Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Ostor pattogott a vásárhelyi promenádon

Hódmezővásárhely - A hódmezővásárhelyi Gazdanapok keretében népi mesterségek és helyi termékek bemutatója és vására, pásztor gyűjtemény kiállítás várta az érdeklődőket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A Pásztorélet Kutatók Körének tagjai a kedvünkért még ostorpattogtatással is megörvendeztették a sétálóutca járókelőit.
A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület meghívására két napig a művelődési központ adott otthont a népi mesterségeket bemutató juhtenyésztőnek, sajtkészítőnek, szövő népi iparművésznek, citerásoknak, a vásárhelyi hímzést művelőinek, bőrdíszművesnek, kovácsnak, ostorkészítőknek. A vásárban gyöngyékszerek, fajátékok és -tálak, patkolt tojások, íjak, tőrök, vas dísztárgyak kínáltatták magukat.

Szombat délelőtt a Délibáb Népdalkör vidám éneklése és Gál Tibor, Fodor József és Szakál László citeramuzsikálása közepette a Pásztorélet Kutatók Köréhez csatlakoztunk, akiktől megtudtuk, a pásztorok naptárként is használták az ostort, amely a parasztokéhoz képest sokkal díszesebb volt. Nem csoda - mondták egykor a parasztok-, nekik ugyanis a sok munka miatt nem volt idejük az ostorukat kidíszíteni.

Ostor pattogott a vásárhelyi promenádon - GALÉRIA

Egy hónap munkája biztosan van egy tisztességesen megmunkált ostor mögött- tudtuk meg dr. Keczer Tamástól, aki 10 éve foglalkozik ostorkészítéssel. Az ostor marhabőrből készül, timsós cserzésen esik át, majd kecskebőrrel fűzik fel rá a díszeket, amelyeket a pásztorostornál pillangónak vagy sallangnak nevezünk. A teleknek hívott részen a pillangók számából könnyen kiolvasható, hány nap van még a hétből, a hetek, sőt, a hónapok is helyet kapnak kis díszített bőrlebenyek formájában. Sokan nem tudják, hogy a pásztor a karámnál használ ostort az állatok hajtásánál- nem csak a csikósok és kocsisok kiváltsága volt a hangos eszköz.

A Pásztorélet Kutatók Köre nem először jött Vásárhelyre kiállítani. A 15 tagot számláló kör tagjai Makóról és Szentesről érkeztek, de vannak biatorbágyi, gyulai és békéscsabai tagok is. A makói Bárdi László hortobágyi karikás ostorokat, a nyugdíjas dr. Keczer Tamás tájjellegű ostorokat készít, például nógrádit is. A legjobb ostornyél szilvafából készül, de mindenképpen gyümölcsfából. A pásztor élet jeleneteit, az otthont faragják a nyélre.

Ostor pattogott a vásárhelyi promenádon - GALÉRIA

A tagok olyannyira ragaszkodnak alkotásaikhoz, hogy nem is árusítják őket, pedig egy-egy darab 50-80 ezer forintot is megér, az egyszerűbbek 15 ezerért is kaphatóak vásárokban. Nyúzott marhabőrt ingyen is lehet kapni ma, csak éppen megszűntek a bőrkikészítő helyek, így saját maguk végzik ezt is, akárcsak a bőrfestést- mésszel. Varga Attilától megtudtuk, Svédországból kell rendelni a karikás fonásához használatos szironyozótűt, amit a régi pásztorok dróttal helyettesítettek.

Gyűjteményük legbizarabb darabja kétség kívül a kos heréiből készült két „zseb", hiszen az egy pásztorgatyáról rendszerint hiányzott. Az egyikbe a bicska került, a másikba a kovakövek- tűzcsiholásra.

Olvasóink írták

  • 1. tothis18 2013. február 13. 09:56
    „Jól sikerült az ostor csattogtatás. mindenkit elzavart 8), de komolyra fordítva: 0 reklám, 0 érdeklődő, csak a kiállítókat sajnálom, mind ügyes embör, na van köztük nő is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19 ágyas nappali kórház épül Kakasszéken

A 377,3 milliós beruházás 2014 végére készülhet el. Tovább olvasom