Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Ösztöndíj fiatal művészeknek

Hódmezővásárhely - Közösen alapított ösztöndíjat a vásárhelyi önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia. A Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjra az Őszi Tálat fiatal művészei pályázhatnak.
Soha nem látott érdeklődés övezi a magyar művésztársadalomban az október 6-án 12 órakor nyíló vásárhelyi 60. Őszi Tárlatot – mondta Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden Vásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. – Mintegy 160 művész, több mint 200 alkotása szerepel a kiállításon. A fiatal kortás művészeknek nehéz boldogulni, kevés fórum áll a rendelkezésükre. Vásárhely az Őszi Tárlattal egy fórumot teremt. A minőségi bemutatkozás lehetőségét biztosítja – folytatta.

Almási István, Fekete György és Lázár János a Tornyai János Múzeumban. Fotó: DM/DV
Almási István, Fekete György és Lázár János a Tornyai János Múzeumban.
Fotó: DM/DV

Az Őszi Tárlat „frissen tartása" érdekében fiataloknak szóló díjakról döntött a város közgyűlése. A Fiatal Festők Nívódíja mellett az idén a magyar képzőművészeti és iparművészeti egyetemek, valamint főiskolák végzett, 35 év alatti művészei pályázhatnak a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjra, melyet az önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia közösen alapított. Előbbi egyszeri 250 ezer forintot jelent, és az elismerés mellé kamaratárlaton mutatkozhat be a művész. Az utóbbi nyertese 1 évig havi 100 ezer forintot kap – jelentette ki Almási István, a város polgármestere.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke azt mondta: fontos, hogy a művészeti élet ne csak a fővárosra korlátozódjon, hiszen vidéken is rendkívüli művészeti értékek vannak.

Olvasóink írták

 • 3. Hód 2013. szeptember 04. 19:19
  „2. mivan?
  Szerintem Vásárhelyen inkább elkeseredés és félelem van, nem indulatosság, mert annak luxusát kevesen engedhetik meg maguknak ebben a városban. Az Őszi Tárlat múltja adott, de művészeti értéke korántsem annyira magas, mint ahogyan azt reklámozzák, de tudjuk, itt a kampány, ez is egy jó felület, ahol villogni lehet. A mai magyar kortárs festészet színvonala egyébként borzasztóan alacsony, ráadásul pontosan azokat a cégeket teszik tönkre most különadókkal a fiúk, akik vásárolták a kortárs alkotók képeit.”
 • 2. mivan? 2013. szeptember 04. 08:29
  „Most tegyük félre az indulatokat. Igenis sok vásárhelyi ember elmegy és kiváncsi az Őszi T.-ra. És ez már a 60. Erre áldozni kell. Jó, tudom sok a gond de akkor is...”
 • 1. Hód 2013. szeptember 03. 22:37
  „Soha nem látott érdeklődés övezi a hódmezővásárhelyi dolgozni akaró társadalomban az 1 millió új munkahelyből Hódmezővásárhelyre jutó néhány ezer munkahely létrejöttét. A fiatalok is szívesen maradnának, és nem mennének külföldre vagy más magyar városba, ha itt is kapnának munkát normális fizetésért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős asszonyt helyeztek biztonságba a rendőrök

A 77 éves néni zavartan bolyongott Hódmezővásárhelyen - járőrök kérdéseire összefüggéstelenül… Tovább olvasom