Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ösztöndíjjal Japánba

Hódmezővásárhely - Szabó Klára Petra hódmezővásárhelyi képzőművész három hónapot töltött a tavalyi év során alkotói ösztöndíjjal Japán egyik ősi városában, Minoban.
A régi kimonók mintáját, valamint a szigetország mesehőseinek világát megidéző alkotásait és a felkelő nap országában szerzett élményeit előadásában ismerhetik meg a keleti kultúra iránt érdeklődők a Tornyai János Múzeumban.

Szabó Klára Petra, az Őszi Tárlatok munkajutalmaival és díjaival többszörösen kitüntetett hódmezővásárhelyi festőművész három hónapos alkotói ösztöndíjat nyert az elmúlt évben Japánba, a szigetország papírgyártásának 1300 éves múltra visszatekintő Mino városába.

A divat és a művészet kapcsolata állandó téma és inspirációs forrás Petra számára.
A divat és a művészet kapcsolata állandó téma és inspirációs forrás Petra számára.

A szeptembertől decemberig tartó programon a mindennapi alkotói műhelymunka mellett részt vett Japán egyik legnagyobb lampion fesztiválján is. Az alkotótábor egyik fontos feladata volt egy saját, a helyi értékeket megőrző, de egyénileg továbbgondolt darab elkészítése; a vásárhelyi művész alkotása lett a Mino Lantern Festival nyertes munkája.

- A divat és a művészet kapcsolata állandó téma és inspirációs forrás számomra. Régóta foglalkoztat a test mint identitás- és üzenetközvetítő felület - vallja művészetéről Szabó Klára Petra, akinek Japánban készült alkotásait erősen áthatja a távol-keleti szigetország kultúrája.

- Ezek a képeim sokkal színesebbek és szürreálisabbak a korábbi munkáimnál. Ami leginkább megihletett, az a régi kimonók mintája ‑ a kedd délutáni Kimonóban Minoban című vetített képes élménybeszámoló elnevezése is erre utal ‑, illetve a japán mesehősök, szörnyek, szellemek figurái - nyilatkozta a fiatal kortárs művész.

A rezidencia program keretében Szabó Klára Petra megismerkedett a különleges kézi készítésű mino-i papírgyártással; a washi készítésének rejtelmeibe február 28-án múzeumpedagógiai foglalkozáson avatja be a résztvevőket a Tornyai János Múzeumban. A kortárs művész japán szuperhősöket és manga figurákat is felvonultató alkotásait a hét végéig tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum bejárati előcsarnokában - tudtuk meg Elek Andrástól, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferensétől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a közmunkaprogram Hódmezővásárhelyen

A Segély helyett munkát programot még 2009-ben indította útjára a vásárhelyi önkormányzat. Tovább olvasom