Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Ötszörös futballvilágbajnok a vásárhelyi orvos

Hódmezővásárhely - A 62 éves háziorvost, Bálint Lászlót szinte mindenki ismeri Vásárhelyen, de sokan nem a rendelőből, hanem a labdarúgópályáról. A 70-es, 80-as években húzóembere volt az NB II élcsapatának számító HMSE-nek, tagja az orvosválogatottnak, amellyel eddig 5 világbajnoki címet nyert. A legutóbbi, Budapesten rendezett vébén a 7. helyen végeztek legjobban focizó orvosaink.
A közelmúltban, június 30-ától július 6-áig Budapesten rendezték meg az orvos labdarúgó-válogatottak világbajnokságát. A magyar együttes a vásárhelyi házidokival, Bálint Lászlóval a soraiban a 7. helyen végzett. Akadt ennél előkelőbb helyezés is, legjobban focizó orvosaink eddig 8 vb-aranyat szereztek, ötből Bálint doktor is kivette a részét.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Mindegyik győzelem nagy sportélmény, maradandó emlék, de legszívesebben az 1999-es, a franciaországi Saint-Tropez-ban rendezett tornára gondolok vissza, a fináléban 2 gólt rúgtam, és 3–0-ra nyertünk Németország ellen – emlékezett Bálint László. – Többen megjegyezték, nagy értéke a sikernek, hogy a németeket általában nem szoktuk világversenyek fináléjában megverni – az idei vb-t egyébként ők nyerték meg. Most jut eszembe, minden világbajnokságon, amelyen 1993-tól részt vettem, rúgtam gólt, legutóbb idehaza sajnos csak egyet.

Meg kell említeni – bár a sportkedvelők miatt valószínűleg fölösleges –, hogy Bálint László nem az orvosgárdával érte el első sikereit. Gyermekkorától focizik, 1970-től 1976-ig a Pécsben rúgta a bőrt, ebből az utolsó 3 évben az NB I-ben, ahol is 1973-ban a szezon legjobb jobb oldali középpályásának választották, vagyis mai divatos kifejezéssel élve bekerült az All Star-csapatba. Első nemzetközi aranyát az U23-as Európa-bajnokságon szerezte. Vásárhelyen 1977-től 1982-ig szerepelt, játszott a Makóban, és edzősködött Csongrádon. A focit, ahogy ő fogalmazott, 1 percre sem hagyta abba, játszott alacsonyabb osztályú, például megyei III. osztályú gárdában is.

Tartja versenysúlyát, egy felesleges deka sincs rajta, és nem néz ki többnek 45-50 évesnél – pedig már elmúlt 62. Mikor ezt megemlítettem, megjegyezte: – Köszönöm, de jobban örülök, ha ezt hölgyek veszik észre, és ők mondják – sűrűn előfordul. Eddig a legtöbb, amire saccolták az életkoromat, 50 év volt. A magyar orvosválogatottban én vagyok a korelnök, és a mostani világbajnokság teljes mezőnyében is csak egy idősebb akadt, 5 hónappal „előzött" meg.

A magyar együttes a vásárhelyi házidokival, Bálint Lászlóval a soraiban a 7. helyen végzett. Fotó: DM/DV
A magyar együttes a vásárhelyi házidokival, Bálint Lászlóval a soraiban a 7. helyen végzett.
Fotó: DM/DV

A „titokról" közölte: egészséges életmódot folytat, nem iszik, nem dohányzik, mindennap sportol, fut és kerékpározik, attól függően, mennyire fáradt el a munkában. A rendszeres focitréningeket pedig a háza udvarán lévő 20×10 méteres pálya biztosítja: barátokkal, ismerősökkel játszik, illetve rendszeresen szerepel a szegedi veteráncsapatban.

– Minden a hozzáálláson, a szemléleten múlik – jelentette ki. – Van egy 94 esztendős páciensem, Pista bácsi, aki a mai napig nem engedi, hogy kimenjek hozzá, felül az elektromos kerékpárjára, és eljön a rendelőbe, és még mindig aktív: citerázik, énekel. Minden életkorban lehet sportolni – de csak a kornak és edzettségi állapotnak megfelelő mennyiséget. Érdemi változást úgy érhetünk el, ha megdolgoztatjuk a szívet. De hangsúlyozom: orvossal, szakedzővel feltétlenül konzultáljon, aki erre szánja magát – minden egyéntől függő –, és figyelni kell a fokozatosságra. Az étkezésre is ügyelni kell, vallom: csak annyit szabad „bűnözni", hogy a bevitt kalóriafelesleget másnap ledolgozhassuk. A természetes anyagokban hiszek, a gyógyszerekkel, táplálékkiegészítőkkel elért eredményekben nem.

Elárulta: addig focizik, amíg kondival és egészséggel bírja, és már készül a jövőre Brazíliában rendezendő orvos-világbajnokságra, ahol az idei 7. pozíción mindenképpen javítani szeretnének társaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött az ikonosztáz felújítása

Pénteken elkezdődött a vásárhelyi szerb ortodox templom ikonosztázának felújítása – újságolta Kéri Enikő projektmenedzser. Tovább olvasom