Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Ötezren látták az idei őszi tárlatot Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Igazán sikeres volt az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat: ötezren nézték meg, kétszer annyian, mint nyáron a szegedit. Az alkotások összértéke elérte a 200 millió forintot, a fő és Tornyai-díjas festmény a városban marad. Jövőre a tárlatszervezők óvatosan nyitnak a modernizmus felé.
Az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlat az ország legnagyobb kortárs művészeti seregszemléjévé változott – hangzott el a tegnap délelőtti értékelésén. A meghívásos kiállításra a művészek az idén több mint hatszáz alkotást küldtek be, s a zsűri döntése alapján ezek közül összesen 246 festményt, grafikát, kisplasztikát állítottak ki. A becslések szerint az alkotások összértéke elérte a 200 millió forintot. A Nagy Imre művészettörténész vezette tegnapi értékelésen elhangzott: megnyerték azt a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által kiírt pályázatot, mely lehetővé teszi, hogy a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe kerülhessen Nagy Gábor Tájmetszet című, a város fődíját és a Tornyai-plakettet elnyert alkotása. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója úgy vélte, az idei siker titka nemcsak az Alföldi Galériának mint helyszínnek köszönhető – hiszen tavaly is itt nyílt meg a tárlat – hanem inkább annak, hogy nagy számban sikerült olyan friss diplomás művészeket megnyerni a kiállítás számára, akik az ismét divatos tájképfestészetet művelik. A magas helyi látogatottsági számmal kapcsolatban Prókai Gábor, a Képzőművészeti Lektorátus vezetője elmondta: azt bizonyítja, eredendő érdeklődés van Vásárhelyen az őszi tárlat iránt.

A kiállítás végén vonták meg a szakemberek a tárlat mérlegét. Fotó: Tésik Attila

Pogány Gábor művészettörténész, a kiállítás rendezője szerint az idei sikert a tavalyi tárlat alapozta meg. Azzal, hogy az azon résztvevő fiatal művészek elvitték a jó hírét, így most olyanok is részt vettek a kiállításon, akik korábban nem voltak jelen. Az őszi tárlatra csak az kerülhet be, akit meghívnak, ezért a megújulás biztosítása érdekében folyamatosan frissítik a meghívandó alkotók névsorát. Ugyanakkor van olyan köre a magyar alkotóknak – hangsúlyozta –, akik jönnének, de nem kapnak meghívót. Az értékelő beszélgetés résztvevői döntöttek arról, hogy – megtartva a tradíciót – óvatosan nyitnak, azaz a korábbinál eltérően már nem csak festményeket, grafikákat és kisplasztikákat várnak az alkotótól, de teret adnának a modern műfajoknak, így többek közt a performance-nak.

Pogány Gábor és Nagy Imre az idei tapasztalatokat összegezték. Fotó: Tésik Attila

Kiemelkedő látogatottság

Tavaly nem volt ilyen érdeklődés, mint az idén, amit bizonyít az is, hogy összesen 5038-an tekintették meg a Vásárhelyi Őszi Tárlatot. A szám azért is kiemelkedő, mert a hasonlóan kortárs művészetet felvonultató Szegedi Nyári Tárlatra csak kétezren voltak kíváncsiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommillió a vásárhelyi Szivárványnak

Hódmezővásárhely - Hárommillió forintot nyert a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán a… Tovább olvasom