önkormányzat tulajdonában 213 lakás található, a lakbéreket utoljára 2007 decemberében emelték. Vásárhelyen majd ezer bérlakással gazdálkodhat a város.

A csongrádi önkormányzat 183 szociális bérlakást tudhat magáénak. A Tisza-parti kisvárosban az is számít, hogy hol fekszik az a lakás, a városközpontban található összkomfortos és komfortos otthon bérleti díja is megegyezik, négyzetméterenként 200 forint, azaz havonta 10 ezer forint. A város más részein egy ugyanekkora összkomfortos vagy komfortos lakás havi bérleti díja 186 forint négyzetméterenként, azaz átlagosan 9300 forint.

Önkormányzati bérlakások Hódmezővásárhelyen. Olcsóbb, mint az albérlet. Fotó: Tésik Attila
Önkormányzati bérlakások Hódmezővásárhelyen. Olcsóbb, mint az albérlet.
Fotó: Tésik Attila

Szentesen 441 lakással gazdálkodik a város, a testület hat évig nem emelt bérleti díjat, tavaly május elsejétől kényszerült erre. A Kurca-parti településen a második „legdrágább" összkomfortos lakásban lakni, egy ötven négyzetméteres bérleti díja – a négyzetméterenkénti 240 forinttal számolva – 12 ezer forint.

A megyeszékhelyen 2008-tól 2010-ig háromszorosukra emelkednek a lakbérek. Egy hagyományos építésű, a belvárosban található szociális bérlakás négyzetméterenkénti díja 205 forint. A szociális bérlakásban élőkre az épületek karbantartása miatt hárul többletteher, de még így is olcsóbb itt az élet, mintha albérletben laknának. A megye kisebb városaiban havonta harminc-negyvenezer forintot, ám Szegeden akár 100 ezret is elkérnek az albérletekért.

Olvasóink írták

 • 7. Én2 2009. február 01. 18:16
  „cipész-tök igazad van mindenben, ez vásárhely és ez a város vezetése, menni kell nekik.”
 • 6. cipész 2009. január 31. 14:50
  „Rengeteg szemétség van itt a városba, csak nem mindenki tud róla.
  Nagyon sok ember azt se tudja, hogy milyen segélyt is kérhetne.
  Volt már olyan is, hogy a város második embere kétszer tette be az önkormányzati lakásba az ismerősét.
  Ha egy bér lakásba élőnek valami sérelme van egy kisebbséggel akkor megkapja, hogy örüljön annak, hogy van hol lakni. Ez már Mi is? Diktatórikus kijelentés.
  Na és a hajléktalan emberekkel mi lesz? Nem biztos, hogy minden ember bünöző, lehetséges a nagy igazság tétel miatt jutottak oda.
  Arra nem gondolnak, hogy azokat is segíteni kellene, vissza a társadalomba illeszkedésbe, pl 1 szobás lakások építésével.Mindenre pályázunk, élményfürdő,minek, szülinapok megtartására? Vagy az iskolásoknak, a szülők így se tudják finanszirozni a nyári fürdőzésüket.”
 • 5. Én2 2009. január 31. 12:39
  „Nem hiszitek ugye, hogy azért csinálták a bérlakásokat, hogy a szegény ember oda bejusson, hát nem azért , hanem azért, hogy a város vezetőjének kedvencei olcsó lakáshoz jussanak. Azt meg mindenki tudja ki az akinek Szegeden lakása van, nem szégyelli magát. Hát NEM.”
 • 4. cipész 2009. január 30. 20:18
  „Figyu!
  Van olyan lakos az új lakásba akinek Szegeden saját lakása van, azt kiadta albérletbe ő meg itt önkormányzati lakásba éldegél. Na milyen jó.
  Amikor elkezdték árulni az önkormányzati lakásokat vették a tűzhöz közel ülők, és azután albérletbe ki adták, csak éppen nem mindenki adózott.
  Ugyan ez játszódott a garázsokkal.
  Meg lehet nézni, hogy ki is van ott,többször a város nagy emberének fogadó napján.Az a személy már tudja, hogy kinek adják a lakást, ez már elhangzott a telefonos közmeghallgatáson.
  Erről ennyit. Nem is idegesítem rajta magam, csak az bosszant a tényleges rászoruló marad ki a lakáshoz jutásból.”
 • 3. Meglátó 2009. január 30. 17:40
  „Úgy sajnálom a szociálisan rászorult Dr.X.Y. orvost- ügyvédet _városi elöljárót stb akiknek nagyon súlyos 12500 jó magyar forintot kell havonta vértizzadva kigazdálkodniuk.No de biztosan azért kapták meg az önkormányzati bérlakásokat,mert az igazán rászorulók könnyedén a kisújjukból kirázzák a havi 30-60000 ft plusz rezsi albérleti összegeket a munkanélküli járadékból.”
 • 2. Én2 2009. január 30. 17:01
  „Lj. mindig azt mondja az újságokban, hogy az egész megyébe vásárhely a legolcsóbb, hát nem úgy néz ki.De ennyi pénz egy lakásért nem semmi mindenki elfogadná, biztosan protekciósok kapják.”
 • 1. Norman_Bates 2009. január 30. 16:20
  „"A megyeszékhelyen 2008-tól 2010-ig háromszorosukra emelkednek a lakbérek" ez lenne a normális.
  "míg Vásárhelyen 12 ezer 500 forint" mivaaan? ez a lóvé az amortizációt nem futja. Baszki.. egy ilyen lakásért ilyen picsafüst lóvét elkérni... ez kinek a fejéből pattant ki? Persze , hagyjuk el magunkat, basszuk bele a szocciális hálóba, a sok hülye (mint pl én is) majd kitermeljük a pénzt.
  FOGYATÉK!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos rendőrségi jegyzetfüzetek kerültek az Emlékpontba

Hódmezővásárhely - Négy titkos minősítésű rendőrségi jegyzetfüzet került a hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom