Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Osztályozzák a köztisztviselőket Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kiváló, jó, közepes, megfelelt – így minősítik az éves teljesítményértékelés során a köztisztviselőket. Vásárhelyen az elmúlt években nem született a „jó" átlagánál rosszabb eredmény. Korsós Ágnes címzetes főjegyző szerint munkájuk leginkább az ügyfelek reakcióiból mérhető.
Az ügyfelekkel való törődéstől válik egy polgármesteri hivatal valóban szolgáltatóvá – fogalmazott Korsós Ágnes vásárhelyi címzetes főjegyző. Az ügyfélbarát önkormányzat szemlélet kialakítását az országban szinte elsőként, 2002-ben kezdte el Vásárhely. A polgármesteri hivatalban közel 8 évig működött 24 órás „szolgálat". Ez mára megszűnt, 18 óra után elfogytak az ügyfelek. Rendkívüli esetekben jelenleg is lehet éjszaka hívni a portaszolgálatot, ahonnan szükség esetén továbbítják az illetékesnek a problémát – hallottuk a címzetes főjegyzőtől.

A szolgáltatás minősége leginkább a köztisztviselőkön múlik, akiknek a teljesítményét – a törvénynek megfelelően – évente egyszer értékelik. Kiváló, jó, közepes, megfelelt minősítést kaphatnak. A „jó" besorolásnál évek óta nem született rosszabb átlag Vásárhelyen. Ennek oka, hogy egy-egy állásra 30–40-en pályáznak, így kiválaszthatják a legmegfelelőbbet – magyarázta Korsós Ágnes. Úgy vélte, leginkább abból mérhető le, hogy jól dolgoznak-e a kollégái, ha egyetlen panasz sem érkezik hozzá az ügyfelektől. Az elmúlt években pedig senki nem panaszkodott. A minősítés jutalommal vagy akár 20 százalékos bérmegvonással is járhat. Mindkettőre volt példa. Utóbbi nem retorzióként, hanem elsődlegesen gazdasági megfontolásból – tette hozzá.

A hivatal 152 köztisztviselőjének 80 százaléka diplomás. Egy kezdő diplomás átlagkeresete havi bruttó 140 ezer forint – említette példáként a címzetes főjegyző. A vásárhelyi városházán az elmúlt években csökkent az átlagéletkor, amely jelenleg 35 év. – Ha az életkort nézzük, akkor egyre kevesebben hordunk már három XL-es ruhát. Az S-es és az M-es méret a jellemző – jegyezte meg nevetve Korsós Ágnes. A köztisztviselőknek nem kötelező a fehér ing vagy blúz, illetve fekete nadrág vagy szoknya kombináció, a kulturált megjelenés viszont igen. A mélyen dekoltált, átlátszó ruha nem való a polgármesteri hivatalba – mondta a főjegyző.

Olvasóink írták

 • 19. Power 2012. február 10. 21:48
  „,,Nem a ruha teszi az embert!"”
 • 18. studyfy 2012. február 10. 19:00
  „Ez a minősítés szakmaiatlan és sértő, méltatlan egy munkakör értékelésénél, legyen az alany beosztott vagy vezető. Minden egyéniség sok színű és változó, a helyzet néha pedig abszurd. Aki egy kicsit ért a HR szakmához, csodálkozhat az ilyen beskatulyázáson.”
 • 17. Queenmargareth 2012. február 10. 18:28
  „aki megbukik újra felveszik?:)
  és mennyi kiváló volt két kávészünet egy ebédszünet, cigiszünet, pletykaszünet, uzsonnaszünet, tízórai szünet stb?”
 • 16. szatyi 2012. február 10. 14:56
  „A következő lépés a "B" listázás lesz? -Ha valaki még emlékszik rá.”
 • 15. balihoho 2012. február 10. 14:05
  „A polgármestert, az esedékes választásokon lehet minősíteni. A rá adott voksok döntik el teljesítményét és a választók voksaikkal döntik el, hogy marad, vagy mást választanak helyette. Sajnos ez így működik, és vannak olyan polgármesterek, akik jó, és sok pénzzel támogatott propaganda segítségével ülnek a székbe, és az is előfordul mint Lázár Úr esetében, hogy a szék be van betonozva.”
 • 14. nauset 2012. február 10. 13:45
  „8. Mignon
  A szegedi városházán pedig az MSZP-hez való viszonyt osztályozzák?”
 • 13. Egyolvasó 2012. február 10. 12:46
  „Ilyet kellene bevezetni a munkaügyi központoknál is, a makóiban megbuknának sokan.”
 • 12. bagyö 2012. február 10. 12:07
  „3.Mignon
  4. Színe........vagy ez az első helyen áll???”
 • 11. gavallér 2012. február 10. 10:50
  „Lázár: 5”
 • 10. ipiapacs 2012. február 10. 10:44
  „Kritikán aluli a Polgármesteri Hivatalban dolgozók munkája. Tavalyi évben többféle ügyben kellett több osztályon is ügyeket intéznem. Az esetek nagy százalékában az írásban bejelentett változásokat, ügyeket nem intézik el, nem módosítják, sokszor harmadik, negyedik bejelentésre sem. Az általuk írásban átvett dokumentumokat többször be kell nyújtani, mert halvány sejtésük nincsen hová tették az előzőt, hol is kellene keresni. És sokszor még ők húzzák a szájukat, hogy elhánynak mindent. Még arra is képtelenek, hogy logikusan gondolkozzanak. Sokszor csak bámulok, hogy ezeknek van több diplomája? Ha a való életben, egy valódi munkahelyen kellene dolgozniuk, ahol elvárják az embertől a teljesítményt, soha nem állnák meg a helyüket. És ez nem csak az én véleményem, a környezetemben levők mind erre panaszkodnak. Ezek szerint balhézni kellett volna? Ha nem balhézik az ember, akkor minden a legnagyobb rendben van?
  Természetesen tisztelet a kivételnek, van jó pár lelkiismeretes, képzett szakember. Nem lehet könnyű nekik a léhűtőkkel "együtt" dolgozni.”
 • 9. Én2 2012. február 10. 10:36
  „Szerinem is osztályozni kellene a polgármestert.”
 • 8. kontrapista 2012. február 10. 10:18
  „Remélhetőleg, ez csak az első lépés a közalkalmazottak díjazásánál, mivel van még szigorúbb változat is, amelynek a neve :teljesítményalapú javadalmazás, ami nem is annyira ördögtől-való !”
 • 7. roxper 2012. február 10. 09:59
  „2.
  Elég egyértelmű, hogy miért így csinálja... Egy kezdő köztisztviselő fele annyiba fáj neki, mintha egy 50 éveset alkalmazna 30 év munkaviszonnyal! Nem beszélve a fiatalok irányíthatóságáról!

  Amúgy a pmestert nem lehetne osztályozni? Bár azt hiszem, hogy az egy külön kategória lenne, olyan osztályzatot senki más nem kapna! :D”
 • 6. Mignon 2012. február 10. 09:59
  „Ez a szegyenletes "vasarhelyi osztalyozas" nem egyeb, mint a közalkalmazottak:

  Fidesz-hez valo viszonyuk politikai fokmeröje...!

  Pfujj.”
 • 5. Mignon 2012. február 10. 09:40
  „Kivalo,
  jo,
  közepes,
  megfelelt...

  Csak ez a 4 "osztalyzat" lenne...?
  Nem hiszem.

  Kell ott lennie egy ötödiknek is...!
  (aki pl. "nem felelt meg" ebben a törvenytelen besorolasban.
  Velük mit csinalnak?)

  Erröl miert nem nyilatkoznak Vasarhelyen?

  Ez az egesz
  -hülyeseg, törvenytelen es meltatlan.”
 • 4. racionalitás? 2012. február 10. 09:21
  „viktátorosok narancsszínben???????vagy hogyan???”
 • 3. Mignon 2012. február 10. 09:16
  „Csak 3 rövid kerdesem lenne:

  1. Kik osztalyoznak...?
  2. Lazar urnak milyen az osztalyzata...?
  3. Megkezdödött a "tisztitas"...?”
 • 2. tzs_szeged 2012. február 10. 07:38
  „"A vásárhelyi városházán az elmúlt években csökkent az átlagéletkor, amely jelenleg 35 év."

  Ez egészségtelen átlagnak tűnik.
  Nézzük a diplomásokat. A többség ma már nem 23 éves korában szerez diplomát, hanem később. Legyen mondjuk 25.
  A 25-62 év közötti aktív rétegből a 35-ös átlag nagyon kevés. Ez nem természetes úton kialakuló korösszetétel.

  Jó, nem mindenki diplomás. Bár szerintem azok sem érettségi után közvetlenül kerülnek oda, de számoljunk 18-62 között. Akkor átlag 40 lenne. Persze a valóságban ez eltérhet, tényleg lehet 35 is. Ez azonban csak az ötöde. Keveset mozdít a teljes átlagon.”
 • 1. Levko 2012. február 10. 07:10
  „Az orvosokat és a rendelőben történő várakoztatást is osztályozni kellene és ezután az osztályzatok után bérezni őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interaktív nyomdatörténet

Megérkezett a Németh László Városi Könyvtárba a legendás, néhai békéscsabai Tevan nyomdaipari cég és könyvkiadó történetét bemutató interaktív kiállítás. Tovább olvasom