Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ősztől új ügyeleti rendszer lesz Székkutason

Két év után végre Székkutas is csatlakozhat a vásárhelyi ügyeleti rendszerhez. Tanács Gábor, a városi rendszert ellátó kft. ügyvezetője szerint ősszel már a falubeli páciensekkel is foglalkoznának. Szöllősi Krisztina székkutasi háziorvos csak akkor hiszi el, hogy a település is bekerült a rendszerbe, ha látja az ügyeletes autót Kutason. A doktornő amúgy örül a változásnak, mert nem kell kétnaponta ügyelnie. A falubeliek viszont nem lelkesednek.
Szöllősi Krisztina doktornő szerint jobb lesz az új ügyeleti rendszer. A páciens, Szabó Józsefné viszont másképpen látja Fotó: Tésik Attila
- Majd akkor hiszem el, hogy Székkutas csatlakozott a vásárhelyi ügyeleti rendszerhez, ha begördül a faluba az ügyeletes autó – fogalmazott Szöllősi Krisztina, a község egyik háziorvosa. Kétkedése érthető, hiszen már két évvel ezelőtt is arról szóltak a hírek: hamarosan Vásárhelyről érkezik az ügyeletes a székkutasi pácienshez. A falu képviselő-testülete ugyanis már akkor eldöntötte: a várossal közösen szeretnék megoldani ezt a feladatot.

Először a közeli Orosházában gondolkodtak, ám a település elöljáróinak többsége Vásárhely mellett tette le a voksát. A csatlakozás azonban váratott magára. Időközben Vásárhelyen is átszervezték az ügyeleti rendszert. Februártól a háziorvosi feladatok munkaidőn kívüli sürgősségi ellátását a PANACEA 2000 Kft. végzi vállalkozásban. A székkutasiak pedig ismételten megpendítették csatlakozási szándékukat, s úgy tűnik, ezúttal sikerrel is járhatnak. A vásárhelyi közgyűlés kérésüknek zöld utat adott.

Tanács Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta: várhatóan ősszel csatlakozhat a rendszerhez Székkutas. Ez pedig annyit jelent, hogy a vásárhelyi Városháza utca 1. szám alatti ambulancián ügyelő orvos is fogadja a falubeli betegeket, ha pedig szükséges, akkor a másik ügyeletes hívásra a községbe is kivonul.

– Ha a kollégám szabadságon van, akkor nincs mese, 24 órázom. Ami persze lelkileg és fizikailag is igen megterhelő. A betegnek pedig joga van a pihent orvoshoz. Nem beszélve arról, hogy egy személyben vagyok orvos és sofőr is. Ha bármi történik az autóval, akkor nem érek ki időben. Gyakran a mobiltelefonálás sem egyszerű a falu környékén. Az ügyeleti rendszerrel viszont felszereltebb orvosi autóval érkeznek a kollégák, s ha szükséges, akkor a mentőt is könnyebben tudják értesíteni – fejtette ki véleményét Szöllősi Krisztina.

A doktornő egyébként a csatlakozás után havonta egyszer vagy kétszer ügyelhetne Vásárhelyen. Elmondta azt is, tisztában van azzal, hogy nem lesz egyszerű elfogadtatni a változást a székkutasiakkal. Arra a kérdésre, ha az új rendszer bevezetését követően továbbra is az ő mobilszámát csörgetik meg a páciensek, felveszi-e a telefont, s házhoz megy-e, csak annyit válaszolt: „persze, ez a hivatásom". A falu polgármestere, Vígh Viktor örül annak, hogy végre csatlakozhatnak a rendszerhez, ám Szöllősi doktornőhöz hasonlóan tudja, a falubeliek nem így gondolják.

– Nehéz lesz elfogadtatni, de tényleg egy pihent orvos foglalkozik majd a falubeliekkel. Tizenöt-húsz perc alatt Vásárhelyről is kiér az ügyeletes autó, szerintem ennyi idő a helybeli orvosnak is kell, hogy összeszedje magát, s elinduljon a helyszínre – érvelt a falu első embere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tornyai átkerül Vásárhelyhez

Január elsejével venné át Vásárhely a megyei önkormányzattól az Alföldi Galéria emeleti részét,… Tovább olvasom